• Όπως κάθε προπονητής, έτσι κι ο Πέδρο Μαρτίνς αρέσκεται στο να συνεργάζεται με παίκτες που ξέρει κι έχει δουλέψει μαζί τους. Θυμόμαστε όλοι ότι ο Βαλβέρδε είχε φέρει ουκ ολίγους στον Ολυμπιακό. Από τον Φουστέρ και τον Ορμπάϊθ και τον Μαρκάνο έως τον Ουρτάδο και τον Γέστε.

• Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψαν τώρα με τον Μαρτίνς ο Μιράντα κι ο Χασάν, τους οποίους είχε παίκτες στη θητεία του στη Ρίο Άβε-και δεν αποκλείεται να προκύψει κι άλλος ως τις 31 του μήνα. Ειδικά δε ο Χασάν μπορεί να λέει ότι τη σεζόν που συνεργάστηκε με τον Πορτογάλο τεχνικό πήγε τόσο καλά που βρέθηκε μία ανάσα προ της μεταγραφής του στην Μπενφίκα (είχαν πέσει κι οι υπογραφές) και τελικά πήγε στην 4η ομάδα της χώρας την Μπράγκα.

• Μιλάμε για τη σεζόν 2014-15 στην οποία ο Χασάν είχε με την Ρίο Άβε συνολικά 34 συμμετοχές: 22 στο πρωτάθλημα (17 βασικός), εννιά στο Γιουρόπα Λιγκ (πέντε βασικός) και τρεις στο Κύπελλο (δύο βασικός), με απολογισμό 15 γκολ (12 στο πρωτάθλημα, ένα στην Ευρώπη και δύο στο Κύπελλο) και δύο ασίστ (μία στην Ευρώπη και μία στο Κύπελλο). Και θα είχε, μαθηματικά, εύκολα ξεπεράσει τις 40 συμμετοχές, αν δεν έχανε δέκα παιχνίδια στο φινάλε της σεζόν, τις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και τους δύο ημιτελικούς του Κυπέλλου, λόγω τραυματισμού.

• Ήταν 21 Μαρτίου του 2015, όταν κτύπησε κι έγινε αλλαγή στο Ρίο Άβε-Μπενφίκα 2-1 στο 36ο λεπτό. Το πόσο έλειψε στην Ρίο Άβε φαίνεται κι από την κατάληξη της προσπάθειας της. Όσο έπαιζε ο Χασάν διεκδικούσε την 5η θέση και ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο και είχε περάσει και στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Τελικά αποκλείστηκε στο Κύπελλο και στο πρωτάθλημα τερμάτισε 10η, μακριά από τον στόχο της…

• Τότε ο Αιγύπτιος ήταν στα 21 προς 22 χρόνια του κι αναδείχθηκε μακράν πρώτος σκόρερ της Ρίο Άβε στο πρωτάθλημα με 12 γκολ σε συνολικά 22 παιχνίδια, 17 βασικός και πέντε αλλαγή. Ο Μαρτίνς μέχρι και τα μέσα Δεκέμβρη τον είχε άλλοτε βασικό κι άλλοτε αλλαγή, ενώ λίγες φορές τον είχε αφήσει και στον πάγκο. Όμως, από τα Χριστούγεννα και μετά τον μονιμοποίησε στην ενδεκάδα και δεν τον έβγαζε ποτέ! Μέχρι τον τραυματισμό του…

• Ο Χασάν ανταπέδωσε στον προπονητή με πολλά σημαντικά γκολ: σε δύο ισοπαλίες (1-1) και σε τέσσερις νίκες στο ένα γκολ (2-1 και 3-2), ενώ πέτυχε το μοναδικό χατ τρικ της καριέρας του στην Πορτογαλία (σε ένα 5-1). Μεταξύ των γκολ του κι ένα επί της Σπόρτινγκ (2-4). Αλλά και το μοναδικό στα δύο παιχνίδια επί της Γκέτεμποργκ, δίνοντας έτσι στη Ρίο Άβε την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

• Ο Μαρτίνς κι ο Χασάν ξεκίνησαν μαζί στην Μπράγκα και τη σεζόν 2015-16, αλλά μετά τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική και το γκολ του στο Ρίο Άβε-Μπράγκα 1-0 ο Αιγύπτιος έκανε τη μεταγραφή στην Μπράγκα, με την οποία, παρεμπιπτόντως, στο ντεμπούτο του στην αρχική ενδεκάδα την 1η Οκτωβρίου σκόραρε το μοναδικό γκολ στο 1-0 επί της Γκρόνιγκεν στο Γιουρόπα Λιγκ.

• Η σχέση Μαρτίνς-Χάσαν φάνηκε να ολοκληρώνεται την περασμένη σεζόν, με τον Αφρικάνο να σκοράρει και στα δύο παιχνίδια του κατά της Γκιμαράες του Μαρτίνς (!): και στο Μπράγκα-Γκιμαράες 2-1 στο 45’ στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 και στο Γκιμαράες-Μπράγκα 0-5 (!) στο 33’ με πέναλτι, ένα από τα όχι πολλά γκολ του από την ασβεστένια βούλα.

• Αλλά να που η σχέση συνεχίζεται, τώρα στον Ολυμπιακό… Κι ο Χασάν θα ξαναβάζει γκολ για λογαριασμό του Μαρτίνς κι όχι εναντίον του, όπως είχε κάνει όχι μόνο πέρσι, αλλά και όταν ήταν προπονητής της Μαρίτιμο (είχε σκοράρει στο 1-1 με τη Ρίο Άβε στις 27 Ιανουαρίου 2013) κι όταν ήταν προπονητής της Ρίο Άβε (στο 5-1 της Μπράγκα όταν ο Αιγύπτιος είχε κάνει δύο γκολ κι είχε και ασίστ!)…

• Αυτά για τον Αιγύπτιο, που έκανε το πρώτο μπαμ στην καριέρα του τον Ιούνιο του 2013, όταν στα τελικά του Παγκόσμιου πρωταθλήματος κάτω των 20 ετών είχε δύο γκολ (2-0 με την Αγγλία κι 1-2 από το Ιράκ) και μία ασίστ (1-2 από τη Χιλή), αφού πρώτα τρεις μήνες νωρίτερα είχε στεφθεί πρωταθλητής Αφρικής στην ίδια κατηγορία. Και που ακόμη νωρίτερα, σε αυτή την πρώτη του σεζόν στην Πορτογαλία (2012-13), με τη Ρίο Άβε πέτυχε οκτώ γκολ στα 12 παιχνίδια του βασικός και πέντε αλλαγή.

• Με την επόμενη σεζόν 2013-14, να καταλήγουν η άσημη Ρίο Άβε κι ο Χασάν σε δύο τελικούς με την Μπενφίκα μέσα σε 11 ημέρες, στις 7 Μαϊου στο 0-2 για το Κύπελλο (έπαιξε βασικός ως το 66’0 και στις 18 Μαϊου στο 0-1 για το Λιγκ καπ (μπήκε αλλαγή στο 80’).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube