Θυμάμαι ότι από παλιά μου έλεγαν ότι στον Ολυμπιακό όλα ξεκινάνε από την άμυνα. Είναι καλά η άμυνα; Θα την βρει την άκρη ο Ολυμπιακός μπροστά.

Το θυμήθηκα στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ, γιατί ναι μεν ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, νομίζω όμως ότι έπρεπε να πάρει περισσότερα πράγματα από τους αμυντικούς του. Με εξαίρεση τον Παπασταθόπουλο, που έβγαλε πίσω τρεις-τέσσερις πολύ καλές άμυνες και είχε το δοκάρι με την κεφαλιά στη στημένη φάση, οι άλλοι τρεις μπορεί να μην ήταν κακοί, αλλά και δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε, τόσο καθαρά αμυντικά, όσο κι επιθετικά.

Ο Σισέ είναι αλήθεια ότι είχε πολλές επεμβάσεις, πάνω από 15 (!), χαμηλά και ψηλά κι αυτό σίγουρα το πιστώνεται-μάλιστα δύο από αυτές ήταν όπως τις λέμε κρίσιμες. Αλλά του έλειψε η σταθερότητα. Στη φάση του πέναλτι του ΠΑΣ ο αντίπαλος κυνηγός του βγήκε στην πλάτη και η αντίδραση του στόπερ του Ολυμπιακού ήταν φανερά καθυστερημένη. Σε μία ευκαιρία του ΠΑΣ στο α΄ ημίχρονο ο Σισέ δεν βγήκε σωστά να μαρκάρει στο πρώτο δοκάρι κι ο Περέα έγινε επικίνδυνος με την προβολή του προ του Βατσλίκ. Σε μία άλλη στιγμή ο Σενεγαλέζος έδιωξε πολύ άσχημα με το κεφάλι και σε μία άλλη ακόμη χειρότερα, ευτυχώς όμως έσπευσε και διόρθωσε ο ίδιος το λάθος του. Είχε δουλειά αρκετή, έκανε δουλειά αρκετά καλή, όμως είχε και λάθη που του μείωσαν το βαθμό.

Ο Ρέαμπτσιουκ δεν είχε την καλύτερη εικόνα. Δεν ξέρω αν ήταν επηρεασμένος από τα ταξίδια του και την παρουσία του στην Εθνική Μολδαβίας (κι ο Σισέ έτρεχε στα βάθη της Αφρικής με τη Σενεγάλη…), αλλά ούτε αμυντικά ήταν άριστος από την στιγμή που βρέθηκε στη φάση του πέναλτι πηγαίνοντας καθυστερημένα κι αυτός στη φάση, κυρίως όμως επιθετικά βοήθησε ελάχιστα. Οι σέντρες του δεν είχαν καθόλου επιτυχία, είχε πάσες κακές, κόπηκε επανειλημμένως και θυμόμαστε απλά μία καλή ενέργεια στην οποία κέρδισε φάουλ και κάρτα. Σίγουρα η πρώτη δουλειά του μπακ είναι η ασφάλεια πίσω, ο Όλεγκ σταμάτησε τρεις-τέσσερις σέντρες του επικίνδυνου σε αυτό το κομμάτι Σάλιακα, έβγαλε και άλλες καλές άμυνες, όμως δεν μπορεί ο αριστερός ακραίος αμυντικός του Ολυμπιακού να έχει τόσο χαμηλό βαθμό δημιουργικά-επιθετικά. Σε μία φάση μάλιστα πούλησε την μπάλα και πήρε κίτρινη για να σταματήσει την αντεπίθεση.

Από το Λαλά περίμενα περισσότερα, καθότι δεν είχε και διεθνείς υποχρεώσεις κι έμεινε στο Ρέντη το δεκαπενθήμερο της διακοπής του πρωταθλήματος. Επιθετικά ήταν καλύτερος του Ρέαμτσιουκ, αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Πέρασε μία σέντρα από την οποία θα μπορούσε να προκύψει ευκαιρία για γκολ, βγήκε μπροστά πολλές φορές, όμως συνήθως κόβονταν εύκολα η, γενικά δεν έκανε τη σωστή κίνηση. Έχει το προσόν της καλής πάσας-με μία τέτοια ξεκίνησε την καλύτερη αντεπίθεση του Ολυμπιακού στο παιχνίδι, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια σε σωστές επιλογές στις προωθήσεις του. Αμυντικά διακρίνεται για τις έγκαιρες και σωστές επιστροφές του, που δίνουν λύσεις (ενίοτε καλύπτοντας και δικά του λάθη) και δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις ότι δεν κλέβει-διώχνει-κόβει. Και στο ψηλό παιχνίδι έχει ικανότητα, όταν μιλάμε για δεξί μπακ. Πρέπει όμως νομίζω να μαρκάρει πιο πιεστικά.

Παρεμπιπτόντως, κι αυτό δεν είναι ευθύνη του Λαλά, έμεινε σοβαρά εκτεθειμένος στο α΄ ημίχρονο πολλές φορές από τον μπακ που ήταν μπροστά του, άλλοτε τον Μασούρα, άλλοτε τον Ονιεκούρου, ακόμη και τον Αγκιμπού. Γενικά δε λειτούργησε καλά ούτε σε αυτό το κομμάτι ο Ολυμπιακός. Ούτε οι ακραίοι κυνηγοί ήταν καλά, με εξαίρεση σε ένα βαθμό τον Αγκιμπού, και κάπως έτσι το πρόβλημα στα άκρα έγινε πιο μεγάλο.

Κατά βάση η ομάδα του Μαρτίνς έδειξε επικίνδυνη από τα πλάγια περισσότερο στα τελευταία 17 λεπτά που μπήκε αλλαγή ο Γκάρι Ροντρίγκες! Στην πρώτη εμφάνιση του στον Ολυμπιακό μπορεί να μην…γοήτευσε κιόλας, αλλά αν μη τι άλλο ήταν επικίνδυνος. Συνεργάστηκε με το Ρέαμπτσιουκ, το ίδιο και με τον Ελ Αραμπί, είχε μία έξυπνη πάσα και βρέθηκε δύο φορές σε θέση βολής! Απλά στην πρώτη αντί να σουτάρει επιχείρησε πάσα, που ήταν κακή μάλιστα, και στη δεύτερη που σούταρε το πλασέ του ήταν χαμηλού επιπέδου. Και, βεβαίως, η πιο εύκολη περίπτωση να σκοράρει ήταν η τρίτη, στο 95’, αλλά δεν του έδωσε την πάσα ο Ελ Αραμπί.

Νομίζω ότι η πρώτη αίσθηση που μας άφησε ο Ροντρίγκες ήταν καλή. Σαν να μας υπόσχεται ωραία πράγματα για τη συνέχεια. Για να τα δούμε, όμως, γιατί με όσα έχουν δει τα μάτια μας με τους γνωστούς εξτρέμ που φέρνει ο Ολυμπιακός, δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά για κανένα…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube