Stories

Τέσσερις αξέχαστοι εμφύλιοι στο ΟΑΚΑ: Από το χειροκρότημα του Ολυμπιακού μέχρι τον «εξωγήινο» Ράις

Με αφορμή του αποψινό ντέρμπι «αιωνίων» για την Ευρωλίγκα, το sport-fm.gr θυμάται τέσσερα παιχνίδια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που έμειναν στην ιστορία!

Λίγες ώρες έμειναν για το αποψινό (23/13, 21:00) ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», το 21ο συνολικά και το ένατο συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός μετρούν από τέσσερις νίκες! Με αφορμή λοιπόν το σπουδαίο αυτό ματς, το sport-fm.gr θυμάται τέσσερα παιχνίδια που έγραψαν ιστορία και σας κάνει μια μοναδική στο παρελθόν.

Ιπποτικό χειροκρότημα παρά την βαριά ήττα (ΟΑΚΑ 1997)

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους στην Ευρωλίγκα, με τους Πειραιώτες να πετυχαίνουν ίσως μια από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακές νίκες τους στο ΟΑΚΑ με 69-49. Φυσικά η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς με Ρίβερς και Τάρλατς να κάνουν «όργια», κατέκτησε μερικούς μήνες αργότερα το παρθενικό της ευρωπαϊκό τρόπαιο στη Ρώμη. Το ενδιαφέρον πάντως κομμάτι του παιχνιδιού ήταν… άλλο.



Συγκεκριμένα, παρά το αγωνιστικό στραπάτσο των «πρασίνων» από τον αιώνιο αντίπαλο, μερίδα οπαδών των γηπεδούχων χειροκρότησε τους νικητές σε μια κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης της ανωτερότητάς τους στο παρκέ. Αυτό συνέβη σε μια άλλη εποχή, αφού σίγουρα δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο σήμερα σε καμία από τις δύο έδρες.


Το γκολ-φάουλ νίκης του Πρίντεζη στο φινάλε (2016)

Μετά από διάλειμμα 2,5 χρόνων όπου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν να βρεθούν αντιμέτωποι στην Ευρωλίγκα, οι «πράσινοι» υποδέχτηκαν τους «ερυθρόλευκους» σε μια ματσάρα με τα όλα της και κυρίως επικό φινάλε με… χαρούμενους τους Πειραιώτες. Φυσικά την υπογραφή του φαρδιά πλατιά σε αυτό το παιχνίδι είχε βάλει ο Γιώργος Πρίντεζης.



Μερικά δευτερόλεπτα απέμεναν στον ρολόι και η μπάλα ήταν για τους φιλοξενούμενους, με τους γηπεδούχους μάλιστα να έχουν το προβάδισμα (77-76). Η μπάλα ως συνήθως πήγε στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, αυτός πριν ξεκινήσει την κίνησή του άφησε να κυλήσει το ρολόι, πάσαρε στον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος με ένα γκολ-φάουλ έδωσε το σπουδαίο «διπλό» στους Πειραιώτες (77-79).


Το «βίδωμα» του Αντετοκούνμπο στον Σπανούλη (2018)

Η αλήθεια είναι ότι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πριν πάει στους Μιλγούοκι Μπακς, κερδίσει το τρόπαιο του NBA και γενικά βάλει σε όλους μας τα γυαλιά, είχε προλάβει να κάνει μια σπουδαία εμφάνιση που η αλήθεια είναι ότι προϊδέαζε τι θα ακολουθήσει. Ο απίθανος forward με την αστέρευτη ενέργεια, ήταν αυτός που το 2018 άλλαξε ένα ολόκληρο ντέρμπι «αιωνίων» με τις μαγικές τους ικανότητες.



Ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε την κίνηση ματ και επέλεξε στο τρίτο δεκάλεπτο να το βάλει… πάνω στον Βασίλη Σπανούλη με σκοπό να τον περιορίσει και τα κατάφερε. Με άμυνα που δεν πέρναγε ούτε κουνούπι και επίθεση για «καδράρισμα» (5/5 δίποντα, 2/2 βολές), ο Παναθηναϊκός γύρισε το ματς, μπλόκαρε τον Ολυμπιακό που μέχρι τότε άντεχε και πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη (93-80) μέσα σε πανδαιμόνιο.


Ο «εξωγήινος» Ράις και το σωτήριο καλάθι του Παπαγιάννη (2019)

Μια βραδιά βγαλμένη από όνειρο, τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τον Ταϊρίς Ράις, ο οποίος σημείωσε 41 πόντους σε ένα παιχνίδι που του έμπαιναν όλα και οδήγησε το «τριφύλλι» στη νίκη με 99-93 στην παράταση. Το ΟΑΚΑ είχε πάρει φωτιά, οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να το πιστέψουν και ο βραχύσωμος pointguard, ακόμα θυμάται συχνά πυκνά τα «όργια» που έκανε κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο.



Τα πράγματα θα μπορούσαν βέβαια να έχουν εξελιχθεί τελείως διαφορετικό στο τέλος, αφού παρά την «εξωγήινη» εμφάνιση του Αμερικανού, ο Παπαγιάννης μια όμορφη κίνηση μπροστά στον Μπράντον Πολ, ισοφάρισε 3,4’’ πριν το σε 86-86, για να χάσουν την επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» και να πάει το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο, όπου οι «πράσινοι» το καθάρισαν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x