• Ευτυχώς που εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε Ουγκάντα. Γιατί στην Ουγκάντα, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, το πρωτάθλημα σύμφωνα με αντικειμενικούς παρατηρητές των ποδοσφαιρικών πραγμάτων στην Αφρική, κρίνεται από τους διαιτητές-κομάντο και από τα παραρτήματα.

• Εδώ είμαστε, όμως, καλά. Και δεν ειρωνεύομαι. Σοβαρά μιλάω. Το ότι π.χ. γίνονται ορισμένα ανθρώπινα διαιτητικά λάθη σε κάποια παιχνίδια δεν σημαίνει τίποτα. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, ακόμη και στις πιο προηγμένες στο άθλημα χώρες. Όπως χθες στο Βόλο. Έτυχε κι ο επόπτης από τη Βοιωτία (Φίλος), δεν είδε καλά τη φάση του γκολ του Σουντανί, που μέχρι κι ο Κάκος παραδέχθηκε ότι ήταν κανονικό λέγοντας χαρακτηριστικά, «δεν υπήρχε κανένα οφσάϊντ».

• Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι ο επόπτης ήταν στη σωστή θέση. Άμα λ.χ. ήταν πιο μπροστά η, πιο πίσω, θα είχε μία διαφορετική δικαιολογία για το λάθος του. Αλλά ο Φίλος ήταν στην ίδια ευθεία. Κι όχι μόνο αυτό-ήταν μπροστά του ο αμυντικός του Βόλου που κάλυπτε τον επιθετικό του Ολυμπιακού. Τον είχε στα πέντε μέτρα. Δεν ήταν στην απέναντι πλευρά, ώστε να μην τον προσέξει.

• Βεβαίως, το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι λάθος έκανε κι ο AVAR, ο Φωτόπουλος από την Αθήνα. Αυτός μάλιστα παρότι είχε την πολυτέλεια να δει τη φάση σε ριπλέϊ και σε αργή κίνηση και να κάνει και μεγέθυνση κλπ, κλπ, επίσης έσφαλε στην εκτίμηση του. Πράγματι δεν είχε τη δυνατότητα, σε αντίθεση με εμάς, να δει τη φάση με την γραμμή που βάζει η Νόβα, αλλά ακόμη κι έτσι, ένας καλός επόπτης όπως είναι ο Φωτόπουλος, θα έπρεπε να διακρίνει την πραγματικότητα. Διότι ο Σουντανί δεν ήταν στην ίδια ευθεία η, περίπου στην ίδια ευθεία με τον αμυντικό του Βόλου. Ο Σουντανί ήταν ξεκάθαρα πιο πίσω.

• Δείτε και την φωτογραφία την στιγμή του οφσάϊντ, χωρίς την γραμμή…



• Ο γνωστός σχολιαστής διαιτησίας Κώστας Ακρίδας επισήμανε μάλιστα κάτι, δίνοντας και μία άλλη διάσταση στη φάση: «Απορώ γιατί ο διαιτητής δεν πήγε στο VAR για on field review. Επικοινωνεί με το VAR και στη συνέχεια διατηρεί την απόφαση που είχε ληφθεί κατόπιν της υπόδειξης του βοηθού. Θεωρώ ότι από την στιγμή που υπάρχει αμφισβήτηση ο διαιτητής πρέπει να πάει να δει τη φάση».

• Ανθρώπινο λάθος έκανε λοιπόν κι ο Φωτόπουλος, μετά τον Φίλο. Έτυχε τα δύο Φι και λάθεψαν στις εκτιμήσεις τους.

• Λάθεψε, βέβαια, κι ο διαιτητής Φωτιάς, το τρίτο Φι, στη φάση του πέναλτι που έγινε πάνω στον Αραμπί. Καθαρό το πέναλτι, σχολίασε ο Βαρούχας. Έτσι το είδαμε όλοι. Το ίδιο κι ο VAR, ο διαιτητής Ευαγγέλου, που ορθά παρενέβη για να διορθώσει το λάθος του διαιτητή. Είδε ο VAR τον αμυντικό του Βόλου να γκρεμίζει τον Ελ Αραμπί. Ο Φωτιάς, όμως, είδε κάτι άλλο, το τίποτα. Όπως κι ο επόπτης Φίλος, μπροστά στον οποίο έγινε η φάση. Ο δε διαιτητής επιβεβαίωσε το…τίποτα κι όταν πήγε να τσεκάρει τη φάση μέσω του τηλεοπτικού φακού…

• Ο Ακρίδας, όπως κι ο Βαρούχας, είδε κι αυτός, όπως όλοι μας, πέναλτι: «Ο αμυντικός του Βόλου Φεράρι πιάνει τον επιθετικό του Ολυμπιακού Ελ Αραμπί από την μέση και δεν τον αφήνει να διεκδικήσει την μπάλα που είναι σε ακτίνα εντός της μεγάλης περιοχής. Ο διαιτητής πηγαίνει στο VAR κάνει on field review και διατηρεί την απόφασή του να μην δώσει πέναλτι. Είναι λάθος η απόφασή του, ήταν πέναλτι».

• Άβυσσος η ψυχή του διαιτητή, κύριοι. Να προσέξουμε επιπλέον ότι στην ίδια φάση, δευτερόλεπτα νωρίτερα, υπήρξε και σπρώξιμο του Μπα μέσα στην περιοχή, άρα επίσης περίπτωση πέναλτι. Ο δε Φωτιάς μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, στο 41’, σε ίδιο σπρώξιμο, αλλά από τον Αραμπί, είχε δώσει φάουλ υπέρ του Βόλου λίγο έξω από την περιοχή του Σα! Άρα, στο ένα σπρώξιμο φάουλ σε θέση-γκολ υπέρ του Βόλου (η μπάλα στην εκτέλεση του Μουνίθ έφυγε ελάχιστα άουτ) και στο ίδιο σπρώξιμο, τίποτα…

• Γενικά, τα λάθη της διαιτησίας στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν υπερβολικά πολλά. Γιατί ξέχωρα από τις φάσεις που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα, είδαμε κι άλλα λάθη από πλευράς του διαιτητή. Είδαμε να χαρίζει κίτρινη κάρτα στον Διαμαντή, που μόλις στο 2ο λεπτό δίπλωσε χάμω τον Σουντανί, πηγαίνοντας όχι για την μπάλα, αλλά για τα πόδια του κυνηγού του Ολυμπιακού, που λίγο μετά βγήκε τραυματίας. Είδαμε να χαρίζει κάρτα μαρς στο 21’, όταν ο Ντεντάκης «έκοψε στα δύο» τον Τσιμίκα πάνω στην γραμμή του αράουτ. Εκεί ο Φωτιάς άφησε ορθά το πλεονέκτημα, ωστόσο…ξέχασε να βγάλει στη συνέχεια την κάρτα στον αμυντικό του Βόλου.

• Με αυτά και με αυτά ο διαιτητής από την Πέλλα, ο οποίος έχει πάρει ορισμούς από τον Μέλο Περέϊρα, και στις 16 αγωνιστικές του πρωταθλήματος (!!!), άρα ο αρχιδιαιτητής τον θεωρεί ως τον ικανότερο διαιτητή, έβγαλε την πρώτη κάρτα σε παίκτη του Βόλου στο…70ο λεπτό. Όταν τον Τσιμίκα πια τον πάτησε στην ψύχρα ο Μουνίθ…

• Μέσα στα ανθρώπινα λάθη να συμπεριλάβουμε κι εκείνο του άλλου επόπτη, του Σάββα, …, που εφηύρε φάουλ του Τσιμίκα κοντά στην περιοχή του Σα κι έτσι έβαλε τον Βόλο μέσα στα καρέ του Ολυμπιακού από το πουθενά σε μία στιγμή στο α΄ ημίχρονο. Ο ίδιος επόπτης μπόρεσε και είδε την μπάλα να περνάει άουτ σε σέντρα του Τσιμίκα, πριν τελικά αυτή βρει το οριζόντιο δοκάρι.

• Κάποιος, κακόπιστος, θα μπορούσε να πει ότι την τέλειωσε τη φάση καλού κακού, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε, και είμαστε, καλόπιστοι. Εμείς μιλάμε καθαρά για ανθρώπινα λάθη, τα οποία συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Απλά, έτυχε και συνέβησαν πολλά μαζί χθες στο Βόλο. Κι αυτά στο πρόγραμμα είναι και θα πρέπει να τα αποδεχθούμε, χωρίς να κατηγορούμε άδικα κανέναν. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, λάθη κάνουν.

• Το καλό, άλλωστε, είναι ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν γίνεται ό,τι γίνεται στην Ουγκάντα, όπου το πρωτάθλημα κρίνεται από τις ομάδες-δορυφόρους και τους διαιτητές-κομάντο. Να λέμε, πάλι καλά είμαστε εδώ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube