• Θέλω να πιστεύω ότι ο Ποντένσε θα πάρει άλλη ψυχολογία κι αυτοπεποίθηση από το γκολ που έβαλε στην Αγγλία.

• Γιατί δεν ήταν μόνο το πρώτο γκολ του Πορτογάλου άσου στον Ολυμπιακό. Ήταν παράλληλα και το πρώτο γκολ της καριέρας του σε πιο ψηλό επίπεδο, αφού στην Σπόρτινγκ δεν είχε σκοράρει, στα 40 επίσημα παιχνίδια του μαζί της, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ καπ κι Ευρώπη. Είχε βάλει τέσσερα γκολ ως δανεικός έξι μήνες στη Μορεϊρένσε (Α΄κατηγορίας Πορτογαλίας) και εννιά γκολ στη Σπόρτινγκ Β (δηλαδή στη Β΄κατηγορία), καθότι γέννημα θρέμμα του συλλόγου της Λισαβώνας.

• Ο Ποντένσε πέτυχε ένα ωραιότατο γκολ στην Μπέρνλεϊ κι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη κι άλλα τέτοια από αυτό το παιδί, αφού δεν φτάνει να σκοράρει μόνο ο ένας εξτρέμ, ο Λάζαρος. Κι η αλήθεια είναι ότι ο Πορτογάλος το κυνηγάει το γκολ από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι με τα «ερυθρόλευκα». Εξίσου αλήθεια είναι ότι δεν είχε μέχρι στιγμής καλά τελειώματα-πρέπει να είχε κάπου 20 τελικές στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του και στην 20η να ήρθε το γκολ! Ακόμη και στον αγώνα της Πέμπτης, είχε πριν το γκολ άλλα πέντε σουτ, εκ των οποίων τα τρία άστοχα και τα δύο να κοντράρονται από τους αμυντικούς.

• Όμως, έχει σημασία ότι ο Ποντένσε το ψάχνει το γκολ, πατάει περιοχή, μπαίνει στις φάσεις και παρότι βραχύσωμος δεν κωλώνει να μπει ακόμη και σφήνα σε θέση φορ. Μόνο που νομίζω ότι το κυνηγάει το γκολ λίγο αγχωμένα. Κι όταν αγχώνεσαι, δύσκολα σου βγαίνει σε καλό. Θέλω να θυμίσω δύο χαρακτηριστικές φάσεις στον αγώνα της Αγγλίας, που δεν μου άρεσαν.

• Η πρώτη μόλις στο 4’. Φεύγουν σε αντεπίθεση-φωτιά, από αυτές που λέμε για γκολ, τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού, κόντρα σε μόλις δύο Άγγλους αμυντικούς. Η ευκαιρία είναι εκπληκτική, για να κάνεις το 0-1 και να τους «στείλεις αδιάβαστους» από το καλημέρα, με γκολ από τα αποδυτήρια. Ο Φορτούνης κάνει την πάσα στον Ποντένσε κι αυτός καθυστερεί και δεν σουτάρει την στιγμή που πρέπει. Μαρκάρεται κι όταν πια σουτάρει, κόβεται εύκολα. Κι όμως: είχε την ευχέρεια να κάνει πάσα σε έναν από τους τρεις συμπαίκτες του, που περίμεναν και βρίσκονταν σε θέση βολής.

• Η δεύτερη ήταν στο 42’. Βγάζει τη σέντρα από αριστερά ο Τσιμίκας κι ο Ποντένσε είναι σε καλή θέση για το σουτ, αλλά έχει και Άγγλους μπροστά του. Σουτάρει κι αστοχεί. Δίπλα του, δεξιά του, ήταν ο Φορτούνης, αμαρκάριστος, περιμένοντας την πάσα.

• Προσέξτε, ο Ποντένσε δεν μου έχει δώσει την εικόνα εγωϊστή κι ατομιστή. Ούτε του εξτρέμ, που όταν θα πάρει την μπάλα θα σουτάρει, όπως κάνει ο Πάρντο. Ίσα ίσα είναι δημιουργικός και συνήθως ομαδικός. Γι΄ αυτό λέω ότι «εκβίαζε» το γκολ, προφανώς αγχωμένος γιατί δεν του «κάθονταν». Και θεωρώ ότι τώρα που άνοιξε λογαριασμό, θα έχει κι άλλο αέρα στα τελειώματα του.

• Είναι καλό που ο Πορτογάλος βγάζει προσωπικότητα μέσα στο παιχνίδι. Όχι μόνο ποιότητα (θυμηθείτε το άγγιγμα της μπάλας που έκανε προς τον Φορτούνη στη φάση της κίτρινης που κέρδισε ο Έλληνας άσος), αλλά και προσωπικότητα. Ζητάει μπάλα, παίρνει προσπάθειες. Δεν είναι καλό που κάποιες φορές κόβεται μάλλον εύκολα και που συνήθως δεν βοηθάει την ομάδα ανασταλτικά.

• Γενικά όμως η πρώτη εικόνα του Ποντένσε είναι θετική. Και με το Λεβαδειακό, την περασμένη Κυριακή, φαινόταν ότι είχε λείψει. Τον περιμένουμε λοιπόν απόψε στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα να βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό κόντρα στον ΠΑΣ, των τριών πρώην παικτών του ΠΑΟΚ (Βελλίδης, Αποστολόπουλος και Μυστακίδης, με τον τελευταίο να είναι ακόμη παίκτης του ΠΑΟΚ, καθότι δανεικός παίζει στα Γιάννινα).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube