Τέλος ο αποκλεισμός των Λευκορώσων αθλητών από τη ΔΟΕ για πρώτη φορά μετά το 2022 και τη συμμετοχή της πρώην σοβιετικής χώρας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ενημέρωσε την Πέμπτη η Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ δεν συνιστά πλέον περιορισμούς στη συμμετοχή Λευκορώσων αθλητών, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων, σε αγώνες που διέπονται από διεθνείς ομοσπονδίες και διεθνείς διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων», ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι αθλητές από τη Λευκορωσία μπορούν πλέον να αγωνίζονται ελεύθερα και με τη δική τους σημαία και τον δικό τους ύμνο, όπως και να συμμετάσχουν σε όλες τις προκριματικές διοργανώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

Αντίθετα, η ΔΟΕ ενημέρωσε πως η άρση των περιορισμών δεν θα ισχύει για τους Ρώσους αθλητές.

«Η κατάσταση που αφορά τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) είναι διαφορετική από αυτήν που αφορά την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC) της Λευκορωσίας. Η NOC της Λευκορωσίας είναι σε καλή κατάσταση και συμμορφώνεται με τον Ολυμπιακό Χάρτη», ανακοίνωσε σχετικά η ΔΟΕ.
.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube