Ζευγάρωμα με ιδιαίτερο παρελθόν προέκυψε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τη μία, το Μαρόκο έκανε τη μοναδική έκπληξη στα φάση των «16» στο Μουντιάλ του Κατάρ, πέταξε εκτός την Ισπανία και πανηγύρισε την μεγαλύτερη πρόκριση της ιστορίας του.



Από την άλλη, η Πορτογαλία είχε εύκολο έργο απέναντι στην Ελβετία, με το σύνολο του Φερνάντο Σάντος να κάνει το καθήκον και να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για τις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά.



Το φινάλε των πορτογαλικών ονείρων

Τι συνέβη, όμως, στις προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων στα Παγκόσμια Κύπελλα;

Η αρχή έγινε την 11η Ιουνίου 1986 στο «Στάδιο 3η Μαρτίου» του Μεξικού. Οι Αφρικανοί αντιμετώπιζαν τους Ίβηρες σε ένα παιχνίδι «ο θάνατός σου η ζωή μου» και για τις δύο πλευρές.

Σε εκείνη την αναμέτρηση, οι Μαροκινοί πυροδότησαν τη «βόμβα», καθώς επικράτησαν 3-1, πήραν την πρόκριση για τους «16» και πέταξαν εκτός την ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1984. Ο Καϊρί έδωσε γρήγορα γρήγορα αέρα... δύο τερμάτων στην ομάδα του, με τον Μερί να βάζει το κερασάκι στην τούρτα στο 62ο λεπτό. Το μόνο που κατάφερε το σύνολο του Χοσέ Τόρες, ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής στο 80’ με τον Νταμαντίνιο.



Η αρμάδα του Βραζιλιάνου Χοσέ Μαρία διέλυσε τα όνειρα μιας πολύ καλής φουρνιάς Πορτογάλων, που μόλις πριν δύο χρόνια είχε παίξει σε ημιτελικό Euro και είχε πάει φουριόζα στο Μουντιάλ του Μεξικού.

Η ρεβάνς με τον Κριστιάνο και ο Άμραμπατ

Η δεύτερη μεταξύ τους συνάντηση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα για τη 2η αγωνιστική του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Οι Πορτογάλοι προέρχονταν από το εντυπωσιακό 3-3 με τους Ισπανούς στο εναρκτήριο παιχνίδι τους, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πετυχαίνει χατ-τρικ, ενώ το Μαρόκο είχε γνωρίσει την ήττα στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με το Ιράν, με το αυτογκόλ του Μπουχαντούζ.

Η «σελεσάο της Ευρώπης» διψούσε για εκδίκηση, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας να μνημονεύουν το προηγούμενο παιχνίδι που τέθηκαν αντίπαλοι, 32 χρόνια πριν. Ο «CR7» δεν αστειευόταν και άνοιξε το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, έπειτα από εξαιρετική εκτέλεση κόρνερ του Ζοάο Μουτίνιο.



Στη συνέχεια, οι Ίβηρες προτίμησαν να κρατήσουν το υπέρ του σκορ και κλείστηκαν πίσω, με το Μαρόκο, που διέθετε ένα πολύ αξιόλογο σύνολο, να βγαίνει μπροστά, να επιτίθεται μαζικά και να χάνει αρκετές ευκαιρίες να φέρει το ματς στα ίσα. Κάτι που δεν κατάφερε, με το σύνολο του Σάντος να παίρνει τους τρεις βαθμούς.

Ωστόσο, η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από την επική αντίδραση του νυν ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Νόρντιν Άμπραμπατ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στους διαιτητές της αναμέτρησης για πέναλτι που δεν δόθηκε, αλλά εκείνους να έχουν διαφορετική άποψη. Μάλιστα, μετά το τέλος της αναμέτρησης ήταν αρκετά εκνευρισμένος με το εν λόγω περιστατικό, ρίχνοντας το φταίξιμο στο... νεοσύστατο τότε VAR, λέγοντας στην κάμερα πως «είναι μ@λ@κί@».



Η σκακιέρα που δεν χωρά ισοπαλία

Αυτή τη φορά, Φερνάντο Σάντος και Γουαλίντ Ρεγκραγκί θα αναμετρηθούν σε ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών, για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Μαροκινοί απέδειξαν πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αφού απέκλεισαν ήδη Βέλγους και Ισπανούς.

Στον αντίποδα, οι Πορτογάλοι ταξίδεψαν στο Κατάρ με -ίσως- το καλύτερο σύνολο που έχουν παρουσιάσει ποτέ και συγκαταλέγονται σε ένα από τα φαβορί για να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Ντόχα.

Αυτοί θα έχουν και το περισσότερο άγχος, μιας και οι Αφρικανοί έχουν γράψει ήδη μια εποποιία, που δεν θα τους χαλούσε να την πάνε ακόμη πιο μακριά. Σε κάθε περίπτωση, η μεταξύ τους αναμέτρηση, το απόγευμα του Σαββάτου (10/12, 17:00) αναμένεται άκρως συναρπαστική!

Επιμέλεια: Δημήτρης Κάππας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube