Η τεράστια καριέρα του Βασίλη Σπανούλη οδεύει προς το φινάλε της, με σύσσωμο το μπασκετικό κοινό να περιμένει την απόφασή του για το αν θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν. Εξάλλου, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ρικ Πιτίνο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει τον V-Span ως αρχηγό το καλοκαίρι στην Εθνική ομάδα, στην προσπάθειά της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά.

Δεν είναι ωστόσο ο 38χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού ο μόνος σχεδόν... 40άρης των ευρωπαϊκών παρκέ, ο οποίος συνεχίζει ακόμα να «διδάσκει» σε υψηλό επίπεδο τα μυστικά του μπάσκετ. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα «παλιοί» που παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους αποδεικνύουν ότι... το 'χουν ακόμα. Από τον «δικό» μας Κιθ Λάνγκφορντ και τον killer της Ρεάλ Μαδρίτης Τζέισι Κάρολ, μέχρι τους εμβληματικούς και ήδη 40αρηδες Λουίς Σκόλα και Πάου Γκασόλ.

Πάου Γκασόλ (6/7/1980, Μπαρτσελόνα):


Ο εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών στην ιστορία επέστρεψε μετά από 20 χρόνια στην Ευρώπη και την Μπαρτσελόνα για να κλείσει την καριέρα του, έπειτα από θητεία 18 ετών στο ΝΒΑ, όπου κατέκτησε 2 δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Λος Άντζελες Λέικερς και επιλέχθηκε 6 φορές για να αγωνιστεί στο All Star Game. Ο 41χρονος πλέον Πάου έκανε ντεμπούτο με τους «μπλαουγκράνα» πριν λίγες μέρες κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου και είναι ικανός να προσφέρει «χρυσή» βοήθεια στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε Euroleague και Liga ACB, τόσο αγωνιστικά όσο -ακόμη περισσότερο- ως επικεφαλής των αποδυτηρίων. Το ιδανικό σενάριο για τον εμβληματικό ψηλό είναι η συμμετοχή με την εθνική Ισπανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η κατάκτηση τέταρτου συνεχόμενου Ολυμπιακού μεταλλίου.

Λουίς Σκόλα (30/4/1980, Bαρέζε):

Ο απίστευτος Αργεντινός ψηλός όχι μόνο έχει κλείσει τα 41 του χρόνια και αγωνίζεται ακόμα, αλλά το κάνει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Μετά την περσινή του θητεία στην Αρμάνι Μιλάνο κατά την επιστροφή του στην Ευρώπη, παρέμεινε στην Ιταλία για χάρη της Βαρέζε, με τη φανέλα της οποίας πραγματοποιεί εκπληκτική σεζόν. Κρατηθείτε.. Ο Σκόλα έχει φέτος κατά μέσο όρο στη Lega Basket 18,7 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 ασίστ! Σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση, o MVP του Μουντομπάσκετ 2019 στην πορεία της εθνικής Αργεντινής μέχρι την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, φαντάζει δεδομένο πως θα ηγηθεί της «μπιανκοσελέστε» και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και βάσει των όσων δήλωσε και ο ίδιος πρόσφατα, δεν αποκλείεται να έχουμε και συνέχεια μέχρι τα 42: «Είμαι χαρούμενος στη Βαρέζε, Θα αποφασίσω για το μέλλον μου μόλις τελειώσει η σεζόν. Η απόφασή μου θα είναι άμεση σεβόμενος την ομάδα και τον σύλλογο».

Φελίπε Ρέγιες (16/3/1980, Ρεάλ Μαδρίτης):

Ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζει στη «Βασίλισσα» με κλεισμένα τα 41, έχοντας ανανεώσει μάλιστα το συμβόλαιό του για ένα χρόνο το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο χρόνος συμμετοχής του μετρ των επιθετικών ριμπάουντ έχει βεβαίως μειωθεί κατά πολύ (6'57'' κατά μέσο όρο στην ACB), αλλά η παρουσία του εντός ομάδας, με τις ατελείωτες παραστάσεις του στο κορυφαίο επίπεδο, είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η «σημαία» των Μαδριλένων θα υποσταλεί μετά το τέλος της φετινής σεζόν.

Κιθ Λάνγκφορντ (15/9/1983, ΑΕΚ):

Ο Αμερικανός δις πρώτος σκόρερ της Euroleague συνεχίζει στα 37 του να φορτώνει με πόντους τα αντίπαλα καλάθια, όντας ο αρχισκόρερ της ΑΕΚ. Στο φετινό Basketball Champions League είχε κατά μέσο όρο 17.5 πόντους με την Ένωση, ενώ στη Stoiximan Basket League μετράει 15.6 πόντους, μαζί με 3.1 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ. Όλες οι κρίσιμες επιθέσεις των «κιτρινόμαυρων» περνούν από τα χέρια του και δείχνει ότι είναι σίγουρα ικανός να παίξει ακόμα 1-2 χρόνια μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Το προηγούμενο καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη «Βασίλισσα» μέχρι το 2022.

Τζέισι Κάρολ (16/4/1983, Ρεάλ Μαδρίτης):

Τι κι αν έχει συμπληρώσει 38 χρόνια ζωής, ο Αμερικανός μπόμπερ συνεχίζει να προσφέρει υπερπολύτιμες λύσεις στη Ρεάλ με την απαράμιλλη ευστοχία του στο μακρινό σουτ, όποτε τον καλεί ο Πάμπλο Λάσο. Απόδειξη αυτού το εκπληκτικό και φέτος ποσοστό του από το τρίποντο στην Euroleague (44.8%), στην οποία έχει διψήφιο μέσο όρο πόντων (10.6 σε 15'24'' λεπτά συμμετοχής). Παρόμοιες οι επιδόσεις του και στην Liga ACB (9.7 πόντοι με 41.2% στα τρίποντα). Παρότι είχε ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία του σεζόν στην ενεργό δράση, οι πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν πως το πιθανότερο πλέον είναι να συνεχίσει και του χρόνου.

Αλί Μοχάμεντ (Μπόμπι Ντίξον) (10/4/1983, Φενέρμπαχτσε):

Ο ύψους 1.78 πολιτογραφημένος Τούρκος γκαρντ συνεχίζει στα 38 του στη Φενέρμπαχτσε, έχοντας κατά τι διαφοροποιημένο ρόλο, αλλά παραμένοντας σημαντικός για το σύνολο του Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Ο χρόνος συμμετοχής του έχει μειωθεί σε σχέση με την εποχή Ομπράντοβιτς στην τουρκική ομάδα, ενώ λειτουργεί σαφώς περισσότερο οργανωτικά απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Στην τουρκική BSL έχει κατά μέσο όρο 7.5 πόντους και 2.3 ασίστ σε 18 λεπτά συμμετοχής, ενώ στην Euroleague μετράει 5.8 πόντους και 1.6 τελικές πάσες σε 15 λεπτά. Το συμβόλαιό του με τη Φενέρ λήγει το προσεχές καλοκαίρι.

Σεργκέι Μόνια (15/4/1983, Χίμκι):

O πολύπειρος Ρώσος φόργουορντ συνεχίζει για 11η σερί σεζόν στη Χίμκι, ως αρχηγός της. Η ομάδα της Μόσχας είναι απογοητευτική φέτος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αγωνίζεται στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο και τα 22 λεπτά συμμετοχής του 38χρονου στην Euroleague αποδεικνύουν ότι η παρουσία του δεν είναι διακοσμητική. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση προσέφερε φέτος 5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ στην... ταλαίπωρη σεζόν των Ρώσων. Τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια ανανέωνε με μονοετή συμβόλαια στη Χίμκι, επομένως το τρέχον συμβόλαιό του λήγει μετά το τέλος της φετινής σεζόν και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συνεχίσει ή όχι στην ομάδα, η οποία σίγουρα χρειάζεται θεμελιώδεις αλλαγές.

Φερνάντο Σαν Εμετέριο (1/1/1984, Βαλένθια):

Μπορεί τα μαλλιά του να έχουν γκριζάρει και να διατρέχει το 37ο έτος της ηλικίας του, αλλά ο Ισπανός με την σπουδαία καριέρα συλλογικά και στην εθνική Ισπανίας, παρέχει ακόμα ποιοτικά αγωνιστικά λεπτά στην έκτη σεζόν του στη Βαλένθια. Στην Euroleague είχε φέτος 4.9 πόντους, 1.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 13'16'' λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, ενώ στην ACB είχε κατά τι πιο ανεβασμένα νούμερα. Το συμβόλαιό του έχει διάρκεια μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, με οψιόν ανανέωσης και για την επόμενη σεζόν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube