•Παίζοντας λοιπόν χωρίς τους τρεις καλύτερους παίκτες του (Ελ Αραμπί, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά) ο Ολυμπιακός συνέχισε με νίκες, με αυτό το πειστικό 4-1 επί του Απόλλωνα, της ομάδας πάντως που έχει ξεκινήσει χειρότερα από κάθε άλλη το πρωτάθλημα.

•Είναι η πρώτη φορά από το ξεκίνημα της σεζόν που ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει κάνει τρία συνεχόμενα νικηφόρα αποτελέσματα (2-1 την Άντβερπ, 2-1 στη Λαμία, 4-1 τον Απόλλωνα), έστω κι αν δεν έχει…σκοτώσει θηρία! Κάθε τρίποντο, όμως, έχει την πολυτιμότητα του. Είδαμε για παράδειγμα τη Λαμία, πόσο δυσκόλεψε την ΑΕΚ χθες μέσα στο ΟΑΚΑ, για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο σημαντικό ήταν το διπλό του Ολυμπιακού την Κυριακή στη Λαμία…

•Ας ξέρουμε δε ότι ο Ολυμπιακός τελευταία φορά κέρδισε εντός έδρας τον Απόλλωνα τόσο εύκολα όσο χθες, με τρία γκολ διαφορά, το μακρινό 1992, πριν δηλαδή 30 χρόνια, τότε με 5-2. Έκτοτε, ο Απόλλωνας είχε εκτός έδρας μία νίκη και δύο ισοπαλίες, οι δε ήττες του ήταν όλες οριακές!
Το δυσάρεστο για τον Ολυμπιακό είναι ότι σε αυτές τις τρεις νίκες του δεν κράτησε πίσω το μηδέν. Μάλιστα, συνεχίζεται αυτό το απίστευτο σκηνικό, να έχει φάει φέτος όλα του τα γκολ (με εξαίρεση το πρώτο στην Σλοβακία) στο β΄ ημίχρονο! Και δη όλα από στημένες φάσεις!!! Εφτά γκολ, όλα από στατικές φάσεις, είναι αν μη τι άλλο υπερβολικό. Δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά. Χθες, για παράδειγμα, στο γκολ του Απόλλωνα, ο Σουρλής αιφνιδιάστηκε όταν έφτασε σε αυτόν η μπάλα κι έκανε ένα άτσαλο διώξιμο, στέλνοντας την μπάλα σε αντίπαλο. Είχε και δόση τύχης αυτό το γκολ, με την μπάλα να κοντράρει στο σώμα του Μπα και να «πουλάει» τον Βατσλίκ, αλλά μπορούμε να προσέξουμε ότι και στο α΄ ημίχρονο ο Ολυμπιακός πήγε να φάει γκολ από κόρνερ, απλά τότε η μπάλα βρήκε το πόδι του (αμαρκάριστου) Άλβες και κατέληξε στα χέρια του Τσέχου γκολκίπερ.

•Από την άλλη, εξίσου αληθές είναι και ότι ο Ολυμπιακός σκοράρει μέσα από τα δικά του στημένα! Χθες και τα δύο γκολ του Τικίνιο, ήρθαν από ένα κόρνερ κι ένα φάουλ…Στη Λαμία του Σισέ από φάουλ…Στην Μπρατισλάβα του Ονιεκούρου από φάουλ…Με την Σλόβαν και τα τρία από κόρνερ!...

•Νομίζω, όμως, ότι η μεγάλη ομάδα πρέπει να βάζει πολύ περισσότερα γκολ απ΄ όσα τρώει στις λεγόμενες στατικές φάσεις.



•Τέλος πάντων, ο Ολυμπιακός μας άρεσε χθες γιατί μπήκε πάρα πολύ δυνατά στο παιχνίδι-σαρωτικά: με τέσσερις ευκαιρίες στα 10 πρώτα λεπτά. Με την πρώτη να εξελίσσεται με απίστευτη ταχύτητα, μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα (!), με πέντε πάσες: Ανδρούτσος-Κούντε-Μασούρας-Αγκιμπού-Μασούρας και σέντρα του για την εξ επαφής άστοχη κεφαλιά του Τικίνιο! Ήταν ο Ολυμπιακός που ξέρουμε, με την καλή και γρήγορη κυκλοφορία, όπως αποτυπώθηκε ιδίως στη φάση του 1-0, με την μπάλα να μεταφέρεται από τον Βατσλίκ, μέσω Ανδρούτσου, Μπα, Σισέ στον Ονιεκούρου κι από εκεί στον Αγκιμπού, που έκανε πολύ ωραία κίνηση προς τα αριστερά. Ίσως όχι το ιδανικό σουτ, αλλά ακόμη κι έτσι ο Μασούρας, που το μυρίζει το γκολ, πήρε το ριμπάουντ στην απόκρουση του γκολκίπερ Κότσαρη κι έτσι άνοιξε το σκορ.

•Παρεμπιπτόντως, δεν κατάλαβα γιατί άλλαξε γκολκίπερ ο Απόλλωνας σε αυτό το ματς κι έβαλε τον νεαρό πρώην του Παναθηναϊκού. Ήξεραν ότι είχε παίξει πριν τρία χρόνια στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 και είπαν να τον δοκιμάσουν και να πάρουν από την τύχη που είχε τότε; Τελικά, το σκορ, το 4-1, δεν τους δικαίωσε.

•Για να επιστρέψουμε, όμως, στα του Ολυμπιακού: η εικόνα για 15 λεπτά (10-25) μετά το πολύ γεμάτο πρώτο δεκάλεπτο ήταν απογοητευτική. Κι ο Απόλλωνας θα μπορούσε με λίγη τύχη η, προσοχή, ακόμη και να ισοφαρίσει. Όχι ότι ήταν σπουδαίος ο Ολυμπιακός και στο εικοσάλεπτο 20-45. Το αντίθετο, κινήθηκε σε πολύ χαμηλές στροφές, αλλά τουλάχιστον δεν κινδύνευσε άλλο. Το καλό γι΄ αυτόν ήταν ότι ευτύχησε να κάνει και το 2-0 με το κόρνερ από τα αποδυτήρια στο β΄ ημίχρονο και μετά από ένα 20λεπτο στο οποίο ο Απόλλωνας άντεξε, υπό την έννοια ότι δεν δέχονταν ευκαιρίες, από το 65 και μετά ο Ολυμπιακός πραγματικά κυριάρχησε και σε επίπεδο δημιουργίας κι άλλων φάσεων για γκολ, οπότε το 4-1 ήταν ένα λογικό αποτέλεσμα.

Κάποια από τα στατιστικά του αγώνα ήταν…αξεπέραστα: ο Ολυμπιακός στο 15’ είχε κατοχή μπάλας 77-23 % (!) και στο 68’ έφτασε το απίστευτο 85-15%!!!

•Το ζητούμενο τώρα για τον Ολυμπιακό είναι να σταθεί όρθιος στα ακόμη πιο δύσκολα, αφού έχει την Κυριακή την επίσκεψη στην Τρίπολη για το παιχνίδι με τον πραγματικά δυνατό Αστέρα, την Πέμπτη το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για τη μάχη με τη Φενέρμπαχτσε και την άλλη Κυριακή το ντέρμπι αιωνίων με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Πραγματικά μία τριάδα αγώνων δύσκολη, όσο και κρίσιμη…

Άσχετο:

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube