Για τον Ολυμπιακό, το παιχνίδι στο Κάουνας ήταν άλλη μία πρόκληση που στο τέλος της βραδιάς ήρθε σε πέρας. Με τον Κώστα Σλούκα στην Ελλάδα, οι «ερυθρόλευκοι» εκτός από ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, την πρωτιά και τα ρεκόρ τους, ήθελαν να αποδείξουν πως ακόμα και όταν λείπει μια πολύ σημαντική μονάδα τους, έχουν τον τρόπο να παίρνουν αυτό που θέλουν. Μέχρι ώρας φέτος, δεν έχουν χάσει ποτέ όταν τους λείπει κάποιος βασικότατος.

Στην Λιθουανία, το έκαναν μάλιστα με ελάχιστα λεπτά καλού μπάσκετ, απέναντι σε μία ομάδα που «καιγόταν» για την νίκη μπροστά στο θορυβώδες κοινό της. Μόλις τρεις φορές σε δεκατρία παιχνίδια είχαν φύγει με σκυμμένο το κεφάλι σε εντός έδρας αγώνα, και ο Ολυμπιακός με στολή… περιπάτου ήταν η τέταρτη ομάδα που πανηγύρισε φέτος στην «Zalgirio Arena». Εκεί που θέλουν να επιστρέψουν τον Μάιο ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του. Δεδομένα αν… γυρίσουν, θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα. Η αποψινή πάντως, έφτασε για να φτάσουν στις δέκα εκτός έδρας νίκες και να καταγράψουν ένα ακόμα ρεκόρ στην ιστορία τους. Περισσότερες δεν είχαν πετύχει ποτέ στην σύγχρονη μορφή της διοργάνωσης.

Παρόλο που οι γηπεδούχοι πήγαν τον ρυθμό εκεί που ήθελαν στην αρχή και με όπλο τους τα επιθετικά ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ, πήραν ένα προβάδισμα έξι πόντων. Με το δεύτερο rotation των ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, Λούντζη και Μπλακ σε άμυνα και επίθεση και συνέπεια από τον Πίτερς, ο Ολυμπιακός αντέδρασε και πήγε στα αποδυτήρια με +6. Έχοντας χάσει 9 αμυντικά ριμπάουντ που έδωσαν 11 πόντους στους παίκτες του Μακσβίτις. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιπαρέταξαν 13 ασίστ για μόλις 4 λάθη, ανάγκασαν σε 14 σφάλματα την Ζάλγκιρις στα πρώτα είκοσι λεπτά (σ.σ. ένα παραπάνω από τον μέσο όρο τους), αλλά και 9 κλεψίματα, δείγμα της αμυντικής τους προσήλωσης.

Αν δεν χάνονταν και δύο-τρεις αιφνιδιασμοί, αλλά και λέι απ πάνω σε φάουλ, η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη. Και όλα αυτά με τον Ολυμπιακό να παίζει στο 50-60% των δυνατοτήτων του. Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Βεζένκοβ πήρε την σκυτάλη από τον ΜακΚίσικ και η διαφορά έφτασε στο +14, με το εξής μοναδικό, αλλά και στοχευμένο από πλευράς προπονητικού επιτελείου. Φαλ και Μπλακ μοίρασαν 7 και 4 ασίστ αντίστοιχα, έχοντας σχεδόν το 50% της δημιουργίας της ομάδας τους. Αυτό, έγινε γιατί τροφοδοτήθηκαν σχεδόν σε όλα τα μις ματς, και αμφότεροι εκμεταλλεύτηκαν τα διαρκή και σωστά «κοψίματα» των συμπαικτών τους. Ο Μακσβίτις άλλαξε την άμυνα σε «ζώνη» 2-3, έπαιξε το τελευταίο του χαρτί και εκμεταλλευόμενος και μια φυσιολογική έλλειψη φρεσκάδας, κατάφερε να βάλει την ομάδα του στο +2 στο τελευταίο λεπτό.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκαν αρκετά αβίαστα λάθη από τον Ολυμπιακό, αλλά και μεγάλα σουτ των Σμιτς και Ντίμσα. Η Ζάλγκιρις άγγιξε την νίκη, όμως αρκούσαν μια σωστή επίθεση και 2/3 βολές του ΜακΚίσικ, μια τρομερή άμυνα των Βεζένκοβ και Λαρεντζάκη και ένα σωστό «διάβασμα» στην τελευταία επίθεση μετά από τάιμ άουτ. Το πικ εν ρολ έβγαλε τον 27χρονο φόργουορντ και πολυτιμότερο παίκτη της φετινής διοργάνωσης (σ.σ. του το στέρησαν πέρυσι, δεν γίνεται να μην τον ψηφίσουν φέτος) με κοντύτερο παίκτη στην γωνία και ο Βεζένκοβ με περίσσια αυτοπεποίθηση σκόραρε το ένατο δίποντό του σε ισάριθμες προσπάθειες. Αν υπήρχε κάτι που δεν είχε βάλει, στο κατά τα άλλα άψογο παιχνίδι του, ήταν τα νικητήρια καλάθια. Φέτος έχει ήδη δύο σε Ρόδο και Κάουνας. Πόσο πιο ολοκληρωμένος μπορεί να γίνει και σε ποια ήπειρο, θα το μάθουμε προσεχώς.

Ο τελικός απολογισμός της στατιστικής κατέγραψε 23 ασίστ για 12 λάθη, 14, ναι καλά διαβάσατε 14 κλεψίματα και 67% ευστοχία στα δίποντα. Ένα ακόμα «κλειδί» ήταν ότι στο δεύτερο μέρος περιορίστηκε η… αιμορραγία από τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (σ.σ. 5 πόντοι), που ήταν ως ένα βαθμό αναπόφευκτη, αφού οι Σμιτς και Χέιζ που έπαιξαν στο «5», έχουν καλό σουτ και ανάγκαζαν τα σέντερ των νταμπολούχων Ελλάδας να βγαίνουν προς τα έξω να μαρκάρουν.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την φρενήρη πορεία του και δεδομένα φεύγοντας από τα αποδυτήρια στο Κάουνας, σκέφτεται πως έχει όλα τα φόντα να τα επισκεφτεί ξανά φέτος. Του αρκούν οι νίκες στην έδρα του για να έχει σίγουρα πλεονέκτημα έδρας, όμως έχει μπροστά του και άλλη μία πρόκληση. Να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία που θα τερματίσει πρώτη σε κανονική περίοδο Ευρωλίγκας. Πριν την επόμενη στάση στην κολασμένη έδρα της Παρτίζαν, έχει ένα ακόμα ντέρμπι, αλλά διαδικαστικού χαρακτήρα με τον Παναθηναϊκό και εξ’ αναβολής ματς με το Λαύριο. Στο μυαλό όλων πλέον θα πρέπει να είναι πάνω από όλα να μείνουν υγιείς. Όλα τα άλλα θα έρθουν…


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube