*Παρατηρώντας τον Ντιέγκο Αλόνσο κατά την παρουσίασή του, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τα εξής: Ο Ουρουγουανός είναι ένας άνθρωπος αισιόδοξος, αποφασισμένος να πετύχει και "διψασμένος" για διάκριση. Ο 49χρονος βλέπει ως μια μεγάλη ευκαιρία τον Παναθηναϊκό για επιτυχημένη πορεία σε ευρωπαϊκή ομάδα και θέλει να την αρπάξει. Γνωρίζει τις δυσκολίες, κατανοεί την πίεση που υπάρχει και θέλει να δείξει ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει εκεί που όλοι επιθυμούν: Στην κορυφή.

*Με το "καλημέρα" ο Αλόνσο το έκανε ξεκάθαρο: "Γνωρίζω την κατάσταση. Ακριβώς ένα από τα θέματα που αποτέλεσαν για μένα κίνητρο να είμαι εδώ είναι το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα έχει 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Αυτό για μένα δεν είναι πρόβλημα, αλλά στόχος". Ο 49χρονος ξέρει πολύ καλά που έχει έρθει. Αντιλαμβάνεται το πόσο δύσκολο είναι το έργο του να δημιουργήσει συνθήκες "ενότητας" σε κάθε επίπεδο και να φτιάξει μια ομάδα που θα βάλει τέλος στα χρόνια "ξηρασίας". Ωστόσο, είναι και αισιόδοξος ότι μπορεί να τα καταφέρει αρκεί, όπως, είπε να είναι όλοι ενωμένοι. Η ατάκα του ήταν χαρακτηριστική: "Ποτέ δεν θα ζητήσω κάτι στους φιλάθλους, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τους δώσουμε κάτι και τότε εκείνοι θα νιώσουν περήφανοι για μας. Όλοι μαζί σαν οικογένεια. Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Ο εχθρός είναι έξω και αυτούς πρέπει να κερδίσουμε".

*Ο Αλόνσο έδειξε εξ’ αρχής τι Παναθηναϊκό θέλει να φτιάξει, προκειμένου το "τριφύλλι" να εξελίξει το παιχνίδι του και να κατακτήσει τους στόχους του, με κύριο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι βασικές αρχές του Ουρουγουανού, όπως τις ανέλυσε είναι "Πίεση, ένταση και κάθετο ποδόσφαιρο". Το είπε αρκετές φορές αυτό ο 49χρονος, τονίζοντας κατ' επανάληψη το στιλ ποδοσφαίρου που επιθυμεί να παίζει η ομάδα του, κάτι που θα γίνει μέσω των προπονήσεων, αλλά και με τις κατάλληλες μεταγραφές. Ο νέος τεχνικός των "πράσινων" σκοπεύει να περάσει τον Παναθηναϊκό στην επόμενη ποδοσφαιρική πίστα και από μια ομάδα κατοχής και κυκλοφορίας, να την κάνει πιο πιεστική, πιο άμεση και το κυριότερο με περισσότερη ένταση.

*Αγαπημένα του συστήματα είναι το 4-2-3-1 και το 4-3-3, αλλά, όπως δήλωσε, το σημαντικότερο είναι το πως παίζεις αυτά τα συστήματα. Είναι βέβαιο ότι ο Αλόνσο θα δουλέψει για να περάσει επιθετική φιλοσοφία στο "τριφύλλι" και θα ρίξει το βάρος στη φυσική κατάσταση προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα βασίζεται κατά πολύ στο υψηλό πρέσινγκ, την ενέργεια και την ένταση. Αυτό, άλλωστε, έχει κάνει στις προηγούμενές του ομάδες, με εξαίρεση τη Σεβίλλη στην οποία έμεινε μόλις δυο μήνες.

*Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, σημαντικές μεταγραφές και υπομονή για να δούμε τι απ' όλα τα παραπάνω θα πετύχει ο Αλόνσο. Η όρεξη υπάρχει, η διάθεση και η πίστη από τον ίδιο και όλον τον Παναθηναϊκό, επίσης. Ο κόσμος περιμένει να δει και καλά κάνει. Είπαμε, τα 14 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα είναι πολλά. Ο Ουρουγουανός καλείται πρώτα να δουλέψει πάνω στη φιλοσοφία που θέλει να φέρει στην ομάδα, να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων και να δημιουργήσει τον δικό του Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό του πιο υψηλού επιπέδου και αυτόν που θα φτάσει, επιτέλους, στον στόχο του πρωταθλήματος και στην καλή ευρωπαϊκή παρουσία έπειτα από καιρό. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα συμβεί. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε σιγά-σιγά στο χορτάρι, αρχής γενομένης από την προετοιμασία στην Αυστρία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x