*Είναι απολύτως κατανοητή η... τρέλα που υπάρχει για τον Βοτανικό και η ανυπομονησία αρκετού κόσμου. Όπως, επίσης, είναι και λογικές οι απορίες πολλών. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες φορές έχουν αναλυθεί δεδομένα για τη διπλή ανάπλαση, το κοινό διατυπώνει συνεχώς ερωτήματα. Άλλωστε, ούτε υποχρεωμένο είναι να παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και να τις μαθαίνει απ' έξω, ούτε, φυσικά, έχει και τα κουράγια να το κάνει, όταν μιλάμε για μια υπόθεση που ταλαιπωρεί εδώ και 15 χρόνια τον Σύλλογο.

*Που βρισκόμαστε τώρα; Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε για το τελικό στάδιο. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, καλό θα είναι να μην υπερβάλλουμε στις κρίσεις μας. Αυτό που αποτελούσε το χρόνιο πρόβλημα για την ολοκλήρωση της διπλής ανάπλασης ήταν τα χρήματα. Αφού ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, θεωρώντας ότι θα βρει τα λεφτά, έχοντας, μάλιστα, στο μυαλό του ένα μικρότερο ποσό απ' ότι χρειαζόταν, η κυβέρνηση είναι αυτή που ανέλαβε δράση. Από τη στιγμή που υπήρχε και υπάρχει βούληση από την Πολιτεία και με δεδομένο ότι άπαντες είναι κοντά σε συμφωνίες, το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση, η οποία θα γίνει κατά μεγάλο ποσοστό από το Ταμείο Ανάκαμψης (όχι μόνο). Αν αυτό "δέσει", τότε η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει.

*Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να περιμένει για πάρα πολύ ακόμα όλη αυτή την ιστορία. Ηδη, όπως αναφέραμε και παραπάνω, μιλάμε για μια υπόθεση από το μακρινό 2005. Ο, τι είναι να συμβεί, θα πρέπει να γίνει σύντομα. Ωστε, αν τελικά ανάψει το πράσινο φως, τα πάντα να αρχίσουν μέσα στο 2021, προκειμένου το 2023 το γήπεδο, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη κλπ να είναι έτοιμα. Δεν μπορεί να πάρει νέα αναμονή το σημαντικό αυτό θέμα.

*Να υπενθυμίσουμε, εν συντομία τα παρακάτω: Η διπλή ανάπλαση περιλαμβάνει γήπεδο με γήπεδο. Ανταλλαγή δηλαδή. Η Λεωφόρος γκρεμίζεται μόνο όταν θα είναι έτοιμο προς χρήση το νέο γήπεδο. Αυτό είναι κάτι που το κέρδισε ο Σύλλογος, έπειτα από κινήσεις που είχαν γίνει από τη διοίκηση Μιχαλαριά. Οι πράσινοι θα δίνουν ένα ποσό στον Δήμο Αθηναίων (θα φιξαριστεί σε νέα συμφωνία, που θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι συμφέρουσα για την ομάδα), ο οποίος είναι ο φορέας του έργου και θα χτίσει το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός θα έχει τη χρήση για πάντα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όπως και όποτε θέλει το γήπεδο. Από τα παιχνίδια, τις αθλητικές εκδηλώσεις, μέχρι οτιδήποτε άλλο. Ο Ερασιτέχνης, εκτός από το γήπεδο, τις εγκαταστάσεις, τα γραφεία, την πισίνα, θα λαμβάνει και ένα ποσό ετησίως (πολύ σημαντικό αυτό), ενώ θα έχει τα ίδια δικαιώματα που έχει στη Λεωφόρο. Ολα δείχνουν ότι το μπάσκετ μένει εκτός διπλής ανάπλασης, ώστε να μην πειραχτεί το προεδρικό διάταγμα.

*Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει κάτι στο νομικό του πράγματος. Ο νόμος έχει περάσει. Αυτά που μπορούν να διαφοροποιηθούν είναι οι λεπτομέρειες στις συμβάσεις. Για παράδειγμα, τα ποσά και οι οικονομικές "συναλλαγές". Άλλα ήταν τα δεδομένα πριν από 10 χρόνια, άλλα είναι τώρα. Σε οικονομικό μα και... Παναθηναϊκό επίπεδο. Για τα υπόλοιπα, ας περιμένουμε το επόμενο διάστημα τις ουσιαστικές κινήσεις και τις ανακοινώσεις, αν όλα κυλήσουν ομαλά.

*Κλείνοντας, λίγα λόγια για το ντέρμπι του Σαββάτου... Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει για το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς, όντας σε κακή κατάσταση. Βαθμολογική, αγωνιστική, ακόμη και ψυχολογική. Με λάθη, πολλές αναποδιές και άσχημα αποτελέσματα. Ο Λάζλο Μπόλονι, κατά το διάστημα της διακοπής, δουλεύει με τους παίκτες του για να διορθωθούν οι ποδοσφαιρικές ανορθογραφίες. Δεν είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν αρκεί. Το βέβαιο είναι ότι το τριφύλλι θα πρέπει να πατήσει ένα delete σε όσα έχουν συμβεί, να συγκεντρωθεί στο μέγιστο ενόψει του αγώνα στο Καραϊσκάκη, να συσπειρωθεί και να πάει με μαχητική διάθεση και ενωμένο σαν γροθιά στο ματς. Σε διαφορετική περίπτωση, δύσκολα θα έχει τύχη απέναντι στον Ολυμπιακό. Από τη στιγμή που υστερείς σε ποιότητα έναντι του αντιπάλου, αυτό που κάνεις είναι να στηριχθείς σε άλλα, τα οποία θα προσπαθήσεις να τα κάνεις ατού σου. Το πρόσφατο παρελθόν το έχει δείξει αυτό, ειδικά στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Οταν τα αποδυτήρια ήταν ενωμένα και το ηθικό ανεβασμένο, η ομάδα παρουσιαζόταν ανταγωνιστική σε όλα τα ντέρμπι και ας είχε χαμηλό μπάτζετ ή ρόστερ μέτριο. Μόλις αυτό χάλασε για μια φορά (πέρυσι), ο Παναθηναϊκός πήγε στο Καραϊσκάκη και έχασε με κάτω τα χέρια (3-0)...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube