Χθες απέναντι στη Βοσνία τα πήγε εξαιρετικά, σήμερα παρουσιάστηκε «μουδιασμένη».

Στο σαφώς πιο δύσκολο τεστ με την οικοδέσποινα Τουρκία, η Εθνική ηττήθηκε 73-64, πληρώνοντας αδυναμίες που έβγαλε τόσο στην άμυνα (13 χαμένα ριμπάουντ), όσο και στην επίθεση (έλλειψη χημείας σε συνεργασίες και οργάνωση με τα -δικαιολογημένα-πολλά σχήματα που δοκιμάστηκαν).

Ο Μπουρούσης έκανε ό,τι μπορούσε με 21π. κι 8ρ., ο Πρίντεζης πρόσθεσε 10 αλλά «σίγησε» στα κρίσιμα, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες (που έβγαλαν και νεύρα) κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα για τα στάνταρ τους.

Από πλευράς νικητών, ο Ερντέν είχε 15 πόντους, ο Ντίξον (ή... Μοχάμεντ Άλι) έβαλε άλλους 12, ενώ από 11 είχαν Οσμάν και Μαχμούτογλου (έκαναν ζημιά απ' την περιφέρεια).

Το ματς

Με Σπανούλη, Καλάθη, Αντετοκούνμπο, Κουφό και Παπανικολάου ξεκίνησε η Εθνική, η οποία είναι αλήθεια πως δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην επίθεση και το «καυτό» χέρι του Ντίξον, έδωσε ελαφρύ προβάδισμα στην Τουρκία (5-0). Οι παίκτες του Κατσικάρη πίεζαν ασφυκτικά τα αντίπαλα γκαρντ, υπήρχε όμως βιασύνη στην άλλη άκρη του παρκέ και μοιραία παρέμεναν σε θέση… κυνηγού (12-7). Η είσοδος των Μπουρούση (8π. στην πρώτη περίοδο)-Πρίντεζη, που το πήραν πάνω τους στην επίθεση και η εξαιρετική άμυνα στην πρώτη πάσα (με double team και καλό κόψιμο των ψηλών στο pick and roll), έφεραν τα πάνω-κάτω στο ματς. Έτσι το 18-12 υπέρ των γηπεδούχων, έγινε 19-21 υπέρ της Εθνικής στο τέλος του δεκαλέπτου, μέσα σε 1:30’!



Με άμυνα που δεν επέτρεπε στους Τούρκους ούτε την μπάλα να κατεβάσουν, με τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και με τους δύο προαναφερθέντες Έλληνες να κάνουν θραύση, η «επίσημη αγαπημένη» ξέφυγε με 27-19! Το ροτέισον του Κατσικάρη, που έριξε το τέμπο και κάποια «σκοτωμένα» καλάθια του Μαχμούτογλου, έφεραν τους οικοδεσπότες κοντά (24-27). Το μυαλό των Ελλήνων παικτών (λόγω και της δυναμικής άμυνας των Τούρκων) είχε «χαθεί», με αποκορύφωμα την λάθος επαναφορά του Κουφού και το «μπλοκάρισμα» του Μάντζαρη. Αποτέλεσμα αυτού, η Εθνική να μείνει για 3:30’ χωρίς καλάθι και την Τουρκία να ανακτά το προβάδισμα (30-27). Σπανούλης και Καλάθης μπήκαν στο παρκέ (αντί των Σλούκα-Μάντζαρη) για να οργανώσουν καλύτερα κι εν μέρει… ηρέμησαν την ομάδα. Ωστόσο, ο ρυθμός επιθετικά είχε πέσει και μοιραία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στο -4 (39-35), έχοντας «πληγεί» και αμυντικά.



Με τους Ζήση, Καϊμακόγλου, Καλάθη, Παπανικολάου και Μπουρούση ξεκίνησε στο δεύτερο μέρος η Εθνική, που γρήγορα-γρήγορα έφερε σε ισορροπία το ματς (39-39). Εκμεταλλευόμενη την αστοχία των Τούρκων, το «κρεσέντο» του Μπουρούση και το καθαρό μυαλό του Ζήση, η Εθνική έφτασε να προηγείται με 50-46. Εκεί, όμως, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους κάποιες αδυναμίες της ομάδας. Όπως οι συνεργασίες στην επίθεση, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ κι εν γένει η άμυνα, κάτι που έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να επιστρέψουν και μάλιστα να κλείσουν την τρίτη περιόδο, προηγούμενοι με 52-50 (κρατώντας την Ελλάδα χωρίς σκορ για 2:30’).



Η Εθνική… δεν εμφανίστηκε στο πρώτο δίλεπτο της τέταρτης περιόδου κι ως εκ τούτου η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει τη διαφορά και με το τρίποντο του Οσμάν να προηγθεί με 9 (59-50). Αν και χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες για μείωση του σκορ, εν τέλει η Ελλάδα κατάφερε να πλησιάσει και στους 4 (61-57), προτού ο Ντίξον πετύχει τρίποντο-μαχαιριά (στο 35’). Ο Κατσικάρης έβαλε τρία γκαρντ (Σπανούλης, Ζήσης, Καλάθη) για καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας (αφού υπήρχε πρόβλημα) και πίεση στην άμυνα, η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε ξανά στο -3 (65-62 με τρίποντο Ζήση), όμως στα τελευταία δύο λεπτά οι επιθέσεις δεν ήταν καλά σχεδιασμένες, ο Ερντέν έπαιρνε… εύκολα τα φάουλ (πηγαίνοντας στη γραμμή) και μοιραία η διαφορά άνοιξε για το διαδικαστικό φινάλε και το τελικό 73-64 υπέρ της Τουρκίας.

Τουρκία (Αταμάν): Μπαλμπάι 2, Γκιουλέρ 2, Οσμάν 11 (1), Ερσέκ 5, Ιλιασόβα 9 (9 ριμπ.), Ερντέν 15 (11 ριμπ.), Μαχμούτογλου 11 (3), Σαβάς 6, Μπατούκ, Ντίξον 12 (2), Αλντεμίρ, Σιπάχι.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 9 (1), Σπανούλης 5, Καλάθης 6 (1), Περπέρογλου 4, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 3, Καϊμακόγλου, Κουφός 4, Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Σαρικόπουλος.

Αποστόλης Σπυρόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube