Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε τις εντός έδρας υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα ο Ιωνικός, ο οποίος την Παρασκευή (17/9) πέτυχε σπουδαία και ιστορική νίκη (1-0) -την πρώτη σε επίπεδο Super League 1, ύστερα από 15 χρόνια- επί του Άρη. Η αγωνιστική εικόνα και το αποτέλεσμα γέμισαν, δικαίως, με ικανοποίηση τους νεοφώτιστους. Ωστόσο, από το τελευταίο τριπλό σφύριγμα του κ. Κουτσιαύτη κιόλας, άρχισε η επόμενη «μέρα» για την ομάδα της Νίκαιας και αυτή τη φέρνει αντιμέτωπη με μία κρίσιμη τριάδα αγώνων, που -εάν και νωρίς- θα αποτελέσει ένα πρώτο πολυεπίπεδο «crash test».

Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη (23/9, 18:15), ο Ιωνικός καλείται να αντιμετωπίσει κατά σειρά τον ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), τον Απόλλωνα Σμύρνης (εκτός, 27/9) και τη Λαμία (εντός, 3/10). Ομάδες, δηλαδή, με τις οποίες έχει κοινό πρωταρχικό στόχο: Τη διασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία.

Εξάλλου, τον «τόνο» τον έδωσε ο ίδιος ο τεχνικός των «κυανόλευκων», Δημήτρης Σπανός, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με τον Άρη: «Νομίζω ότι το επόμενο παιχνίδι είναι το πιο κρίσιμο. (…) το ματς με τον ΠΑΣ είναι κόντρα σε μια ομάδα, με την οποία θα παλέψεις για τη σωτηρία. Έχεις τον ίδιο στόχο. Θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο να φτιάξεις, παρά να χαλάσεις».



Εν πρώτοις, λοιπόν, ο Ιωνικός στοχεύει σε μια ικανοποιητική συγκομιδή πόντων από την επικείμενη σειρά αγώνων, σε κάθε έναν εκ των οποίων διακυβεύεται το λεγόμενο… εξάποντο. Κανείς δεν θέλει να δει τον ανταγωνιστή του να απομακρύνεται. Και ένας εξ αυτών για τους νεοφώτιστους, εν προκειμένω ο ΠΑΣ, έχει πάρει ήδη δύο σπουδαία «τρίποντα» εκτός προγράμματος (με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό).

Από την άλλη, η ομάδα του Δημήτρη Σπανού θα κληθεί για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν να αναπροσαρμόσει το τακτικό της πλάνο ή πιο σωστά να παρουσιάσει ένα διαφορετικό από αυτό που αναγκαστικά εφάρμοσε στις δύο πρώτες αναμετρήσεις της σεζόν, όπου αντιμετώπισε ποιοτικότατους μεσοεπιθετικά αντιπάλους.

Στο πρώτο μισάωρο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ (μέχρι να μείνει με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Ρομαό) και καθ' όλη τη διάρκεια του ματς με τον Άρη, ακολούθησε με επιτυχία το ίδιο σχέδιο: Παιχνίδι με πολλή υπομονή, τακτική προσήλωση, συγκέντρωση. Οι «κυανόλευκοι» ήταν διαβασμένοι, οργανωμένοι, έκλειναν καλά τους χώρους (μεγάλη δουλειά στα ντουμπλαρίσματα). Ταυτόχρονα, ελέω και της εξαιρετικής παρουσίας του διδύμου στα στόπερ, Τσιγκρίνσκι-Σάντσες, είχαν απαντήσεις στα γεμίσματα προς την περιοχή τους (εξαιρουμένης της στατικής φάσης για το 1-0 της ΑΕΚ), ενώ έψαχναν τις ευκαιρίες τους στην κόντρα. Μία από τις διαφορές μεταξύ των δύο παιχνιδιών ήταν το ότι απέναντι στον «δικέφαλο» κατάφεραν να απειλήσουν περισσότερο, όσο τουλάχιστον υπήρχε αριθμητική ισορροπία. Αντίθετα, κοινός παρονομαστής και στα δύο ματς ήταν η ποιότητα του Άιας Άοσμαν, ο οποίος έδειξε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς είτε με το κάθετο παιχνίδι του (βλ. αγώνα με ΑΕΚ), είτε εκτελεστικά (βλ. τη φαλτσαριστή σουτάρα με τον Άρη). Κάτι, βέβαια, που είχε φανεί κι από τις φιλικές αναμετρήσεις.

Πλέον, αντιμετωπίζοντας τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Απόλλωνα και τη Λαμία, ξέρουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία των κινήσεων, να κυκλοφορήσουν περισσότερο την μπάλα. Στοιχείο εξάλλου, που έχει δουλευτεί κατά τη διάρκεια της (κουτσουρεμένης) προετοιμασίας και το οποίο, βέβαια, χρειάζεται να φανεί και επί χόρτου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι νεοφώτιστοι αναγκάστηκαν να διακόψουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους στον Βώλακα Δράμας, εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού. Την ίδια περίοδο, που προχώρησαν σε ένα ολικό «λίφτινγκ» στο ρόστερ τους, προσθέτοντας 21 νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Δεδομένων αυτών, εάν και οι απαιτήσεις για «χημεία» και «δέσιμο» δεν είναι εξαρχής υψηλές -όπως άλλωστε δεν πρέπει να είναι για την πλειονότητα των ομάδων-, ο Ιωνικός έχει καταφέρει να παρουσιάσει θετικά και ενθαρρυντικά δείγματα γραφής στο ξεκίνημα της σεζόν, αποδεικνύοντας τη σωστή δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα παρά τις προαναφερθείσες δυσκολίες. Παρόλα αυτά, χρειάζεται συνέχεια, εξού και στις τάξεις των Νικαιωτών δεν υπάρχει, σωστά, εφησυχασμός. Έτσι κι αλλιώς το παν για μια νεοφώτιστη ομάδα είναι οι πόντοι στον βαθμολογικό πίνακα. «Με το να παίζεις καλά κερδίζεις μόνο ''μπράβο'', το να παίρνεις βαθμούς είναι διαφορετικό», σημείωνε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά τον Άρη ο Δημήτρης Σπανός.

* Το παιχνίδι με τους Θεσσαλονικείς αποτέλεσε απλώς την επιβεβαίωση για κάτι που ανέμεναν άπαντες στη Νίκαια: Το πώς ο κόσμος και η έδρα του Ιωνικού μπορεί να αποτελέσει ένα από τα δυνατά του «όπλα» στη μάχη για την παραμονή. Το γνωρίζουν αυτό οι «κυανόλευκοι», οι οποίοι εξέδωσαν και σχετική ευχαριστήρια ανακοίνωση προς τους φίλους του κλαμπ.



* Μετά και το κλείσιμο της μεταγραφικής αγοράς των ελευθέρων την Παρασκευή (17/9), ο Ιωνικός διαμόρφωσε κι επίσημα το τελικό του ρόστερ. Η διοίκηση Τσιριγώτη -σε συνεργασία με το μεταγραφικό τιμ- έκανε το παν, φροντίζοντας να ενισχύσει το σύνολο του Δημήτρη Σπανού και με έξτρα εμπειρία (Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Κάνιας, Τουράμ). Εντέλει, οι «κυανόλευκοι» δεν προχώρησαν στην απόκτηση ενός ακόμα εξτρέμ (μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Θεοδόση Μαχαίρα) ή ενός 3ου σέντερ φορ (όπως βέβαια αναμενόταν). Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο στις τάξεις τους θεωρούν ότι αυτές οι δύο θέσεις μπορούν να καλυφθούν κι εκ των έσω με «μετακινήσεις» παικτών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης αποκτήθηκε για να προσφέρει και ως δεξί χαφ.

* Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης του επιπέδου των δύο κατηγοριών. Ωστόσο, η νίκη του Ιωνικού με γκολ στο 86' θύμισε λίγο την περυσινή του πορεία ανόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας πήρε πολύτιμους βαθμούς στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Εξάλλου, το μαχητικό πνεύμα που τους διέκρινε, είναι κάτι που δεν θέλουν να χάσουν στην ομάδα της Νίκαιας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube