Αυτή η κολόνια πλέον κρατά μισό αιώνα. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου το βράδυ της Παρασκευής (21.00) θ’ αντιμετωπίσει για 14η φορά αυτή της Ελβετίας με την παράδοση να είναι υπέρ των «Schweizer Nati». Το συγκεκριμένο ζευγάρι γνωρίζεται καλά, καθώς η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν ήταν το 1968, δηλαδη πριν 50 χρόνια!

Πέρα όμως από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Ελλάδα έμμεσα «χρωστάει» και κάποιες πρωτιές στους Ελβετούς. Για παράδειγμα απέναντι τους ήταν το πρώτο τηλεοπτικό παιχνίδι για την χώρα μας, ενώ πάλι εναντίον τους ήταν το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε η Εθνική στο ΟΑΚΑ... όπου τους υποδέχεται ξανά τώρα. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των δύο μονομάχων μέσω του αφιερώματος που ακολουθεί.

Ξεκίνημα με ... Παγκόσμιο Κύπελλο
Η αρχή έγινε για την προκριματική φάση του Μουντιάλ του 1970. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον Κώστα Καραπατή στον πάγκο γνωρίζει την ήττα με 1-0 (22’ Κουντίν) επί ελβετικού εδάφους στις 12 Οκτωβρίου 1968. Η ρεβάνς...μαγική. Στις 15 Οκτωβρίου 1969 η Εθνική Ελλάδας επικράτησε με 4-1 των Ελβετών.



Ο αγώνας διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο και στο τιμόνι της ομάδας μας βρισκόταν ο Λάκης Πετρόπουλος. Οι Κούδας (32’), Μποτίνος (39’,49’) και Σιδέρης (42’) ήταν οι σκόρερ. Συμβολικό και για την ελληνική τηλεόραση το συγκεκριμένο παιχνίδι καθώς ήταν το πρώτο που έδειξε με δική της παραγωγή (ΕΙΡΤ).

Συνέχεια με... Κύπελλο Εθνών
Προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών του 1972. Πρώτος αγώνας στην Αθήνα, όπου οι Ελβετοί επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το «Γ.Καραϊσκάκης» και έφυγαν νικητές με σκορ 1-0 (16/12/70). Ίδιο αποτέλεσμα και στην Ελβετία 5 μήνες αργότερα (12/05/1971).

Έπειτα γίναμε... «φίλοι»

Οι αναμετρήσεις έπειτα απέκτησαν χαρακτήρα «φιλικών». Έξι φορές τέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο χώρες. Πρωταπριλιά του 1980 η πρώτη, με τα δύο γκολ του Σνίντερ να διαμορφώνουν το 2-0 υπέρ των Ελβετών στο Σεντ Γκάλεν. Η συνέχεια την 1η Δεκεμβρίου του 1982 με την Εθνική ν’ αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στο νεότευκτο τότε, Ολυμπιακό Στάδιο.



Οι Ελβετοί επικράτησαν με 3-1, σ’ έναν αγώνα όπου προσωρινά είχε ισοφαρίσει ο Νίκος Αναστόπουλος. Πάλι στο ΟΑΚΑ η τρίτη αναμέτρηση, αλλά 13 χρόνια μετά. Τελικό σκορ 1-1 με τα γκολ των Φερνάντες και Βρύζα. Τρίτο σερί φιλικό στην Αθήνα και το Ολυμπιακό Στάδιο στις 28 Απριλίου 1999 και ίδιο σκορ (1-1).

Σκόρερ οι Χάας και Γεωργάτος. Επιτέλους φιλικός αγώνας στην Ελβετία στις 16 Αυγούστου 2000. Ο αγώνας έληξε και εδώ ισόπαλος (2-2) με τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να τα πετυχαίνουν οι Ουζουνίδης και Γ.Χ. Γεωργιάδης. Τελευταίος φιλικός αγώνας επί ελληνικού εδάφους και στο τιμόνι ο Ότο Ρεχάγκελ.

Στη μία και μοναδική φορά που αντιμετώπισε τους Ελβετούς ο Γερμανός τεχνικός,στα επτά χρόνια θητείας του στον «γαλανόλευκο» πάγκο, τους κέρδισε με φοβερό γκολ του Τσιάρτα στο 75’. Το παιχνίδι διεξήχθη στο Παγκρήτιο στις 31/03/2004, με τα εγκαίνια του γηπέδου να συνοδεύονται με το κεντρικό test event για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και πάλι Παγκόσμιο

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 αυτή τη φορά και η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Ελβετία στο Καραϊσκάκη στις 15 Οκτωβρίου του 2008. Ήττα από το συγκρότημα του Ότμαρ Χίτσφελντ με 2-1 με τον Άγγελο Χαριστέα να ισοφαρίζει στο 68’. Ήττα και στην Ελβετία με 2-0 στις 05/09/2009 και δεύτερη θέση στον όμιλο που τελικά οδήγησε στα τελικά του Μουντιάλ.



Στο τέλος το γυρίσαμε στο «φιλικό» και την...ισοπαλία

Εποχή Φερνάντο Σάντος για την Εθνική ομάδα, η οποία αντιμετώπισε για τελευταία φορά, χρονικά, την Ελβετία στις 06/02/2013 στο «Γ.Καραισκάκης». Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναδείχθηκε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0) σε ένα ματς με λίγες φάσεις και με μια ανούσια υπεροχή της ομάδας μας.

Ελλάδα VS Ελβετία στο μικροσκόπιο
13 αγώνες
Ελλάδα: 2 νίκες
Ελβετία: 7 νίκες
Τέσσερις ισοπαλίες
Τέρματα: 11 – 17

«Οι εξαιρέσεις δεν είναι πάντα η επιβεβαίωση του κανόνα. Μπορεί να είναι και οι προάγγελοι ενός νέου κανόνα». Marie von Ebner-Eschenbach, 1830-1916, Γερμανίδα γνωμικογράφος.

Επιμέλεια: Χρήστος Καρώνης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube