· Την πιο καλή προσωπική ενέργεια στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άρη την είδαμε στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, όταν μπήκε ο Μάξι Λοβέρα!

· Ήταν εκεί γύρω στο 79’ όταν ο νεαρός Αργεντίνος πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, πλάγια δεξιά κι άρχισε να περνάει όποιον βρίσκει μπροστά του-και έναν και δύο και τρεις. Η προσπάθεια του κατέληξε σε μία σέντρα ακριβείας στο κεφάλι του Χασάν, που νίκησε κι αυτός τον προσωπικό του αντίπαλο στον αέρα, αλλά την κεφαλιά του μπλόκαρε ο γκολκίπερ-βουνό Κουέστα.

· Εκείνη ακριβώς την στιγμή θυμήθηκα ότι στις πρώτες ημέρες της καραντίνας είχα κάτσει κι είχα κάνει λίγο σκάουτινγκ για τον Λοβέρα, βλέποντας επιλεγμένα στιγμιότυπα από δύο παιχνίδια του με τη Ροζάριο Σεντράλ στο πρωτάθλημα της Αργεντινής κι ένα στο Κόπα Λιμπερταδόρες (το Τσάμπιονς Λιγκ της Νότιας Αμερικής).

· Τι είχα δει από τον ούτε καν 21χρονο μεσοκυνηγό; Ότι είναι ακόμη ανώριμος. Αλλά κι ότι τέτοια προσόντα που έχει αυτός ο μικρός, δεν νομίζω να τα έχει άλλος στο ελληνικό πρωτάθλημα! Ίσως είναι μεγάλη κουβέντα αυτή, όμως είδα με τα μάτια μου πράγματα που με έκαναν να νιώσω χαρά για το ποδόσφαιρο! Και να καταλάβω γιατί ο Ολυμπιακός πλήρωσε και ένα τεράστιο ποσό (3,5 εκ. Ευρώ) για να τον φέρει…

· Είδα τον Λοβέρα πέρσι, δηλαδή πριν συμπληρώσει καν τα 20 χρόνια του, να κάνει ενέργειες που εδώ στην Ελλάδα τις έχουμε δει μόνο από τον Φορτούνη στην καλύτερη του ημέρα-τον Φορτούνη των 25, 26, 27 ετών, ε;…Να παίρνει την μπάλα ο Αργεντίνος και να χορεύει ανάμεσα σε τρεις και τέσσερις αντίπαλους παίκτες! Να γλιστράει σαν χέλι από τον άξονα του κέντρου φτάνοντας κοντά στην μεγάλη περιοχή της άλλης ομάδας. Να ξεφεύγει από τον προσωπικό του αντίπαλο κι ο τελευταίος να μην καταλαβαίνει το πώς. Και να έχει και ουσία. Να φτιάχνει γκολ με υπέροχες πάσες, συνήθως κάθετες. Να περνάει δηλαδή δύο και τρεις και στο τέλος να κάνει και την σωστή πάσα που φέρνει τη φάση και την ευκαιρία. Ενίοτε δε να τελειώνει κι ο ίδιος καλά τη φάση. Κι επιπλέον να είναι μαχητής, να είναι δυνατός στο παιχνίδι, να γυρίζει πίσω και να μαρκάρει.

· Ναι, δεν είδα διάρκεια από τον Λοβέρα. Τα πραγματικά πολύ ωραία πράγματα που έκανε ήταν δύο και τρία ανά παιχνίδι.Ναι, είδα υπερβολή, κατάχρηση της ντρίμπλας, να βγαίνει μαζί με την μπάλα άουτ και κάποιες φορές να μην είναι έτοιμος να κάνει αυτός το καλό σουτ. Κοινώς, δεν είδα ωριμότητα. Αλλά η ωριμότητα έρχεται, με τα παιχνίδια, με την εμπιστοσύνη που θα πάρει ένας παίκτης από τον προπονητή, τους συμπαίκτες του, γενικά την ομάδα, τον κόσμο, τον Τύπο.

· Γιατί ο Λοβέρα δεν έχει βγάλει ακόμη τον καλό του εαυτό στον Ολυμπιακό; Πιο σωστή είναι άλλη ερώτηση: γιατί ο Λοβέρα έχει βγάλει μέχρι στιγμής στον Ολυμπιακό μόνο ψήγματα από τον καλό του εαυτό; Προφανώς είναι η προσαρμογή ενός 20χρονου παιδιού που έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Αργεντινή.Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές αυτό το έργο. Εδώ ο παικταράς Λαουτάρο Μαρτίνες στην πρώτη του σεζόν στην Ίντερ, πέρσι, ήταν άλλοτε βασικός κι άλλοτε αλλαγή και τέλειωσε το πρωτάθλημα με μόλις έξι γκολ…

· Δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνει την Κυριακή ο Λοβέρα εάν τον εμπιστευθεί ο Πέδρο Μαρτίνς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη (κατά 99% δεν θα παίξει ο Βαλμπουενά). Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ο Λοβέρα που την Κυριακή με τον Άρη πέρασε τρεις κι έβγαλε σέντρα για γκολ στον Χασάν κι όχι ο Λοβέρα που λίγο αργότερα έκανε απαράδεκτα τραγικό κοντρόλ από πάσα για γκολ του Καφού κι έτσι έχασε μία μεγάλη ευκαιρία για το πρώτο του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα-η ανωριμότητα που λέγαμε…

· Αυτό που ξέρω είναι ότι αν ο Ολυμπιακός πιστέψει στο πρότζεκτ Λοβέρα και βρει το κουμπί του και τον τρόπο να τον αξιοποιήσει, θα έχει βρει ένα επιθετικογενή παίκτη για να πηγαίνει ο κόσμος στο Καραϊσκάκη και να χαζεύει ωραία μπάλα!

Παρεμπιπτόντως, ο Λοβέρα είναι δεκάρι, είναι μεσοκυνηγός, για να παίζει όπως έπαιζε ο Φορτούνης πέρσι πίσω από τον φορ. Δεν είναι εξτρέμ. Στην Ροζάριο, εννιά στις δέκα φορές, μεσοεπιθετικός έπαιζε και μόνο μία στις εννιά έπαιζε εξτρέμ. Φαντάζομαι ότι ο Μαρτίνς τον βάζει στον Ολυμπιακό στα πλάγια γιατί ακόμη δεν τον εμπιστεύεται, ηλικιακά, σαν δεκάρι. Κι ο Φορτούνης τον πρώτο του χρόνο, επί Μίτσελ, τακτικά αγωνίζονταν στα πλάγια. Αλλά επειδή ο Λοβέρα δεν είναι ταχύς, αμφιβάλλω κατά πόσο μπορεί να κάνει καριέρα στα άκρα. Σχεδόν όλες τις καλές του ενέργειες στην ομάδα του στην Αργεντινή τις έκανε από τον άξονα, κατά μέτωπο!

Προσφέρουμε στο Ε.Σ.Υ. 1€ με κάθε download του app Loux plai-plai. Κατέβασέ το ΔΩΡΕΑΝ.



https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1247564794200117249

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube