Τα συμπεράσματα από τη νίκη (2-1) του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο «δικέφαλος του Βορρά» κατέβηκε στο Φάληρο με τον τίτλο του αουτσάιντερ και κατάφερε να φτάσει σε ένα μεγάλο διπλό (τηρουμένων των συνθηκών) επί των Πειραιωτών.

Το πλάνο του κυνικού Λουτσέσκου, το διπλό λάθος των γηπεδούχων, ο Χάμες και ο ερυθρόλευκος κίνδυνος…

*Το τρικ Λουτσέσκου: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας έξυπνος, πονηρός και συνάμα -εννοείται- ένας πολύ καλός προπονητής. Δεν το μαθαίνουμε τώρα, το έχουμε δει επί σειρά ετών με το έργο του στα μέρη μας. Ασχέτως αν τον πηγαίνει κάποιος ή όχι και αν -δικαιολογημένα σε σημαντικό βαθμό- προκαλεί αντιδράσεις (δεν αναφερόμαστε στη σημερινή) με τις τοποθετήσεις του. Έχει ζήσει τον ΠΑΟΚ πιο ισχυρό καθαρά αγωνιστικά και ξέρει ότι δεν είναι στα ίδια στάνταρ με τη σεζόν 2018-19, όταν και πήρε το πρωτάθλημα, αλλά και με την αμέσως προηγούμενη. Οπότε, όπως φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο, ετοίμασε ένα πλάνο με σκοπό να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο, όχι για να χτυπήσει στα ίσα το ματς και δικαιώθηκε με το μεγάλο διπλό του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Ρουμάνος τεχνικός ακολούθησε την ακριβώς ίδια τακτική τόσο στο ξεκίνημα του α’ μέρους, όσο και του β’ μέρους και πήρε αυτό που ήθελε στον απόλυτο βαθμό.



Κάποτε, ο Ολυμπιακός έμπαινε στα παιχνίδια του με φούρια, ώστε να κάνει τη… μισή δουλειά από το ξεκίνημα και πολλές φορές αυτό συνέβαινε στα ντέρμπι. Σήμερα, ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν εκείνος, ο οποίος μπήκε πιο δυνατά, τόσο μετά τη σέντρα, όσο και έπειτα από την ανάπαυλα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σε αυτά τα σημεία του αγώνα, πέτυχε και τα δύο του γκολ στην αναμέτρηση με τους Πειραιώτες. Έστω και αν το 0-1 είναι τυχερό, αφού πρόκειται για αυτογκόλ, αλλά σημειώθηκε στο 8ο και μέχρι εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός δεν είχε τελική, ενώ ο ΠΑΟΚ μετρούσε δύο καλές. Γενικότερα δεν φαινόταν ότι έπαιζαν στο γήπεδό τους οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτό το διάστημα. Ακριβώς την ίδια συνταγή ακολούθησε και στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ είχε μεσολαβήσει ένα σημαντικό διάστημα, στο οποίο έπαιξε αρκετά πίσω, έχοντας στήσει τείχος μπροστά από την άμυνά του και θα μπορούσε να το είχε πληρώσει. Μπήκε στο δεύτερο καλά, όχι τόσο δυνατά όσο στο πρώτο μέρος και ξέρανε τους Πειραιώτες με την γκολάρα του Νάρεϊ, που υπενθύμισε ότι είναι η καλύτερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ.

*Το δις εξαμαρτείν του Ολυμπιακού: Αυτό που αναφέραμε πιο πάνω, ασφαλώς και έχει διπλή ανάγνωση. Ο Ρουμάνος τεχνικός «χτύπησε» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στα δύο ημίχρονα και οι Πειραιώτες στην αντίπερα όχθη έπεσαν δύο φορές στην ίδια παγίδα. Πιάστηκαν στον ύπνο και στη συνέχεια έτρεχαν και δεν… έφταναν, αφού είχαν πλέον να διαχειριστούν και την ψυχολογική πίεση. Σε τέτοιες συνθήκες δεν έχουν βγάλει καθόλου καλές αντιδράσεις τη φετινή σεζόν στα κρίσιμα και δύσκολα ματς, ενώ απόψε έδειξε να πνίγεται κόντρα σε έναν ΠΑΟΚ, που παρεμπιπτόντως δεν είχε στη σύνθεσή του τον Ζίβκοβιτς.

*Με τέτοια άμυνα δεν πας πουθενά: Είναι χιλιοειπωμένο για τον φετινό Ολυμπιακό, αλλά συμβαίνει αυτό επειδή συνήθως είναι το ζουμί της υπόθεσης. Το συμπέρασμα ότι διαθέτει ποιοτικό -αλλά όχι καλά δομημένο- ρόστερ δεν αμφισβητείται. Όπως και το γεγονός ότι δεν έχει χημεία ως ομάδα και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη λόγω των πολλών αλλαγών που έχουν σημειωθεί τόσο το καλοκαίρι όσο και πρόσφατα. Κατά διαστήματα της σημερινής αναμέτρησης κατάφερε να βγάλει την ποιότητά του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά με… ξεσπάσματα μόνο δεν γίνεται δουλειά. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει δουλειά και με τέτοιες επιδόσεις στο αμυντικό κομμάτι και αυτό δεν αφορά μόνο τους στόπερ ή τους μπακ του Ολυμπιακού, όπου δεδομένα υπάρχει ζήτημα εδώ και καιρό. Λόγω και των συχνών αλλαγών σε πρόσωπα. Έχει να κάνει με τη γενικότερη λειτουργεία των «ερυθρόλευκων» σε αυτό το κομμάτι. Οι Πειραιώτες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως σημαντικό «όπλο» την άμυνά τους, φέτος έχουν κρατήσει το «μηδέν» μόνο κόντρα στον Αστέρα (0-0), τον Ατρόμητο (2-0), όπου και πάλι λίγο έλειψε να δεχθούν γκολ, αλλά και με την Καραμπάγκ εκτός έδρας, με τους Αζέρους να κάθονται πάνω στην ισοπαλία από ένα σημείο και μετά, αφού τους εξασφάλιζε ευρωπαϊκή συνέχεια. Στα υπόλοιπα 14 ματς έχουν δεχθεί 28 γκολ. Έχουν πληγωθεί επανειλημμένα από την… αχίλλειο πτέρνα τους, ακόμα και σε ματς που παρά τα προβλήματά τους δεν άξιζαν να χάσουν βαθμούς ή δεν άξιζαν τόσο βαριές ήττες, όπως για παράδειγμα εντός έδρας με την Καραμπάγκ.



*Η κυνικότητα και οι χαμένες ευκαιρίες: Από τη μία ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε το παιχνίδι ρεαλιστικά, «χτύπησε» έξυπνα και σε καίρια σημεία, με αποτέλεσμα να φτάσει σε ένα μεγάλο διπλό στο Φάληρο, πραγματοποιώντας μία ψυχωμένη εμφάνιση. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχει τις γνωστές παθογένειες, αλλά ακόμα και με αυτήν την εικόνα που παρουσίασε σήμερα θα μπορούσε να είχε πάρει κάτι καλύτερο από το παιχνίδι. Αν αξιοποιούσε τις ευκαιρίες που δημιούργησε και δεν εννοούμε στον απόλυτο βαθμό. Μόνο εκείνες των Μπακαμπού, Γκάρι και Ελ Αραμπί να δεις κάποιος (αυτές του 31χρονου εξτρέμ και του Μαροκινού δύσκολα χάνονται) καταλαβαίνει ότι οι συγκεκριμένες του έφταναν και πιθανόν να του περίσσευαν κιόλας για να φτάσει στον στόχο του.



*Η αλλαγή του Χάμες: Από τους κορυφαίους παίκτες του Ολυμπιακού ήταν στην αποψινή αναμέτρηση ο Κολομβιανός. Πετυχαίνει ένα πολύ ωραίο γκολ (το πρώτο του με τους Πειραιώτες), βγάζει την κάθετη στον Μπακαμπού και από τα πόδια του έρχεται η ευκαιρία του Γκάρι στο α’ ημίχρονο, ενώ γενικότερα δίνει πολλά στο δημιουργικό κομμάτι (κυρίως στο πρώτο μέρος) και στο 71’ γίνεται αλλαγή. Σε ένα σημείο στο οποίο ο Μίτσελ θέλησε να ρισκάρει, αποφάσισε να βγάλει ένα από τα πιο σημαντικά επιθετικά του «όπλα». Ναι, δεν κινήθηκε στο ίδιο τέμπο στο β’ μέρος, αλλά σίγουρα δεν υστέρησε και ακόμα και στο κακό του ημίχρονο έδωσε έτοιμο γκολ στον Γκάρι που σπατάλησε την ευκαιρία. Οπότε δεν παίρνεις εύκολα την απόφαση να βγάλεις τον Χάμες σε αυτό το σημείο. Εκτός, αν το ζήτησε ο ίδιος ο Κολομβιανός ή αντιμετώπισε κάποιο άλλο πρόβλημα. Τότε… πάσο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά την αλλαγή του Χάμες, ο Ολυμπιακός ψάχνεται για αρκετά λεπτά στο επιθετικό κομμάτι, ενώ στην τελική ευθεία έπαιξε πολύ με… γιόμα, δίχως τον διεθνή άσο στη σύνθεσή του.

* Ο ΠΑΟΚ που το παλεύει και ο κίνδυνος για τον Ολυμπιακό: Είναι ξεκάθαρο, το ξέραμε και πριν την έναρξη της σεζόν, ότι ο «δικέφαλος» δεν έχει τις περγαμηνές που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια, όταν διέθετε ένα αρκετά πιο ασταφτερό ρόστερ. Δεν κάνει… υψηλές πτήσεις, αλλά αυτός ο μέτριος ΠΑΟΚ έκανε… προσπέραση στους Πειραιώτες, οι οποίοι έπεσαν στην 5η θέση. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με σκοπό να διατηρηθεί στην κορυφή και βλέπει σιγά σιγά τον στόχο του να απομακρύνεται, αλλά εφόσον δεν βρει τον καλό του εαυτό ή δεν πλησιάσει στα δικά του στάνταρ, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες σε ό,τι αφορά τη θέση που θα τερματίσει και το ευρωπαϊκό του μέλλον. Πάντα υπάρχει και το πιο… κάτω σε αυτές τις καταστάσεις. Την ίδια ώρα αυτός ο φτωχός ποιοτικά σε γενικές γραμμές ΠΑΟΚ, έχει πλάνο, δείχνει πίστη σε αυτό και διάθεση να παλέψει για ό,τι καλύτερο. Αυτά τα συστατικά δεν εξασφαλίζουν πάντα την επιτυχία από μόνα τους, αλλά σε περιπτώσεις όπως σήμερα, μπορούν να δώσουν χαρά στον κόσμο της ομάδας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube