sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το ψηλό σχήμα και ο… πόλεμος: Αυτά πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός για να απαντήσει στη Μακάμπι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR φιλοξενεί ξανά τη Μακάμπι και το sport-fm.gr καταγράφει τις βασικές διαφοροποιήσεις που πρέπει να γίνουν από τους «πράσινους» ώστε να αντιδράσουν μετά την πρώτη ήττα.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υπέστη «ψυχρολουσία» στην πρεμιέρα των playoffs, αφού ηττήθηκε με σκορ 91-87 στο ΟΑΚΑ από τη Μακάμπι, η οποία πήρε πλεονέκτημα έδρας και πρόκρισης στο Final Four.

Παρόλο που η απογοήτευση μετά από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα είναι λογική, δεν ήρθε και το... τέλος του κόσμου, αφού αν η ομάδα του Εργκίν Αταμάν καταφέρει να αλλάξει μερικά πράγματα στο παιχνίδι της, έχει όσα χρειάζονται όχι μόνο για να ισοφαρίσει στο ΟΑΚΑ, αλλά και για να κάνει (τουλάχιστον) ένα «διπλό» στο Βελιγράδι και να ξαναγίνει αφεντικό.

Να τον νιώσουν Μπράουν και Μπόλντγουιν


Παναθηναϊκός: Αυτά πρέπει να αλλάξει κόντρα στη Μακάμπι

Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR, είναι ότι δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να καταπολεμήσει τα γνωστά ατού της Μακάμπι. Αυτό γίνεται εμφανές και από το γεγονός πως το δίδυμο των Λορέντζο Μπράουν και Γουέιντ Μπόλντγουιν έκανε στην ουσία ό,τι ήθελε στο παρκέ, χωρίς να «νιώσει» την άμυνα των «πρασίνων». Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός με ισπανικό διαβατήριο είχε 16 πόντους και 3 ασίστ που δημιούργησαν άλλους 7 πόντους, ενώ ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού είχε 15 πόντους και 7 ασίστ που δημιούργησαν άλλους 18 πόντους.

Συνολικά, με άλλα λόγια, οι δύο παίκτες ήταν υπεύθυνοι για 52 από τους 91 πόντους της Μακάμπι (όχι 56 καθώς έδωσαν από μία ασίστ ο ένας στον άλλο), με τον Μπόλντγουιν μάλιστα να μην αγωνίζεται καν στην τελική ευθεία του αγώνα. Το «τριφύλλι» θα πρέπει να παίξει πιο επιθετική άμυνα πάνω στα δύο γκαρντ της Μακάμπι και να τα υποχρεώσει να χάσουν το «καθαρό μυαλό» με το οποίο έβγαλαν όλο τον πρώτο αγώνα του ΟΑΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως και οι δύο μαζί έκαναν μόλις 3 λάθη, κάτι που σημαίνει πως σε κανένα σημείο του αγώνα δεν αισθάνθηκαν ιδιαίτερη ανασφάλεια. O Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR έχει δείξει, κυρίως με τον Τζέριαν Γκραντ, ότι μπορεί να δυσκολέψει τους κορυφαίους επιθετικούς παίκτες των αντιπάλων του (Λάρκιν, Τζέιμς, Χάουαρντ), όμως τώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο «υπερόπλα», επομένως το challenge γίνεται μεγαλύτερο.

Το σίγουρο είναι, πως το σχήμα με Σλούκα, Ναν και Γκριγκόνις ταυτόχρονα στο παρκέ, με το οποίο ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός AKTOR το παιχνίδι, δεν είναι το κατάλληλο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι Μπράουν και Μπόλντγουιν ταυτόχρονα. Η παρουσία του Τζέριαν Γκραντ στην πεντάδα είναι επιβεβλημένη. Προφανώς, η απουσία του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού στο Game 2 λόγω προβλήματος στον οπίσθιο μηριαίο, κάνει την κατάσταση σαφώς πιο εύκολη για το ματς αυτό.

Τα επιθετικά ριμπάουντ


Παναθηναϊκός: Αυτά πρέπει να αλλάξει κόντρα στη Μακάμπι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παρόλο που γνώριζε τα πλεονεκτήματα της Μακάμπι, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Οι Ισραηλινοί είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας στα επιθετικά ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός AKTOR μία από τις πλέον επιρρεπείς ομάδες στο να τα επιτρέπει, κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως και στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ τους για τα playoffs. Οι φιλοξενούμενοι ανανέωσαν 15 ολόκληρες φορές την επίθεσή τους και κατέληξαν να πάρουν 14 περισσότερα σουτ από τους «πράσινους», κάτι που υπήρξε ο βασικός παράγοντας της νίκης τους.

Η αδυναμία του «τριφυλλιού» να εξασφαλίσει τα αμυντικά «σκουπίδια» οδήγησε στο εξής παράδοξο: Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχασε ένα παιχνίδι στο οποίο σούταρε συντριπτικά καλύτερα από την αντίπαλό του. Για του λόγου το αληθές, οι «πράσινοι» είχαν 55% εντός πεδιάς με 31/56 σουτ, ενώ οι Ισραηλινοί είχαν 44% ποσοστό με 31/70. Η διαφορά στον όγκο των προσπαθειών, ήταν αυτό που έγειρε την «πλάστιγγα» υπέρ της Μακάμπι.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, είναι κάτι αρκετά περίπλοκο. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ταλαιπωρηθεί σε όλη τη σεζόν από τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Η Μακάμπι είναι μία πολύ αθλητική ομάδα και αυτό την βοηθά σημαντικά, ωστόσο σίγουρα η κατάσταση επιδεινώνεται από το small ball που προτιμά διαρκώς ο Αταμάν, με τρία γκαρντ στο παρκέ.

Ίσως θα μπορούσε ο Τούρκος τεχνικός να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου στη θέση «3», σε ένα πιο ορθολογικό σχήμα με αρκετό μέγεθος. Η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ από (τουλάχιστον) το δεύτερο ματς, πάντως, δυσχεραίνει αισθητά την κατάσταση, αφού πρόκειται για τον κορυφαίο ριμπάουντερ του «εξάστερου» στο Game 1 (9 ριμπάουντ).

Το iso του Ναν


Παναθηναϊκός: Αυτά πρέπει να αλλάξει κόντρα στη Μακάμπι

Όσον αφορά την επίθεση, αυτό που έλειψε αισθητά από τον Παναθηναϊκό AKTOR στο πρώτο ματς ήταν ο «κανονικός» Κέντρικ Ναν. Ο Αμερικανός γκαρντ ταλαιπωρήθηκε από νωρίς με φάουλ παρόλο που ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα στον πάγκο και να αγωνιστεί συνολικά μόλις 20 λεπτά, στα οποία μάλιστα ήταν σαφώς «κρύος» και δεν βοήθησε την ομάδα του. Είναι χαρακτηριστικό πως το «τριφύλλι» ήταν -8 από την αντίπαλό του, στο διάστημα που ο πρώην NBAer βρέθηκε στο παρκέ.

Αυτή η κακή βραδιά του Ναν πλήγωσε τους γηπεδούχους και με έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς τους αφαίρεσε τη μεγάλη ικανότητα του Αμερικανού στο iso παιχνίδι, το οποίο θα ήταν πολύτιμο ειδικά στην τελική ευθεία του αγώνα, όταν ο Παναθηναϊκός AKTOR πάσχιζε να βρει λύσεις ώστε να σώσει την παρτίδα. Είναι εντυπωσιακό πως το 77% των πόντων του «εξάστερου» ήρθε από ασίστ, κάτι που σημαίνει πως ήταν σχεδόν μηδαμινοί οι προσωπικοί πόντοι, αυτοί δηλαδή που αποτελούν το στοιχείο του Ναν και που πάντα είναι κομβικοί στα κρίσιμα λεπτά.

Όλη αυτή η κατάσταση, μάλιστα, οδήγησε τον Κώστα Σλούκα σε υπερφόρτωση. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» ήταν υπεύθυνος μέσω σκοραρίσματος και ασίστ για 42 από τους 87 πόντους της ομάδας του, πρακτικά δηλαδή τους μισούς. Η απουσία ενός δεύτερου πόλου στην επίθεση και στη δημιουργία «εξουθένωσε» τον έμπειρο γκαρντ και τον οδήγησε να μην έχει καθαρό μυαλό στο φινάλε, όταν έχασε μία κρίσιμη βολή και στη συνέχεια έκανε λάθος (το μοναδικό του) σε κομβική επίθεση.

Είναι αρκετά ασφαλές να πούμε, πάντως, πως δύσκολα ο Κέντρικ Ναν θα είναι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι «άφαντος». Αν προσέξει με τα φάουλ και μείνει στο παιχνίδι με τον συνηθισμένο του χρόνο συμμετοχής, ο Αμερικανός γκαρντ θα δώσει μία διαφορετική διάσταση στην επίθεση του Παναθηναϊκού AKTOR (ειδικά στα clutch λεπτά), αλλά και στην άμυνα, αφού έχει δείξει πως μπορεί να βάλει το κορμί του και να βοηθήσει και στα μετόπισθεν.

Τα playoffs είναι πόλεμος, όχι αγώνας μπάσκετ


Παναθηναϊκός: Αυτά πρέπει να αλλάξει κόντρα στη Μακάμπι

Το τελευταίο κομμάτι δεν έχει να κάνει τόσο με τα στατιστικά, όσο με τη γενικότερη «αίσθηση» που απέπνευσε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού AKTOR στην πρεμιέρα των playoffs. Παρόλο που οι «πράσινοι» σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έχουν δείξει μία «πολεμική» μενταλιτέ, ειδικά στο ΟΑΚΑ, είναι σαφές πως δεν κατάφεραν να βγάλουν αυτή τη σκληράδα στο παρκέ, στο πρώτο ματς με τη Μακάμπι.

Οι γηπεδούχοι παρασύρθηκαν και έπαιξαν το παιχνίδι των Ισραηλινών, ανέβασαν τις κατοχές τους σε σχέση με τον μέσο όρο τους και έδειξαν σε μεγάλα σημεία του αγώνα ένα soft πρόσωπο στο οποίο δεν μας έχουν συνηθίσει. Σε αντίθεση με τους περισσότερους αντιπάλους που πέρασαν από το Μαρούσι, η Μακάμπι δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να «ματώσει» για να σκοράρει, αλλά αντίθετα έβρισκε τον δρόμο προς το καλάθι με χαρακτηριστική ευκολία. Το νούμερο που τα λέει όλα είναι τα μόλις 6 λάθη των φιλοξενούμενων, τα μισά δηλαδή σε σχέση με τον μέσο όρο τους.

Το θετικό είναι, πως ο Παναθηναϊκός AKTOR, απαλλαγμένος πλέον από την ταμπέλα του «φαβορί» η οποία σαφέστατα δεν τον βοήθησε, μπορεί να συσπειρωθεί και να φορέσει για το επόμενο ματς ενδυμασία «ανταρτοπολέμου». Η Μακάμπι είναι μία πολύ καλή ομάδα, όμως οι «πράσινοι» κόντεψαν να την κερδίζουν παίζοντας το δικό της μπάσκετ. Αν επανέλθουν σε αυτό που τους οδήγησε μέχρι τη 2η θέση της κατάταξης, όλα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x