Η 11η Μαΐου θεωρείται ημέρα εθνικού πένθους στην Τζαμάικα, καθώς τότε το 1981, ο «βασιλιάς» της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 36 ετών.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το ποιος ήταν ο Μπομπ Μάρλεϊ. Η μουσική του και τα λόγια του έχουν μείνει διαχρονικά μέχρι σήμερα, ακόμα και αν έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Το πραγματικό όνομά του ήταν Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϊ και γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Τζαμάικα. Από μικρός αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς η μητέρα του ήταν μαύρη και ο πατέρας του λευκός. Δεχόταν ρατσιστικές επιθέσεις και τον φώναζαν μιγά. Εκείνος όμως έδινε τη δική του απάντηση:

«Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά. Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από την μαύρη και την λευκή».



Πολύ μικρός έχασε τον πατέρα του και έτσι μεγάλωσε μόνο με την μητέρα του και αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές από νεαρή ηλικία. Στον ελεύθερο του χρόνο έκανε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, έπαιζε μουσική και τραγουδούσε. Στην συνέχεια, μαζί με τους Νέβιλ Μπάνι Λίβινγκστον, τον Πίτερ Μάκιντος, τον Μπέβερλι Κέλσο, τον Τσέρι Σμιθ και τον Τζούνιορ Μπρεϊθγουέιτ, σχημάτισαν ένα συγκρότημα που αρχικά λεγόταν «The Teenagers», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «The Wailers».



To 1974 το συγκρότημα διαλύθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους και ο καθένας τράβηξε τη δική του πορεία στον χώρο της μουσικής. Ο Μπομπ Μάρλεϊ βέβαια ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους με την ονομασία «Bob Marley and the Wailers». Η καριέρα του Τζαμαϊκανού από εκεί και έπειτα εκτοξεύθηκε.

Ο Μάρλεϊ είχε κι άλλη αγάπη όμως εκτός από τη μουσική, το ποδόσφαιρο! Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες που βλέπουμε τον τραγουδιστή να παίζει μπάλα, όπως επίσης φαίνεται και στο βίντεο του «Could you be loved».



«Αγάπησα τη μουσική πριν από το ποδόσφαιρο. Αν αγαπούσα πρώτα το ποδόσφαιρο, ενδεχομένως αυτό να ήταν επικίνδυνο. Τραγουδάω για την ειρήνη και την αγάπη, αλλά αν κάποιος μου κάνει ένα σκληρό τάκλιν, τα συναισθήματα μου θυμίζουν πόλεμο».

Όταν ήταν 23 ετών, ο Μπομπ Μάρλεϊ ασπάστηκε το κίνημα των Ρασταφάρι, οι οποίοι είχαν ως χαρακτηριστικό τα ράστα μαλλιά και επίσης έκαναν χρήση της κάνναβης σε θρησκευτικά μυστήρια που τελούσαν.



Το 1977 ο Μάρλεϊ διαγνώστηκε με κακοήθες μελάνωμα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του και ο ίδιος πίστευε ότι ήταν από κάποιο χτύπημα στην μπάλα. Η θρησκεία του δεν του επέτρεπε να ακρωτηριάσει κάποιο μέρος του σώματός του και για αυτό δεν δέχτηκε οποιοδήποτε χειρουργείο. Μετά από πολλές συζητήσεις, κατάφεραν να τον πείσουν να κόψει ένα μικρό μόνο μέρος από το δάχτυλό του. Ύστερα ο καρκίνος εξαπλώθηκε παντού και όταν ο Μάρλεϊ ζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς, ήταν ήδη αργά.

Στις 11 Μαΐου του 1981 επέστρεφε από την Γερμανία σπίτι του στην Τζαμάικα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μαϊάμι λόγω της υγείας του. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 36 ετών, καθώς το μελάνωμα είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο. Αποτεφρώθηκε κοντά στο πατρικό του μαζί με την κιθάρα του, μια ποδοσφαιρική μπάλα, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που φορούσε και μια Βίβλο.



Συνολικά ο Μπομπ Μάρλεϊ απέκτησε 13 παιδιά, τα 3 με την σύζυγό του, Ρίτα Άντερσον, άλλα δυο ήταν υιοθετημένα από προηγούμενες σχέσεις της γυναίκας του, ενώ έκανε ακόμη 8 παιδιά με 8 διαφορετικές γυναίκες.

Ο θρύλος της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, έφυγε νωρίς από την ζωή, ωστόσο η μουσική που άφησε πίσω, μας συντροφεύει μέχρι σήμερα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πως άξια θεωρείται ο «βασιλιάς» της ρέγκε μουσικής!

Κάποιες φράσεις του Μπομπ Μάρλεϊ που έχουν αφήσει ιστορία:

«Γελάτε μαζί μου επειδή είμαι διαφορετικός, γελώ μαζί σας επειδή είστε όλοι το ίδιο».

«Μη ζείτε έτσι ώστε να είναι αισθητή η παρουσία σας, αλλά έτσι ώστε η απουσία σας να μην περνά απαρατήρητη».

«Ένα καλό που έχει η μουσική είναι ότι όταν κάνει την εμφάνισή της ξεχνάς όλα σου τα προβλήματα».

«Δεν υποστηρίζω την πλευρά των μαύρων, δεν υποστηρίζω την πλευρά των λευκών, υποστηρίζω την πλευρά του Θεού».

«Δεν θα ξέρεις ποτέ πόσο δυνατός είσαι μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός θα είναι η μόνη σου επιλογή».

«Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο».

«Να λες στα παιδιά την αλήθεια».

«Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ζωή».


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!