· Έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση ότι ο Πέδρο Μαρτίνς είναι προπονητής που καθυστερεί να κάνει αλλαγές και που γενικά δύσκολα αλλάζει πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Όμως, πρέπει να δούμε τα δεδομένα, για να κατανοήσουμε αν πρόκειται για μύθο η, μία πραγματικότητα. Η, καλύτερα, να εξακριβώσουμε τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας.

· Με τον Λεβαδειακό, βλέποντας το 0-0 στο ημίχρονο, άλλαξε από την ανάπαυλα κιόλας τόσο τον Τοροσίδη, όσο και τον Πάρντο, με τους Μπουχαλάκη και Χασάν, διαφοροποιώντας και την τακτική, σε 4-4-2. Κι ήρθε η νίκη με 1-0 στο β΄ ημίχρονο.

· Με την Μπέτις, βλέποντας τον κίνδυνο αποβολής του Μπουχαλάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, τον άλλαξε από το 35’ με τον Νάτχο. Τελικό αποτέλεσμα 0-0, με αποβολή του Τσιμίκα στα 22 τελευταία λεπτά.

· Με τον Πανιώνιο, βλέποντας να παραμένει το 0-0, άλλαξε από το 58’ τον Φορτούνη και πέρασε πάλι τον Νάτχο και στο τελευταίο 20λεπτο έβαλε και τον Χασάν αντί του Μπουχαλάκη, γυρνώντας το πάλι σε 4-4-2.

· Σε τρία συγκεκριμένα παιχνίδια λοιπόν, ο Μαρτίνς προχώρησε σε γρήγορες κινήσεις. Ποιο ήταν το κοινό σημείο τους; Αισθάνθηκε κίνδυνο. Κίνδυνο για την ομάδα. Είδε ότι κάτι δεν πήγε καλά και ένιωσε την ανάγκη να το αλλάξει.

· Έτσι ακριβώς λειτουργεί ο Πορτογάλος, σε αυτό το ξεκίνημα της καριέρας του στον Ολυμπιακό! Όσο είναι ευχαριστημένος η, όσο έχει το σκορ που θέλει δύσκολα κάνει γρήγορα αλλαγές. Προτιμάει να δείχνει εμπιστοσύνη στην αρχική του ενδεκάδα. Όταν, όμως, κάτι στραβώσει, θα κινηθεί αμέσως. Για παράδειγμα, με το που σκόραρε ο Αστέρας στο Καραϊσκάκη κι ισοφάρισε σε 1-1 στο 67’, ο Μαρτίνς πέρασε στο 71’ τον Χασάν αντί του Λάζαρου και στο 73’ τον Φετφατζίδη αντί του Φορτούνη και το άλλαξε και σε 4-4-2. Και πήρε τη νίκη με 2-1.

· Ακόμη και στην Αγγλία, με την Μπέρνλι, πρώτη αλλαγή έκανε αργά, στο 71’, τον Χασάν αντί του Γκερέρο, προφανέστατα γιατί το 0-0 τον βόλευε. Βάζοντας όμως τον Χασάν, ο Αιγύπτιος βοήθησε μπαίνοντας σε φάση κι ο Ολυμπιακός στο 83’ άνοιξε το σκορ. Κι όταν αμέσως οι Άγγλοι ισοφάρισαν ο Μαρτίνς έκανε αμέσως αλλαγή, τον Τοροσίδη στο 88’ αντί του Φορτούνη.

· Γενικά ο Μαρτίνς μοιάζει να διακρίνεται για την ευστοχία στις αλλαγές του, ακόμη κι αυτές των τελευταίων λεπτών: ο Νάτχο πέρασε στο 83’ του αγώνα με τον Αστέρα και στο 95’ έκανε το νικητήριο γκολ. Ο Λάζαρος πέρασε στο 80’ στη Νέα Σμύρνη και αμέσως έκανε αισθητή την παρουσία του.

· Αυτός είναι ο προπονητής του Ολυμπιακού. Κάνει τις παρεμβάσεις του κατά κύριο λόγο όταν βλέπει πρόβλημα. Η, όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς-π.χ. με τον ΠΑΣ ο Βούκοβιτς του ζήτησε αλλαγή και τον έβγαλε στο 56’, αφού όμως πρώτα στο 55’ ο Ολυμπιακός είχε κάνει το 3-0.

· Όταν μένει ευχαριστημένος, δεν του αρέσει να αλλάζει πράγματα. Στο 3-1 με την Μπέρνλι δεν έκανε καν τρίτη αλλαγή. Και στο 4-0 με τη Λουκέρνη και στο 1-1 στην Μπέρνλι έκανε την τρίτη αλλαγή στο 90’ και στο 94’ αντίστοιχα.

· Και το σίγουρο είναι και το εξής: δεν έχει πρόβλημα στο ποιόν παίκτη θα βγάλει. Ας είναι ο Φορτούνης η, ο Λάζαρος (που έχουν γίνει και περισσότερες φορές αλλαγή) η, ο Ποντένσε η, ο Γκερέρο η, οι Μπουχαλάκης, Φετφατζίδης, όλους τους έχει αλλάξει, επανειλημμένως. Ακόμη και το μηχανάκι τον Καμαρά σε ένα ματς τον έκανε αλλαγή και πολλοί τσίνισαν. Μόνο που ο Μαρτίνς πέρασε στη θέση του τον Νάτχο κι ο Νάτχο έδωσε το τρίποντο με τον Αστέρα…

· Κι αν θέλουμε να προσέξουμε και κάτι παραπάνω: ο Πορτογάλος σε όλα ανεξαιρέτως τα παιχνίδια έχει πέντε Έλληνες στην ενδεκάδα! Και στα εννιά παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη! Κανείς άλλος προπονητής δεν το έχει κάνει αυτό το πράγμα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube