Μετά το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν για τη Stoiximan Basket League, στο ΣΕΦ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τα λένε και στην Ευρωλίγκα. Το δεύτερο φετινό τους ραντεβού θα είναι στο ΟΑΚΑ, για τη 17η αγωνιστική της διοργάνωσης και με αυτή τη μεγάλη «μάχη» αμφότεροι θα κλείσουν τον πρώτο γύρο.

Στο ντέρμπι που έγινε πριν από περίπου έναν μήνα η… μπίλια έκατσε στο «πράσινο», με το «τριφύλλι» να παίρνει το ροζ φύλλο χάρη στον ασταμάτητο Νεμάνια Νέντοβιτς. Από την άλλη, το «ερυθρόλευκο»… κανόνι, Τάιλερ Ντόρσεϊ, έκανε εμφάνιση με άσφαιρα.

Για την ιστορία, στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς ο Σέρβος είχε 24 πόντους με 4/5 βολές, 4/4 δίποντα και 4/8 τρίποντα και 2 ασίστ, σε 20:38’’ ενώ από την άλλη ο διεθνής Έλληνας γκαρντ σε 26:31’’ μέτρησε 7 πόντους, με 2/5 δίποντα και 1/7 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Από ‘κει και πέρα, πρόκειται για δύο παίκτες βαρόμετρα για τους δύο «αιώνιους», που η απόδοσή τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματά τους. Συνεπώς, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το μεταξύ τους ματσάρισμα και στην Ευρωλίγκα.

Νεμάνια Νέντοβιτς



Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Σέρβος γκαρντ έχασε μερικά παιχνίδια λόγω προβλημάτων. Ωστόσο, στα 12 που μετράει με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα έχει αποδείξει πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο Νέντοβιτς μένει στο παρκέ για 18:29’’ και προσφέρει στο «τριφύλλι» 10,3 πόντους, 1,1 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1,4 λάθη και 3 κερδισμένα φάουλ, έχοντας και 8,8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Στις βολές εκτελεί με το πολύ καλό 85,7% (30/35), στα δίποντα σουτάρει με 42,9% (18/42) και στα τρίποντα έχει 38,8% (19/49).

Από ‘κει και πέρα, στα 12 παιχνίδια που έχει παίξει φέτος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ο «Νέντο» δεν έχει σκοράρει μόνο σε δύο (με Μονακό και Ούνιξ Καζάν), ενώ σε τέσσερα είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων απέναντι σε Μπασκόνια (5π.), Ρεάλ Μαδρίτης (3π.), Βιλερμπάν (8π.) και Μπάγερν Μονάχου (7π.).



Τάιλερ Ντόρσεϊ



Το φετινό καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έψαχνε έναν «μπόμπερ» για την περιφέρειά του και τον βρήκε στο πρόσωπο του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο διεθνής γκαρντ μπήκε στο πνεύμα των «ερυθρόλευκων» με το… καλημέρα και στα 16 παιχνίδια που μετράει, συγκαταλέγεται στα βαρόμετρα της ομάδας του Πειραιά.

Ο 25χρονος πατάει στο παρκέ για 23:14’’, έχοντας κατά μέσο όρο 13,1 πόντους, 2,6 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1,5 λάθη και 2,4 κερδισμένα φάουλ, ενώ παράλληλα έχει 12,1 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Στις ελεύθερες βολές, ο Ντόρσεϊ έχει ποσοστό 83,7% (36/43), στα δίποντα 49,2% (30/61) και στα τρίποντα έχει το πολύ καλό 43,7% (38/87).

Σε όλα τα ματς που έχει παίξει φέτος στην Ευρωλίγκα (δεν έχει χάσει ούτε ένα), ο διεθνής Έλληνας γκαρντ έχει ξεκινήσει σε όλα στην αρχική πεντάδα. Απέναντι σε κάθε αντίπαλο έχει σκοράρει, με το season low του να ήταν κόντρα στην Αναντολού Εφές, όπου είχε μόλις 2 πόντους. Από ‘κει και πέρα, σ’ άλλα μόλις τρία ματς είχε μονοψήφια συγκομιδή πόντων. Συγκεκριμένα, στην πρεμιέρα απέναντι στην Μπασκόνια (7π.), με Ζαλγκίρις (7π.) και Ούνιξ Καζάν (8π.).



Ενδεχομένως λόγω και της σωματοδομής τους, η «Τιτανομαχία» μέσα στη ρακέτα ανάμεσα στον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Μουσταφά Φαλ να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα. Όμως, στο σύγχρονο μπάσκετ οι «κοντοί» είναι εκείνοι που κρίνουν τα παιχνίδια, οπότε και η άτυπη «μονομαχία» Νεμάνια Νέντοβιτς και Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον. Άλλωστε, έναν μήνα πριν ο Παναθηναϊκός πήρε το μεγάλο «διπλό» στο ΣΕΦ, χάρη στον «κοντό» Σέρβο…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube