Η νίκη στην Λιόν απέναντι στην Βιλερμπάν, αλλά και ο τρόπος που ήρθε, διατήρησε αναλλοίωτη την… όρεξη και τις πιθανότητες του Ολυμπιακού να πετύχει τον φετινό του στόχο για την είσοδο στα πλέι οφ. Οι «ερυθρόλευκοι» σε μερικές ώρες αντιμετωπίζουν στο Κάουνας την Ζαλγκίρις, και σε περίπτωση που φύγουν από εκεί με το όγδοο φετινό τους «διπλό», δεδομένα θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα.

Μιλάμε για ομάδα που έχει ίδιο ρεκόρ με αυτούς (σ.σ. 11-9) και έχει επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν στο ΣΕΦ με ένα πόντο. Νίκη με ένα καλάθι, θα σημαίνει προσπέρασμά της, ουσιαστικά με δύο νίκες, καθώς ο Ολυμπιακός θα υπερτερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία. Η αποστολή δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη, όμως οι εκτός έδρας επιδόσεις του Ολυμπιακού, την μετατρέπουν σίγουρα σε εφικτή. Οι περισσότεροι έχουν δώσει στο παιχνίδι ταμπέλα «τελικού» και όχι άδικα, όμως σε κάποιο βαθμό διαφωνώ. Διότι αυτό που ταλανίζει φέτος την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής Ευρωλίγκας, δεν είναι η αδυναμία να νικήσουν ένα μεγάλο παιχνίδι όπως το αυριανό, αλλά η έλλειψη σταθερότητας.

Καλοδεχούμενη και σημαντική θα είναι λοιπόν μία νίκη στην Λιθουανία, όμως μπορεί να μην σημάνει τίποτα στον τελικό απολογισμό, αν δεν κερδηθούν στην συνέχεια παιχνίδια που έχουν «πρέπει». Όπως για παράδειγμα τα εντός έδρας με Παναθηναϊκό, Ερυθρό Αστέρα, Ζενίτ και Χίμκι. Σε ανάλογης «ευκολίας» έχει δείξει ως τώρα πρόβλημα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και όχι κόντρα στις πιο δυνατές ομάδες και έδρες. Το νόμισμα επίσης έχει και άλλη όψη, που αναφέρει πως ακόμα και με ήττα αύριο ο Ολυμπιακός δεν… καταστρέφεται. Διότι με την… αλλοπρόσαλλη αγωνιστική συμπεριφορά που έχει δείξει, δεν αποκλείεται να καλύψει τις νίκες που χρειάζεται για να προκριθεί, επικρατώντας σε παιχνίδια που τον έχουν όλοι χαμένο, όπως π.χ. απέναντι στην Ρεάλ στην Μαδρίτη.

Ζητούμενο λοιπόν στην πανέμορφη «Zalgirio Arena» είναι η νίκη, αλλά το βασικότερο είναι η σταθερότητα και η ομαδική-ατομική βελτίωση της ομάδας. Διότι παρατηρείται ακόμα ένα λάθος στην προσέγγιση-κριτική του φετινού Ολυμπιακού, που κάνει προσπάθεια να επιστρέψει ξανά στο υψηλότατο επίπεδο, υπό δύσκολες-ιδιαίτερες συνθήκες για όλη την αθλητική και όχι μόνο ανθρωπότητα. Ο στόχος παράλληλα με την είσοδο στα πλέι οφ, είναι η δημιουργία ενός βασικού κορμού ελλήνων και ξένων παικτών, ώστε την νέα σεζόν να υπάρξει μεγαλύτερη ομοιογένεια, εμπειρία και σταθερότητα. Και να μην χρειαστεί το καλοκαίρι «χτίσιμο» από την αρχή, παρά μόνο δύο-τρεις ποιοτικές προσθήκες που βοηθήσουν ακόμα περισσότερο και, γιατί όχι, θα κάνουν την διαφορά.

Κόντρα στην συνηθισμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που «κραυγάζει» για μεταγραφές, ελάχιστοι ως… κανένας, δεν παρατηρεί την ατομική βελτίωση που έχουν παρουσιάσει παίκτες που μπορεί να στηριχθεί για αρκετά ακόμα χρόνια η ομάδα. Χωρίς να σημαίνει πως αν γίνει μία εύστοχη επιλογή ενίσχυσης του ρόστερ δεν θα βοηθηθεί η ομάδα, είναι πολύ άδικο να μην καταγράφεις-χαίρεσαι που παίκτες όπως οι ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ και Μάρτιν, έχουν ανέβει επίπεδο. Δεν γίνεται να παραβλέπεις πως στην ομάδα υπάρχει ο καταπληκτικός Σλούκας που αποτελεί εγγύηση για το παρόν και το μέλλον. Ακόμα και ο Χάρισον ο οποίος παίζει όπως και οι περισσότεροι για πρώτη φορά Ευρωλίγκα, έχει ανταποκριθεί επαρκώς και έχει περιθώριο για ακόμα καλύτερα. Ούτε μπορείς να αποφεύγεις να καταγράφεις πως υπάρχουν παίκτες όπως οι Λαρεντζάκης και Χαραλαμπόπουλος που «ψήνονται» σιγά-σιγά για να αποτελέσουν «στηρίγματα».

Ασφαλώς και ισχύει πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αρκεί πρώτα να έχεις αναγνωρίσει το καλό και κυρίως να του έχεις δώσει χρόνο για να διαπιστώσεις με ασφάλεια που ακριβώς μπορεί να φτάσει. Ανεξάρτητα με το που θα καταλήξει η φετινή προσπάθεια του Ολυμπιακού, ακόμα και αν στο τέλος αποτύχει, το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να «γκρεμίσει» ελαφρά τη καρδιά όσα έχει «χτίσει» φέτος. Ο μεγάλος στόχος θα πρέπει να είναι την επόμενη, πιο φυσιολογική βάσει λογικής από όλες τις απόψεις, σεζόν, να έχει βάλει στέρεες βάσεις ομοιογένειας και συνοχής. Το ίδιο λάθος προσέγγιση, θα είναι αν προκριθεί –πολύ σημαντική επιτυχία αν γίνει τηρουμένων των αναλογιών- να μην καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια τα λάθη του για να προχωρήσει για το βήμα παραπάνω.

Για την ώρα, προέχει το Κάουνας




Διαβάστε ακόμα:

Η προπόνηση του Ολυμπιακού στο Κάουνας (pics)

Ολυμπιακός: Ρεκόρ στα ευρωπαϊκά «διπλά»

Τα Χρόνια Πολλά της ΚΑΕ Ολυμπιακός στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube