• Το μόνο σίγουρο για το ντέρμπι στη Λεωφόρο ανάμεσα στους δύο αιώνιους του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι παίζουν η ομάδα που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς εντός έδρας (ο Παναθηναϊκός με 22 σε εννιά αγώνες) κι η ομάδα που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς εκτός έδρας (ο Ολυμπιακός με 22 σε οκτώ αγώνες)!

• Με τον Παναθηναϊκό από τη μία να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη Λεωφόρο (πεντάρες, τεσσάρες και νίκες 2-0 επί Άρη, ΠΑΣ κι Ατρόμητου), αλλά και να έχει χάσει 1-3 από τον ΠΑΟΚ και να έχει φέρει 0-0 με τον ΟΦΗ…Και τον Ολυμπιακό από την άλλη να έχει φέρει διπλά σε όλες τις έδρες που επισκέφθηκε (μεταξύ των οποίων και το ΟΑΚΑ, με το 3-2 επί της ΑΕΚ), με εξαίρεση τη…Ριζούπολη, στην οποία έφερε 0-0 τις προάλλες, ένα αποτέλεσμα πραγματικό κάζο.



• Αυτό που γενικά μπορούμε να παρατηρήσουμε για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει δεχθεί αρκετά γκολ γρήγορα, στα πρώτα λεπτά των αγώνων του: στο 2΄ από την ΑΕΚ, στο 5΄ από τον ΠΑΣ, στο 10΄ από τον Άρη, στο 12’ από τον Ιωνικό και στο 13’ από τον ΠΑΟΚ. Με τη διαφορά ότι στη Λεωφόρο από αυτά τα γκολ έχει δεχθεί τα δύο, από τον ΠΑΟΚ (ο οποίος έτσι προηγήθηκε με 1-0) κι από τον Ιωνικό (ο οποίος έτσι είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1). Κυρίως εκτός έδρας είναι που αιφνιδιάζεται.



• Από την άλλη, στα β΄ ημίχρονα του είναι πολύ πιο σταθερός και θετικός. Αρκεί να καταγράψουμε ότι του έχουν βάλει γκολ μόνο ο ΠΑΟΚ (μετά το 85ο λεπτό, με ένα πέναλτι κι ένα φάουλ) κι ο Βόλος (την περασμένη αγωνιστική, όταν οι «πράσινοι» έπαιζαν με 10 παίκτες σε όλο το β΄ ημίχρονο). Όπως ο Βόλος είχε βάλει κι ένα γκολ στη Λεωφόρο, στο β΄ ημίχρονο, με το σκορ ήδη 0-4 εις βάρος του.

• Γενικά ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς καλύτερος στα β΄ ημίχρονα του, όπως φαίνεται κι από τα αποτελέσματα του: ενώ στα α΄ ημίχρονα του έχει πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα στη Λεωφόρο, στο τέλος των αγώνων του τα αποτελέσματα έχουν γίνει εφτά νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα…



• Βέβαια, κι ο Ολυμπιακός στα β΄ ημίχρονα του είναι καλύτερος μακριά από το Καραϊσκάκη σε σχέση με τα α΄! Ενώ στα α΄ ημίχρονα του είναι στις πέντε νίκες και στις τρεις ισοπαλίες, στο τέλος των αγώνων έχει εφτά νίκες και μία ισοπαλία…

• Τώρα, αναφορικά με τους δύο προπονητές, η αυριανή είναι η δεύτερη μονομαχία τους μετά το 0-0 στον α΄ γύρο στο Καραϊσκάκη.

• Ο Γιοβάνοβιτς ως γηπεδούχος έχει παίξει με τον Ολυμπιακό μόλις μία φορά, πριν 20 χρόνια (!), στο Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-2 τον Σεπτέμβριο του 2002.

• Ο Πέδρο Μαρτίνς, από την πλευρά του, έχει αντιμετωπίσει 11 φορές τον Παναθηναϊκό, έξι ως γηπεδούχος και πέντε ως φιλοξενούμενος, με αποτελέσματα έξι νίκες (τέσσερις εντός έδρας και δύο εκτός έδρας), τέσσερις ισοπαλίες (δύο εντός και δύο εκτός έδρας) και μία ήττα (το περσινό 1-2 στη Λεωφόρο).



• Τα εννιά από αυτά τα 11 παιχνίδια ήταν πραγματικά ντέρμπι, αμφίρροπα ως το τελευταίο λεπτό. Με τρεις νίκες 1-0 και μία 3-1 αλλά με το τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις…Τις δύο ισοπαλίες 1-1 (στη μία να ισοφαρίζει ο ΠΑΟ στο 90’ και στην άλλη ο Ολυμπιακός στα τελευταία λεπτά) και τις άλλες δύο 0-0 (με τον Ολυμπιακό να πλησιάζει πολύ κοντά στο τέλος σε νίκες, αλλά να μην τις παίρνει)…Και φυσικά την ήττα του Ολυμπιακού πέρυσι με 1-2, όπου ξανά στο τέλος βρέθηκε φάτσα με την ισοφάριση, αλλά δεν την πέτυχε.

• Τα δύο μόνο από τα 11 ντέρμπι ήταν εύκολες νίκες του Ολυμπιακού, όχι τυχαία κι οι δύο στα πλέι οφς: 3-0 πρόπερσι στο Καραϊσκάκη και 4-1 πέρυσι στη Λεωφόρο, με κοινό στοιχείο και στα δύο παιχνίδια ότι στα πρώτα λεπτά τους ο Ολυμπιακός ήταν 2-0 μπροστά στο σκορ!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube