Η «κατάρα» που συνοδεύει τον Παναθηναϊκό στις επισκέψεις του στη Βαρκελώνη συνεχίστηκε, με τους «πράσινους» να φεύγουν ηττημένοι για 12ο σερί ματς από την έδρα της Μπαρτσελόνα. Η γεύση που άφησε το παιχνίδι στην Καταλονία είναι γλυκόπικρη και σίγουρα τον άφησε με ένα «άχ» στο φινάλε.

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» εμφανίστηκαν αρκετά... χαλαροί στο πρώτο ημίχρονο, έπαιξαν κάκιστη περιφερειακή άμυνα και «χάριζαν» συνεχώς ελεύθερα σουτ στους γηπεδούχους. Κακώς... Αν θέλεις τουλάχιστον να είσαι ανταγωνιστικός σε μια τόσο δύσκολη έδρα… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αντιμετώπιζαν την 4η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης, που διαθέτει πολλά όπλα και ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην Ευρωλίγκα.

Κάπως έτσι έδωσαν το δικαίωμα στους Καταλανούς να… ζεσταθούν επιθετικά. Κυρίως, να «αρπάξουν» φωτιά έξω από τα 6,75μ.: στα πρώτα 13 λεπτά είχαν 9/12 τρίποντα και ξέφυγαν με +17 (31-14)! Την ίδια ώρα, ο «εξάστερος» δεν είχε καθόλου ρυθμό και σημάδευε μόνο… σίδερο, κυρίως από την περιφέρεια. Φυσικό κι επόμενο να βρεθεί στο -13 με το φινάλε του ημιχρόνου (43-30), που έμοιαζε κολακευτικό βάσει της εικόνας των δύο ομάδων.



Σε αυτό το διάστημα φανερώθηκαν οι -γνωστές- αδυναμίες του Παναθηναϊκού στην επίθεση, που πάνω-κάτω εμφανίστηκαν και στη Βαλένθια. Η κυριότερη εξ αυτών έχει να κάνει με το διάστημα που «μπλοκάρει» ο Μπέικον, ο οποίος συναντάει double και... triple team μπροστά του. Κακά τα ψέματα, όταν ο Αμερικανός φόργουορντ εγκλωβίζεται στην αμυντική τακτική των αντιπάλων, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρει η ομάδα.

Στο δεύτερο μέρος, οι «πράσινοι» αποφάσισαν να ξυπνήσουν και να παίξουν ορθολογικά. Με μπροστάρη τον Γκουντάιτις, χτύπησαν την ομάδα του Γιασικεβίτσιους μέσα από τη ρακέτα και κατάφεραν να πλησιάσουν, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Φυσικά, ανέβασε στροφές και ο Μπέικον, ο οποίος ξεδίπλωσε τις αρετές του και ξεχαρβάλωσε πολλάκις την αντίπαλη άμυνα με τις διεισδύσεις του.



Με την άμυνα να βελτιώνεται αισθητά και να τσακίζει κόκκαλα επιτέλους, το «τριφύλλι» ροκάνισε τη διαφορά και πλησίασε στον πόντο (69-68 στο 37’). Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη καθαρού μυαλού (ίσως και η κόπωση) στις κρίσιμες επιθέσεις, χαντάκωσαν την ομάδα, που έμεινε άποντη στα τελευταία 3 λεπτά και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Μπαρτσελόνα.

Τι πλήρωσε ο Παναθηναϊκός και δεν έφτασε στο ροζ φύλλο και στην απόλυτη υπέρβαση; Κυρίως, την τρομακτική αστοχία του έξω από τα 6,75μ. (4/22 τρίποντα), αλλά και τις στιγμές που χανόταν η συγκέντρωση σε άμυνα και επίθεση, που είχε ως συνέπεια τα αβίαστα λάθη, όπως και κάποια εύκολα καλάθια-δώρο στον αντίπαλο. Οι λεπτομέρειες που λέγαμε, έχουν να κάνουν με το γεγονός πως οι «πράσινοι» πήγαν σε εκτελέσεις τριπόντων (με κακές προϋποθέσεις) με το σκορ 69-68 και δεν έπαιξαν πιο... μυαλωμένα.

Συν τοις άλλοις, το «τριφύλλι» δεν έπαιρνε το παραμικρό μετά τα τάιμ άουτ του προπονητή του, με πιο χαρακτηριστικές δύο φάσεις: εκείνη στο πρώτο ημίχρονο, όταν υπέπεσε σε παράβαση 8 δευτερολέπτων και εκείνη στο 1:48 πριν από το τέλος του ματς (με το σκορ στο 72-68), όταν έμεινε η μπάλα στα χέρια των παικτών του κι ενώ ο Ράντονιτς επέλεξε (λανθασμένα κατά την άποψη του υποφαινόμενου) να πάει σε επίθεση 14 δευτερολέπτων. Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι έβγαζαν πάντα κάτι θετικό μετά τα δικά τους τάιμ άουτ.

Ατομικά να σταθούμε στον εξαιρετικό Πονίτκα, ο οποίος κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό στο πρώτο μέρος και πάλευε για όλους στην άμυνα και ριμπάουντ, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα (9 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 2 ασίστ). Με τον τρόπο που έχει χτιστεί η συγκεκριμένη ομάδα, είναι μάλλον αναγκαίο να παίζει 30λεπτα ο Πολωνός.



Θετικότατος ήταν και ο Παπαγιάννης, που έγινε στόχος «απάνθρωπης» κριτικής μετά το ματς με τη Βαλένθια, αλλά έδωσε απαντήσεις (13 πόντοι, 9 ριμπάουντ). Τέλος, ο Μαντζούκας απέδειξε (στον προπονητή του) στα 8 λεπτά που αγωνίστηκε, ότι μπορεί να βοηθήσει: και τρίποντο έβαλε και άμυνες έπαιξε και δεν φοβήθηκε τους αντιπάλους του. Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστούμε ότι μπήκε κρύος σε μια τόσο κρίσιμη καμπή του αγώνα...

Υ. Γ. Αν θέλει ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα, τότε θα χρειαστεί και 1-2 «υπερβατικές» νίκες.

Υ. Γ. 2 Ο Λι ήταν πολύ αρνητικός (1/10 εντός παιδιάς και 3 λάθη), ενώ ο Ράντονιτς δεν πήρε πράγματα ούτε από Γουόλτερς, ούτε από Γουίλιαμς.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube