Αν πέρυσι τέτοιες ημέρες που μπαίναμε στο 2022, έλεγες σε κάποιον πως για μια ολόκληρη χρονιά ο Ολυμπιακός δεν θα ηττηθεί ούτε μία φορά από τον «αιώνιο» αντίπαλό του σε όλες τις διοργανώσεις, το λιγότερο θα σε αμφισβητούσε έντονα. 365 ημέρες μετά, οι «ερυθρόλευκοι», συμπλήρωσαν δέκα συνεχόμενες νίκες (ιστορικό και ανεπανάληπτο επίτευγμα) απέναντι στον Παναθηναϊκό, με αυτή την τελευταία λίγες ώρες πριν μπει το 2023, να είναι στην κυριολεξία ένα ακόμα… πάρτι. Το λένε άλλωστε και οι αριθμοί, καθώς το +24 που ήρθε λόγω του… φρεναρίσματος στο τέλος, είναι η μεγαλύτερη σε εύρος εκτός έδρας νίκη των «ερυθρόλευκων» απέναντι στους «πράσινους».

Έχει μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς επήλθε χωρίς τον καλύτερο παίκτη της ομάδας και ίσως όλης της φετινής Ευρωλίγκας μέχρι ώρας, Σάσα Βεζένκοβ. Απουσία, που λογικά είχε δημιουργήσει προβληματισμό στους φίλους της ομάδας και ίσως υπερβολική αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού. Μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα όμως, είναι σχετικά εύκολο να καλύψει το «κενό» ενός κομβικού παίκτη. Και ο Ολυμπιακός είναι μία πραγματικά πολύ καλή ομάδα και δεν το λέμε εμείς, αλλά όλοι μα όλοι οι αντίπαλοι προπονητές, που κάτι παραπάνω ξέρουν. Το παιχνίδι ήταν ευκαιρία για να… βγουν μπροστά οι υπόλοιποι και το έκαναν. Η διαφορά των δύο ομάδων δεν έγκειται μόνο στο +24 ή στις νίκες που έχουν διαφορά τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα.

Οι «ερυθρόλευκοι», παρόλο που σε ενδεχόμενη ήττα θα είχαν αρκετή γκρίνια από το υπερβολικά απαιτητικό κοινό τους (σ.σ. ένα μέρος του), δεν ρίσκαραν να βάλουν έναν τόσο πολύτιμο παίκτη στην… φωτιά, καθώς ελλόχευε ο κίνδυνος να τον χάσουν για μεγαλύτερο διάστημα. Ο Παναθηναϊκός έβαλε τον Γουόλτερς να αγωνιστεί έχοντας, βάσει ρεπορτάζ, μισή προπόνηση λόγω διαστρέμματος. Το αποτέλεσμα φάνηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός έκανε μία σπουδαία εμφάνιση και δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Γιατί στην Ελλάδα που ζούμε, υπάρχουν κάποιοι (σ.σ. ναι, η «δεν είδα δεν έβλεπα 30 χρόνια») που προσπαθούν να μειώσουν ακόμα και να αποδώσουν στα… ξωτικά, την καθολική κυριαρχία του την τελευταία διετία. Που την βλέπει και ένα… μικρό παιδάκι.

Αγωνιστικά, αν και δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ανάλυσης όταν μία ομάδα έχει 28 ασίστ για 10 λάθη σε μία από τις πιο δύσκολες και «καυτές» έδρες της Ευρώπης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, είχαν διαβάσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του αντιπάλου. Και οι παίκτες, πεισμωμένοι από τις δύο αναπάντεχες ήττες με Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα, μπήκαν μπροστά σε 20 χιλιάδες κόσμου και τις εφήρμοσαν μέχρι… κεραίας. Με τον εξαιρετικό σε άμυνα, επίθεση, δημιουργία και ριμπάουντ, Γουόκαπ, να παίζει over play τον Μπέικον στην άμυνα, καλή κυκλοφορία στην επίθεση και τον Φαλ να είναι… σκαλοπάτι για δημιουργία όταν δεν έπαιρνε… παραμάζωμα την αντίπαλη άμυνα μπήκαν οι πρώτες βάσεις.

Ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού είχε 16 από τους 33 βαθμούς του συστήματος αξιολόγησής του στο πρώτο δεκάλεπτο. Εκεί που το σκορ ήταν μόνο 20-26 γιατί οι παίκτες του Μπαρτζώκα αστόχησαν σε πέντε αμαρκάριστα τρίποντα, που έβγαιναν με παιχνίδι-εργόχειρο στην επίθεση. Δίπλα στους δύο «πυλώνες» της νίκης, ο καταπληκτικός Παπανικολάου, μάρκαρε τον Μπέικον, έπαιζε πάουερ φόργουορντ και σκόραρε με συνέπεια. Ο ορεξάτος Σλούκας, ο εξαιρετικός σε άμυνα, επίθεση και ριμπάουντ, Μπόλομποϊ και ο συνήθης… ύποπτος απέναντι στον Παναθηναϊκό, ΜακΚίσκ, υπέγραψαν το 22-41 στο 15’ με επί μέρους 15-2 στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου.

Σε εκείνο το σημείο, ο Ολυμπιακός μετρούσε 17/18 δίποντα, ενώ κάλυπτε τα άστοχα τρίποντά του με συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ. Το 37-53 του ημιχρόνου ήταν μάλλον κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό, καθώς η μία ομάδα έπαιζε σούπερ μπάσκετ συνεργασίας, με στόχευση και πλάνο και η άλλη απλά έδινε την μπάλα στον Μπέικον. Τα νούμερα, είναι σοκαριστικά. 16 ασίστ για 4 λάθη, έναντι 6 τελικών πασών για ισάριθμα σφάλματα των «πράσινων». Αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν το μάλλον κακό 3/12 πίσω από τα 6.75μ. θα είχαν τελειώσει την υπόθεση από το ημίχρονο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια όμως, οι παίκτες του Μπαρτζώκα ήταν προσεκτικοί στο κομβικό πρώτο πεντάλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου και δεν έδωσαν δικαιώματα. Έμειναν στο πλάνο τους, δεν παρασύρθηκαν από τον ενθουσιασμό του +15 και τελείωσαν την σεμνή τελετή νωρίς.

Δίπλα στους προαναφερθέντες πρωταγωνιστές, βάλτε και την μία ακόμα καλή και συνεπή εμφάνιση του Κάναν, ο οποίος έκανε ακριβώς αυτά για τα οποία αποκτήθηκε. Αδίκως έχει συγκριθεί με τον Ντόρσεϊ και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο προπονητής που τον πήρε για την αποψινή δουλειά. Ήταν ένας ακόμα από όσους κάλυψαν τους πόντους του Βεζένκοβ και πραγματικά είναι ένα πολύ καλό «γρανάζι». Ο Ολυμπιακός πήγε την διαφορά στους 31 πόντους με τον Σλούκα να βλέπει όλο το τρίτο δεκάλεπτο από τον πάγκο και δεδομένα αν ζούσαμε σε μία υγιή οπαδικά χώρα, θα είχε χειροκροτηθεί θερμά από το κοινό στο ΟΑΚΑ.

Η μαγική χρονιά κλείνει με τον Ολυμπιακό να έχει ρεκόρ 10-6, αλλά βάσει της εξαιρετικής συνολικά εικόνας του, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει 13-3. Με το μεγάλο «διπλό» κόντρα στον Παναθηναϊκό, «σβήνει» την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα και κάνει σημαντικό βήμα εισόδου στα πλέι οφ. Κερδίζει ηρεμία να σκεφτεί τις επόμενες ενδεχόμενες κινήσεις της για ενίσχυση και κυρίως για να δουλέψει ενόψει του ακόμα πιο σημαντικού αγώνα που ακολουθεί με τον Ολύμπια Μιλάνου στο ΣΕΦ. Αν στου δρόμου τα μισά έχει έντεκα νίκες, έχοντας ήδη τον πρώτο τίτλο της σεζόν στην τροπαιοθήκη και σχεδόν εξασφαλισμένο το πλεονέκτημα έδρας στα ελληνικά πλέι οφ, το λες και μια χαρά απολογισμό…

Υ.Γ.: «Να τους αγαπάτε μωρέ. Δεν έχουν ζητήσει ποτέ τίποτα και δίνουν πάντα ότι καλύτερο έχουν. Μπορεί κάποιες φορές να πετυχαίνουν και κάποιες όχι αλλά το κάνουν όλοι μαζί και είναι πάντα ταπεινοί. Συνεχίζουμε…»

Ο Sports director, και όχι μόνο, του Ολυμπιακού, Χρήστος Μπαφές, έγραψε τα παραπάνω λόγια στο twitter λίγο μετά το μεγάλο «διπλό». Για παραπάνω από έναν λόγους δεν θα μπορούσαν αυτές οι φράσεις να μην κοσμούν το άρθρο μου. Διότι διαβάσαμε πάλι μετά από δύο ήττες, και με αφορμή την αποδέσμευση του Ντόρσεϊ (σ.σ. ευπρόσδεκτη ενδεχόμενη επιστροφή του, αλλά όχι καταστροφή η οποιαδήποτε αντίθετη εξέλιξη), απίθανα πράγματα μηδενισμού και απαξίωσης. Λίγος περισσότερες σεβασμός για αυτή την ομάδα από τους ίδιους της τους υποστηρικτές δεν βλάπτει.

Υ.Γ.2: Το βιβλίο μου «Θρύλος Είσαι… Με νταμπλ και μέχρι τέλους», για την μαγική περυσινή σεζόν του Ολυμπιακού που έχει και συνέχεια, κυκλοφορεί και μπορείτε να το προμηθεύεστε μέσω του e-shop https://thrylosstore.gr, καθώς και σε όλα τα επίσημα καταστήματα (official store) της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Στο ΣΕΦ, απέναντι από το γήπεδο «Καραϊσκάκη» αλλά και στo Μοναστηράκι. Καλή ανάγνωση…

Υ.Γ.3: Καλή Χρονιά, με υγεία, αγάπη και αλήθεια σε όλους σας!


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube