«Τα λάθη έχουν δικαιολογία, τα νεύρα όχι», ήταν ο τίτλος του προ δύο εβδομάδων άρθρου για την ήττα του Ολυμπιακού από την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, δύο εικοσιτετράωρα αφότου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αποχωριστεί το πρώτο δυνατό χτύπημα του κορωνοϊού. Δυστυχώς, εκτός από τις δύο ακόμα κακές βραδιές που ακολούθησαν στο παρκέ σε Τελ Αβίβ και ΣΕΦ, απέναντι σε Μακάμπι και Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα, τα αδικαιολόγητα νεύρα συνεχίζονται. Και ορθώς θα πει κανείς. Eδώ κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και δεν θυμίζουν σε τίποτα την προ ενός μήνα ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις, και εσύ στέκεσαι στα νεύρα;

«Ασφαλώς και ναι» είναι η απάντηση, διότι κακές βραδιές, κακές ήττες και αγωνιστική «κοιλιά», που δεδομένα διανύει ο Ολυμπιακός ΒΑΣΙΚΑ λόγω των πολλών προβλημάτων του με τον ιό και τους τραυματισμούς, περνούν όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες. Που έχουν μάλιστα περισσότερη ποιότητα, μπάτζετ και λύσεις από τους «ερυθρόλευκους». Δεν θα την περνούσαν και οι πειραιώτες; Η αίσθηση που σου δίνει όμως η ομάδα, που μέχρι τον θρίαμβο του ΟΑΚΑ υπερηφανευόταν ορθώς για το άριστο κλίμα και την υγεία που εξέπεμπε, είναι πως έχει επηρεαστεί περισσότερο ψυχολογικά ή αν θέλετε έχει αγχωθεί πολύ περισσότερο από όσο επιτάσσει το ίδιο το μεγάλο της πρόβλημα, που προέκυψε λόγω του Covid.

Ασφαλώς και σχεδόν όλες οι ομάδες το περνούν ή θα το περάσουν, όμως είναι πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση του, πρώτον, όταν σε βρίσκει στα πολύ πάνω σου και δεύτερον, όταν έχει και… νέο κύμα μέσα σε λίγες ημέρες με νέα κρούσματα, που στερούν πολύτιμες λύσεις από το rotation και σπέρνουν ακόμα περισσότερη αμφιβολία για το μέλλον. Επειδή όμως η συγκεκριμένη ιστορία είναι σημείο των καιρών, οι προπονητές, οι παίκτες και τα μέλη μίας ομάδας, καλούνται να πάρουν καλό βαθμό και στην… ψυχραιμία που θα επιδείξουν για να το ξεπεράσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και για την ώρα, τα νεύρα του προπονητή και η (συμφωνούμε πολύ αυστηρή) αποβολή του στην Πόλη, είχαν συνέχεια στα νεύρα με Βεζένκοφ και ΜακΚίσικ και αποκορύφωμα την αντίδραση του Σλούκα όταν έγινε αλλαγή λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Δεν έχει κανένα νόημα να αναλυθεί περισσότερο το ποιος είχε δίκιο και άδικο σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Αλλά είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ, ο Ολυμπιακός από αύριο το πρωί κιόλας να λειτουργήσει σωστά. Ως οικογένεια να βρει τι φταίει, να επαναπροσδιορίσει την αγωνιστική του κατάσταση, να καθαρίσει το μυαλό του και ψάξει για λύσεις. Που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρεθούν, αν κυριαρχήσει ο εγωισμός και η εσωστρέφεια. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η ίδια η υπέροχη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ομάδα, θα έχει βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο τον… κορωνοϊό, να γκρεμίσει ο,τι με κόπο έχτισε από το καλοκαίρι μέχρι τώρα. Και κατά γενική ομολογία άξιζε να κάνει όνειρα για όμορφα πράγματα στην φετινή διοργάνωση.

Ναι λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν απουσίες, ίσως υπάρξουν και άλλες (σ.σ. κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με αυτή την μάστιγα) όμως δυστυχώς ζούμε σε εποχή που για να ξεχωρίσεις και να βγεις δυνατός, οφείλεις να βρεις τον τρόπο ψυχικά, πνευματικά και ομαδικά για να το αφήσεις πίσω σου. Ο πρώτος γύρος δημιούργησε προσδοκίες για τετράδες και πλεονεκτήματα, η νέα πραγματικότητα, όπως ολόσωστα υπογράμμισε ο μοναδικός διασωθείς της βραδιάς, Σάσα Βεζένκοφ, είναι πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα «δεν πάμε καλά». Και δεν αποκλείεται ακόμα και ο μέχρι προ τριών εβδομάδων σχεδόν δεδομένος στόχος της εισόδου στα πλέι οφ να κινδυνεύσει πολύ. Αυτή είναι η Ευρωλίγκα. Δεν συγχωρεί, εδικά αν δεν είσαι μία «γροθιά» ως ομάδα.

Ο Αστέρας με το physical παιχνίδι του, κατάφερε κάνοντας τα απλά να νικήσει για δεύτερη φορά σε 50 μέρες τον Ολυμπιακό. Και πώς να μην γίνει όταν οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν 17 λάθη που δίνουν 20 πόντους σε αιφνιδιασμό, χάνουν 10 αμυντικά ριμπάουντ που εξαργυρώνονται από τον αντίπαλο με άλλους 12 και έχουν μόλις 27% ευστοχία στα τρίποντα. 11 κλεψίματα κατέγραψε η στατιστική για τους Σέρβους, που αυτή την φορά με ηγέτη τον Ντόμπριτς, καθοριστικό στο δεύτερο ημίχρονο τον Κάλινιτς και βοήθειες από σχεδόν όλους όσοι αγωνίστηκαν (Ιβάνοβιτς 8 πόντους σε ισάριθμα λεπτά συμμετοχής), πήραν ίσως ένα ανέλπιστο και γι’ αυτούς «διπλό». Θυμίζω πως επτά κρούσματα είχαν και οι Σέρβοι πριν μερικές εβδομάδες…

Όμως έβγαλαν στο παρκέ υπομονή, σωστό μπάσκετ χωρίς κάτι ιδιαίτερα φαντεζί και εκμεταλλεύτηκαν κάθε τι που τους έδινε ο Ολυμπιακός. Που την ίδια ώρα βιαζόταν να γυρίσει την σε βάρος του κατάσταση με σουτ-προσευχές, φοβόταν να σκοράρει και πάσαρε ακόμα και όταν είχε εύκολο λέι απ και είχε πολλούς από τους παίκτες «κλειδί» (π.χ. Ντόρσεϊ) σε κακό βράδυ. Όλα αυτά μαζί με την έλλειψη το πιο κομβικού ίσως παίκτη για όλη την λειτουργία της ομάδας χρόνια τώρα (σ.σ. Παπανικολάου) και ειδικότερα για τέτοιου τύπου παιχνίδι, έγειραν την πλάστιγγα βασανιστικά υπέρ της καλοδουλεμένης ομάδας του πολύ καλού προπονητή, Ντέγιαν Ράντονιτς.

Ακολουθεί διπλή αγωνιστική στην Ισπανία απέναντι σε Ρεάλ και Μπασκόνια, με μία στάση στο αυριανό παιχνίδι με την ΑΕΚ. Πριν οι «ερυθρόλευκοι»… μετρηθούν για το πόσοι θα είναι σε αυτά τα παιχνίδια, θα τους φανεί πιο χρήσιμο να… επαναπροσδιοριστούν.


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube