Όπως έγινε γνωστό σήμερα, έπεσαν οι υπογραφές στο μνημόνιο συνεργασίας για να ξεμπλοκάρει η διπλή ανάπλαση και να γίνει το πρώτο βήμα, ώστε να αρχίσουν οι επόμενες κινήσεις μέσα στο 2021.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σημαντικό νέο. Ωστόσο, ακόμα είμαστε στην αρχή.

Τα επόμενα βήματα είναι τα παρακάτω:

1.Νέα μελέτη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

2.Συζητήσεις για τις νέες διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

3.Δημόσιος διαγωνισμός για το ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα γίνει το καλοκαίρι και θα έχει διάρκεια από 6 έως 9 μήνες.

4.Το γήπεδο του Ερασιτέχνη θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2022. Θυμίζουμε ότι το κόστος των εργασιών το αναλαμβάνουν οι τράπεζες Πειραιώς και ALPHA BANΚ, ως ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου.

5.Το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι περίπου 35.000 θέσεων και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες από σήμερα. Αυτό είναι και το ιδανικό σενάριο. Δεν αποκλείεται να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω.

Από εκεί και πέρα, γίνεται πολύς λόγος για τη χρηματοδότηση, αλλά και τα εμπορικά δικαιώματα. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα που είχε στη Λεωφόρο, η οποία θα γίνει, ως γνωστόν, χώρος πρασίνου. Τι σημαίνει αυτό; Το τριφύλλι είχε και έχει τη χρησικτησία του «Απόστολος Νικολαϊδης», συνεπώς το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Με μια μεγάλη διαφορά προς όφελος του Συλλόγου. Παίρνει νέο, μεγαλύτερο, σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, νέες εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, περισσότερα τ.μ και γραφεία για τον Σύλλογο. Όλα αυτά, φυσικά, θα μπορεί να τα εκμεταλλεύεται όπως θέλει. Ταυτόχρονα, ο Α.Ο θα παίρνει και κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του, όπως και ποσοστό από τα εισιτήρια.

Σε ό, τι αφορά τις εμπορικές χρήσεις, από τη στιγμή που η χρηματοδότηση γίνεται από το Δημόσιο (πηγές από ευρωπαϊκά κονδύλια, περιφέρεια κλπ), θα πρέπει να υπάρχει μια ανταπόδοση. Ετσι, λοιπόν, πλην του «Απόστολος Νικολαϊδης», ο Παναθηναϊκός θα παραχωρεί εμπορικές χρήσεις σαν «μίσθωμα». Άλλωστε, δεν μπορεί να συμβεί και διαφορετικά.

Προσοχή: Οφείλουμε και μια ορθή διατύπωση για όσα μεταφέραμε στον ραδιοφωνικό αέρα για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Οι ποδοσφαιρικές (ας το πούμε έτσι) χρήσεις αφορούν τον Παναθηναϊκό. Ο, τι δηλαδή έχει να κάνει εντός γηπέδου. Οι υπόλοιπες θα πηγαίνουν στον Δήμο. Στις νέες κουβέντες που θα γίνουν για να υπογραφούν οι συμφωνίες, θα καθοριστεί ο τρόπος που θα συμβεί το παραπάνω για την ανταπόδοση των 72 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν για το γήπεδο. Είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα με τρόπο, φυσικά, που θα πρέπει να συμφέρει την ομάδα.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόβλεψη τόσο για την ΠΑΕ, όσο και για τον Ερασιτέχνη μιλάει για πολλαπλασιασμό εσόδων, ανεξάρτητα από το ποσό ή ποσοστό που θα συμφωνηθεί να δίνει. Είναι και κάτι το λογικό. Ο Σύλλογος πηγαίνει σε νέες εγκαταστάσεις, σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, συνεπώς μπορεί να έχει και μεγαλύτερα κέρδη. Από εισιτήρια διαρκείας, χορηγίες στην ομάδα, μέχρι εγγραφές στα τμήματα του Ερασιτέχνη, αφού θα στεγάζει πολλά περισσότερα απ’ ότι στη Λεωφόρο.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι θα προγραμματιστεί Γ.Σ. στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, όπως προβλέπει το καταστατικό. Τα μέλη του Ερασιτέχνη θα αποφασίσουν για την οριστική «μετακόμιση» ή όχι, ανεξάρτητα από τις υπογραφές που έπεσαν στο μνημόνιο συνεργασίας.

Τέλος, σε ό, τι έχει να κάνει με το μπάσκετ μένει εκτός ΔΑ, για να μην πειραχθεί το ΠΔ. Οπως έκανε γνωστό ο Δήμος Αθηναίων, αναλαμβάνει την υποχρέωση εντός 30 ημερών να μιλήσει με την ΚΑΕ και μαζί να προχωρήσουν για τη χωροθέτησή του. Είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Δήμος και θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αρχή, λοιπόν, έγινε και έρχονται τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι και τα καθοριστικά για τη διπλή ανάπλαση και το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube