Μουντιάλ 2022

Αγγλία-Γαλλία: Το μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι που θα δούμε μετά από 40 χρόνια σε Μουντιάλ!

Αγγλία και Γαλλία συναντιούνται μετά από 40 ολόκληρα χρόνια σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης του Κατάρ!

Αγγλία και Γαλλία κοντράρονται το βράδυ του Σαββάτου (10/12, 21:00) στο Κατάρ με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά του φετινού Μουντιάλ, σε ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι που περιμέναμε καιρό!

Έχει περάσει κάτι περισσότερο από μια δεκαετία από την τελευταία φορά που οι δύο αυτές διαχρονικές υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τέθηκαν αντιμέτωπες σε επίσημη διοργάνωση, ενώ το σαββατιάτικο ραντεβού τους θα είναι μόλις το τρίτο που δίνουν στην ιστορία των Παγκόσμιων Κυπέλλων, ενώ για πρώτη φορά θα παλέψουν μεταξύ τους σε νοκ-άουτ παιχνίδι!

Στις 31 συνολικά προηγούμενες αναμετρήσεις των δυο τους, η Αγγλία έχει πανηγυρίσει 17 νίκες έναντι 9 της Γαλλίας, ενώ 5 από αυτές ολοκληρώθηκαν ισόπαλες. Ωστόσο, οι 11 από τις νίκες των «τριών λιονταριών» ήρθαν πριν από το πολύ μακρινό 1957, με τους Άγγλους να πανηγυρίζουν στις 11 από τις 14 πρώτες συναντήσεις τους με τους «τρικολόρ», οι οποίοι έχουν… γυρίσει υπέρ τους την κατάσταση στα πιο πρόσφατα, αφού ηττήθηκαν μόνο σε ένα από τα 7 παιχνίδια που αντιμετώπισαν την Αγγλία από το 2000 και έπειτα (φιλικά τα 5 από αυτά).

Μια δεκαετία πίσω το πιο πρόσφατο επίσημο ντέρμπι τους


Για να βρούμε το πιο πρόσφατο δείγμα από επίσημο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, πρέπει να μεταφερθούμε στο καλοκαίρι του 2012 και στο Euro που συνδιοργάνωναν Πολωνία και Ουκρανία. Τότε, Αγγλία και Γαλλία είχαν τεθεί αντιμέτωπες για τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης, ξεκινώντας με ισοπαλία (1-1) τις υποχρεώσεις τους σε εκείνη τη διοργάνωση. Ο άλλοτε αμυντικός της ΑΕΚ, Ζόλεον Λέσκοτ, είχε ανοίξει το σκορ για την ομάδα του Ρόι Χόντσον, με τον Σαμίρ Νασρί να ισοφαρίζει λίγα λεπτά αργότερα. Στην πορεία της διοργάνωσης αμφότερες προκρίθηκαν από τον όμιλο, αλλά έμειναν εκτός από το πρώτο τους νοκ-άουτ (η Αγγλία αποκλείστηκε από την Ισπανία και η Γαλλία από την Ιταλία).

Αγγλία-Γαλλία: Συναντιούνται 40 χρόνια μετά σε Μουντιάλ

Το 2/2 η Αγγλία κόντρα στους Γάλλους σε Παγκόσμια Κύπελλα


Όσον αφορά τις συναντήσεις τους σε Μουντιάλ, η σαββατιάτικη (10/12) θα είναι μόλις η τρίτη τους. Αρχικά, το 1966, η διοργανώτρια Αγγλία φιλοξένησε στο «Γουέμπλεϊ» τους «τρικολόρ» για τη φάση των ομίλων, επικρατώντας με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Ρότζερ Χαντ και παίρνοντας την πρόκριση για τα νοκ-άουτ, αφήνοντας τους Γάλλους χωρίς νίκη και στην τελευταία θέση. Στη συνέχεια της διοργάνωσης, οι Άγγλοι απέκλεισαν με τη σειρά Αργεντινή (1-0) και Πορτογαλία (2-1), πριν νικήσουν τη Δυτική Γερμανία στον μεγάλο τελικό και κατακτήσουν το μοναδικό τους, μέχρι σήμερα, Παγκόσμιο Κύπελλο.



Η επόμενή τους συνάντηση ήρθε 16 χρόνια αργότερα, ξανά σε Μουντιάλ και ξανά σε φάση ομίλων, αλλά αυτή τη φορά για την πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσης του 1982. Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας και το «Σαν Μαμές», η Αγγλία ήταν ξανά εκείνη που πανηγύρισε, επικρατώντας 3-1 με πρωταγωνιστή τον δις σκόρερ (το πρώτο το πέτυχε στα 24 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη, το πιο γρήγορο γκολ των Άγγλων στα Μουντιάλ), Μπράιαν Ρόμπσον, και ενώ οι Γάλλοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1. Ωστόσο, σε εκείνη τη διοργάνωση η Γαλλία ήταν εκείνη που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ η Αγγλία αποκλείστηκε στη δεύτερη φάση των ομίλων που υπήρχε τότε.



«Τρικολόρ» ανατροπή δια ποδός Ζιντάν στο Euro της Πορτογαλίας


Αγγλία-Γαλλία: Συναντιούνται 40 χρόνια μετά σε Μουντιάλ

Επιστέφοντας στα Euro, Αγγλία και Γαλλία τέθηκαν αντιμέτωπες στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004, στο καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε με την Εθνική μας ομάδα να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης! Οι ομάδες των Ζακ σαντινί και Σβεν Γκόραν Έρικσον αντιμετώπισαν η μία την άλλη για την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου, με τον Φρανκ Λάμπαρντ να δίνει το προβάδισμα στους Άγγλους με κεφαλιά στο 38ο λεπτό της αναμέτρησης, πριν ο Μπαρτέζ αποκρούσει πέναλτι του Μπέκαμ και ο Ζιντάν σκοράρει δις στις καθυστερήσεις (90’+1’ με φάουλ και 90’+3 με πέναλτι), για τη μεγάλη ανατροπή των Γάλλων! Αυτή η νίκη ουσιαστικά χάρισε και την πρωτιά του ομίλου στους «τρικολόρ», οι οποίοι στη συνέχεια αποκλείστηκαν από τον Χαριστέα, τον Ζαγοράκη και τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ και η Αγγλία πέρασε στα νοκ-άουτ, αλλά έμεινε εκτός από την Πορτογαλία, στα πέναλτι.



Πιο πρόσφατη συνάντησή τους ένα φιλικό το 2017 με σκόρερ Σιντιμπέ


Αγγλία-Γαλλία: Συναντιούνται 40 χρόνια μετά σε Μουντιάλ

Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση Αγγλίας και Γαλλίας ήταν ένα φιλικό, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι και το «Σταντ Ντε Φρανς», τον Ιούνιο του 2017. Με τους Ντεσάν και Σάουθγκεϊτ να βρίσκονται και τότε στους δύο πάγκους, ο Χάρι Κέιν έδωσε το προβάδισμα στα «τρία λιοντάρια», πριν ισοφαρίσει ο Ουμτιτί και κάνει την ανατροπή ο νυν αμυντικός της ΑΕΚ, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ! Ο Κέιν σκόραρε ξανά από την άσπρη βούλα για το 2-2, με πέναλτι που έφερε και την αποβολή του Βαράν, ωστόσο οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν τελικά, παίρνοντας τη νίκη χάρη σε γκολ του Ουσμάν Ντεμπελέ, ο οποίος πιθανότατα θα αγωνιστεί και στο παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x