Για 20ή φορά στην ιστορία τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν στους τελικούς της Basket League. Η «αιώνια»… κολόνια τους κρατάει από τα 90s, ενώ η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των «πράσινων» με δώδεκα κατακτήσεις, έναντι επτά των «ερυθρόλευκων».

Τα προγνωστικά στη «Μητέρα των Μαχών» του ελληνικού αθλητισμού συνήθως πάνε… περίπατο, καθώς όλα μπορούν να συμβούν. Ωστόσο, υπήρξαν και φορές –μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- που ένας εκ των δύο «αιώνιων» μπήκε ως ξεκάθαρο φαβορί σε τελικούς και το επιβεβαίωσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 κανείς από τους δύο δεν είχε ξεκάθαρο προβάδισμα για την κατάκτηση, με την πλειοψηφία των τελικών να πηγαίνει στο πέμπτο ματς. Σε πολλές από τις μεταξύ τους κόντρες οι πορείες τους στο πρωτάθλημα ήταν παρόμοιες και κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, ενώ και τα μπάτζετ τους ήταν σχεδόν ίδια, οπότε μπορούμε να πούμε για σχεδόν ισάξιες… Τιτανομαχίες, ασχέτως εάν δεν πήγαν μακριά οι μεταξύ τους σειρές.

Από το Κύπελλο… κυριάρχησε ο Παναθηναϊκός




Την πρώτη φορά που ένας εκ των δύο «αιωνίων» πήγε ως ξεκάθαρο φαβορί σε τελικούς και στο τέλος επιβεβαιώθηκε ήταν τη σεζόν 2005/06. Εκείνος ήταν ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» είχαν πάρει από νωρίς το… πάνω χέρι και με εμφατικό τρόπο απέναντι στον Ολυμπιακό εκείνη τη χρονιά. Συγκεκριμένα, οι δύο «αιώνιοι» είχαν συναντηθεί στον νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου το 2005, όπου το «τριφύλλι» είχε πάρει τη νίκη-πρόκριση με το εμφατικό 81-51, μέσα στο ΣΕΦ. Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος οι νίκες ήταν μοιρασμένες. Η ομάδα του Πειραιά είχε επικρατήσει 84-77 στον πρώτο γύρο, με το «τριφύλλι» να απαντά με το επιβλητικό 90-71, στο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο γύρο.

Στο φινάλε της σεζόν οι δύο τους τα είπαν και στους τελικούς. Εκεί, ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα έδρας και επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 3-0 νίκες και μάλιστα να σημειώσει την πρώτη «σκούπα» σε τελικούς «αιωνίων». Στα ματς του ΟΑΚΑ το «τριφύλλι» επικράτησε 82-76 και 82-70, ενώ στο break του ΣΕΦ είχε νικήσει 79-68.

Το καλάθι του Μπατίστα έφερε την… σκούπα για τον Ολυμπιακό




Σχεδόν μία δεκαετία χρειάστηκε να περάσει για να δούμε ξεκάθαρο φαβορί σε τελικούς της Basket League. Συγκεκριμένα, ήταν η σεζόν 2014/15. Αν και ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει ιδανικά εκείνη τη χρονιά… καταστρέφοντας μάλιστα τα πλάνα του Ολυμπιακού, η ομάδα του Πειραιά ήταν εκείνη που χαμογέλασε στο τέλος. Συγκεκριμένα, οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν στον νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου. Εκεί, οι «πράσινοι» κατάφεραν να νικήσουν 77-76, με καλάθι του Έστεμπαν Μπατίστα σχεδόν στην εκπνοή, παίρνοντας την πρόκριση. Ο αποκλεισμός αυτός έφερε την παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα και το «τιμόνι» της ομάδας του Πειραιά ανέλαβε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ωστόσο, η εξέλιξη εκείνης της χρονιάς είχε αντίθετη κατάληξη.

Ο Ολυμπιακός βρήκε τα… πατήματά του, φτάνοντας μέχρι και τον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκας, όπου ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είχε πολλά προβλήματα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς απολύθηκε και στους τελικούς χρέη προσωρινού προπονητή ανέλαβε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Στο μεταξύ, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει ήδη το 2/2 στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Με τη… φόρα αυτή, ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του και στους τελικούς απέναντι στον Παναθηναϊκό, κατακτώντας το πρωτάθλημα με… σκούπα. Στο πρώτο ματς είχε νικήσει 76-70 στο ΣΕΦ, για να ακολουθήσει το 76-69 στο ΟΑΚΑ, ενώ στον τρίτο τελικό έκανε… φιέστα στο Φάληρο, επικρατώντας με το επιβλητικό 93-74.

Επιστροφή από την Α2 με «ερυθρόλευκη» κυριαρχία




Η τρίτη και η τελευταία φορά που επιβεβαιώθηκε το ξεκάθαρο φαβορί σε «αιώνιους» τελικούς της Basket League ήταν τη σεζόν 2021/22. Εκείνη τη χρονιά οι δυο τους συναντήθηκαν στο φινάλε των playoffs μετά τη σεζόν 2017/18, αφού οι Πειραιώτες πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα το 2019. Η πρώτη συνάντηση εκείνης της σεζόν ήταν στο ΣΕΦ για τον πρώτο γύρο της Basket League. Μάλιστα, αυτή βάφτηκε «πράσινη» με τον Παναθηναϊκό να φεύγει με τη νίκη από το Φάληρο με σκορ 81-76. Ωστόσο, ακολούθησε μία «ερυθρόλευκη» κυριαρχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τη συνέχεια και το τέλος να ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε το 2/2 στην Ευρωλίγκα απέναντι στο «τριφύλλι» με εμφατικές νίκες (84-65 στο ΟΑΚΑ και 101-73 στο ΣΕΦ), ενώ πήρε και τη… ρεβάνς στον δεύτερο γύρο της Basket League, επικρατώντας 68-62, στο ΟΑΚΑ. Στο μεταξύ, οι Πειραιώτες νίκησαν 81-73 στον τελικό του Κυπέλλου τον «αιώνιο» και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου. Στους τελικούς, ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα έδρας και κάνοντας μία καταιγιστική σειρά αναδείχτηκε πρωταθλητής. Η κούπα αυτή ήρθε με ακόμη μία «σκούπα», με τους Πειραιώτες να νικούν 74-61 στην πρεμιέρα στο ΣΕΦ, 78-72 στο Μαρούσι και με το πολύ άνετο 93-74 στον τρίτο και τελευταίο τελικό και στο «αντίο» του Γιώργου Πρίντεζη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube