Δίχως νικητή (0-0) έληξε το μπρα-ντε-φερ της Λεωφόρου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για τη 18η αγωνιστική της Super League. Σε μια «μάχη» την οποία θα ξεχαστεί γρήγορα, οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» δεν χαλάστηκαν με την ισοπαλία.

Η ανάλυση του προπονητή της εξέδρας

*Ανούσια υπεροχή Παναθηναϊκού, πολύ παθητικός Ολυμπιακός. Σε ένα άγευστο ντέρμπι, το οποίο ήταν το χειρότερο των τελευταίων ετών και ένα από τα χειρότερα ever, από τη μια ο Παναθηναϊκός ήταν συνολικά ανώτερος. Όχι, ωστόσο, τόσο καλύτερος όσο θα έπρεπε -για τον ίδιο- για να πάρει τη νίκη. Προσπάθησε μέχρι το τέλος για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είχε τις τόσο κλασικές φάσεις για να τα καταφέρει. Η καλύτερη ήταν η κεφαλιά του Μακέντα στο 41’ και αν είχε γίνει το 1-0 σε εκείνο το σημείο θα βλέπαμε λογικά ένα διαφορετικό παιχνίδι. . Ουσιαστικά, δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενούμενων. Στην αντίπερα όχθη, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν ουσιαστικά για την ισοπαλία. Μπήκαν πιο δυνατά, αλλά στη συνέχεια έδωσαν μέτρα στον αντίπαλο και έκατσαν πίσω. Έκανε «μπαμ» ότι στόχος τους ήταν να μην χάσουν. Το πέτυχαν, είναι πιο ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να τους προβληματίσει η εικόνα που παρουσίασαν επιθετικά στο ντέρμπι. Το γεγονός ότι έκανε την πρώτη του τελική στο 44’ μαρτυράει πολλά.

*Δεν είχε φάσεις, είχε… ξύλο. Από άποψη θεάματος, ήταν… σούπα το παιχνίδι δεν χωράει αμφιβολία. Καλές στιγμές δεν είχε και συνολικά οι τελικές δεν ήταν πολλές, ενώ έλειψαν και οι συγκινήσεις γενικότερα. Το στοιχείο, το οποίο είχε η αναμέτρηση σε υπερθετικό βαθμό ήταν το (ποδοσφαιρικό) ξύλο. Ο Πολωνός διαιτητής, Πάβελ Ρατσκόφσκι, το επέτρεψε από την αρχή, προφανώς έχοντας στο μυαλό του ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του αγώνα δεν θα έπρεπε να παρουσιαστεί αυστηρός στον πειθαρχικό έλεγχο από την αρχή. Ωστόσο, άρχισε να βγάλει τις κάρτες από την τσέπη του και μετά δεν γινόταν να το μαζέψει εύκολα, αφού οι παίκτες των δύο ομάδων συνέχισαν να ρίχνουν… ψιλές. Δίχως να υπάρχει κάτι ακραίο, αλλά ήταν πολλές οι διακοπές και ίσως αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα να δείχνει κάρτες θα βλέπαμε ένα παιχνίδι με λιγότερες διακοπές και καλύτερο ρυθμό.



*Ντέρμπι με πρωταγωνιστές Χουάνκαρ και Εμβιλά. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις παίκτες σε τέτοιο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Γκολ δεν είχε, ούτε φάσεις, ενώ με τον ρόλο στον οποίο αναλώθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, αυτοί που «έλαμψαν» δεν ήταν πολλοί. Από πλευράς «τριφυλλιού», ο κορυφαίος ήταν ξεκάθαρα ο Ισπανός μπακ. Οι περισσότερες επισκέψεις των γηπεδούχων στην αντίπαλη περιοχή έγιναν από δική του προσπάθεια, ενώ και ανασταλτικά δεν είχε θέματα. Πήγαινε πάνω-κάτω στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η απόδοσή του είχε ως αποτέλεσμα, ο Λαλά, ο οποίος είναι καλός το τελευταίο διάστημα να αντικατασταθεί στο 66’, με τον Μαρτίνς να περνάει τον αμυντικογενή Καρμπόβνικ.

Από πλευράς Ολυμπιακού συνολικά καλύτερος ήταν ο Εμβιλά. Ο Ολυμπιακός ήταν αριθμητικά πιο φτωχός από τον Παναθηναϊκό, έχοντας τον Γάλλο και τον Καμαρά ως μοναδικά χαφ. Με το «τριφύλλι» να έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του, έπεσε παραπάνω δουλειά στον 31χρονο μέσο απ’ όση συνήθως και τα κατάφερε μια χαρά. Έριξε πολύ τρέξιμο, έβγαινε να πιέσει ώστε να κλέψει μπάλες και παράλληλα κάλυπτε κενά, λόγω του μειονεκτήματος του Ολυμπιακού, το οποίο προαναφέραμε.

*Τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Ο Μαρτίνς επέλεξε το 3-4-3 για το ντέρμπι, επαναφέροντας σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς έπειτα από καιρό. Συγκεκριμένα, μετά τον Ιούλιο. Τότε του είχε αφήσει «πληγές» με τον αποκλεισμό του από τη Λουντογκόρετς. Ο Πορτογάλος το άφησε στην άκρη, αφού ούτως ή άλλως δεν το είχε χρησιμοποιήσει πολύ (το δοκίμασε πέρυσι όταν «κλείδωσε» το πρωτάθλημα) και όπως φάνηκε δεν το είχε δουλέψει και πολύ. Αποφάσισε να το βγάζει σήμερα από την… ντουλάπα, σε ένα «καυτό» παιχνίδι όπως είναι πάντα αυτό με τον Παναθηναϊκό. Ώστε, προφανώς, εκμεταλλευόμενος την ποιότητα Παπασταθόπουλου και Μανωλά, να καλύψει άλλες αδυναμίες της ομάδας του, οι οποίες έχουν προκύψει λόγω Κόπα Άφρικα κυρίως. Αυτήν τη φορά δικαιώθηκε, κρίνοντας από το αποτέλεσμα. Ναι, ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός συνολικά και επιθετικά παρουσίασε ένα προβληματικό πρόσωπο. Ωστόσο, ο 51χρονος τεχνικός καθοδήγησε την ομάδα του με σκοπό την ισοπαλία και πέτυχε τον στόχο του. Οπότε, από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, το 3-4-3 του βγήκε σήμερα. Ωστόσο, αν θέλουμε να το δούμε πιο σφαιρικά, θα πρέπει να μπει σε σκέψεις ο Μαρτίνς, βάζοντας κάτω τα θετικά και τα αρνητικά των Πειραιωτών στη «μάχη» της Λεωφόρου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube