Δραματική εξέλιξη και φινάλε είχε και ο δεύτερος τελικός της Basket League.

Τελικά, ο Παναθηναϊκός αποδείχτηκε πιο ικανός από τον Ολυμπιακό και έπειτα από 14 σερί ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, επικράτησε 67-65 στο ΟΑΚΑ και ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά.

Ήταν ένα ντέρμπι που κρίθηκε αφενός στο μεγάλο τρίποντο του Ματέους Πονίτκα στα 17,4’΄πριν από τη λήξη και αφετέρου στις τεράστιες απουσίες των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι ολοκλήρωσαν το ματς χωρίς τρία βασικά τους στελέχη, αφού εκτός από τη γνώριμη απουσία του Κώστα Σλούκα, στο δεύτερο μέρος «έχασαν» Τόμας Γουόκαπ και Σάσα Βεζένκοφ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Δείτε τα πέντε σημεία από τον δεύτερο τελικό:

Ο πολύτιμος Πονίτκα: Το… βαρόμετρο του Παναθηναϊκού το τελευταίο διάστημα Μάριους Γκριγκόνις κινήθηκε πολύ χαμηλά. Έτσι, στα… παπούτσια του μπήκε και με το παραπάνω στο συγκεκριμένο ματς ο Ματέους Πονίτκα. Το highlight του ντέρμπι φυσικά που έδωσε και την ουσία στους «πράσινους» ήταν το μεγάλο τρίποντο που σημείωσε στα 17,4’’ πριν από τη λήξη. Ωστόσο, πριν από αυτό τα 28:21’’ που έπαιξε ο Πολωνός τα… ξεπλήρωσε και με το παραπάνω. Στη δική του άμυνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ο «παροπλισμός» του Βεζένκοφ, πριν τον τραυματισμό του. Ήταν εκείνος που αναλάμβανε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, κερδίζοντας και 5 φάουλ και προσφέροντας 12 πόντους με 4/4 βολές, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Οι ουσιαστικές… εκλάμψεις του Μαντζούκα: Ο Λευτέρης Μαντζούκας αγωνίστηκε για 16:31’’ στο ντέρμπι. Αλλά, ήταν πρωταγωνιστής σε δύο καθοριστικές φάσεις σε κρίσιμα σημεία της τέταρτης περιόδου που κράτησαν στον… αφρό τον Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα, με δικό του τρίποντο στο 33’, το «τριφύλλι» έκοψε τη φόρα του Ολυμπιακού, μειώνοντας τη διαφορά στο καλάθι (57-59). Η δεύτερη, ήταν περίπου 2:30’’ πριν από τη λήξη, όταν ο Πονίτκα σούταρε ένα «σκοτωμένο» τρίποντο. Εκεί, ο διεθνής φόργουορντ με δικό του επιθετικό ριμπάουντ έστειλε το «τριφύλλι» στο +4 (64-60), σώζοντας έτσι την ομάδα του έπειτα από μία κάκιστη επίθεση.

Κόστισαν οι τρεις βαριές απουσίες στον Ολυμπιακό: Τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα του Πειραιά είναι μία αρκετά… καλοκουρδισμένη μηχανή. Αυτή, μπορεί να δουλέψει όταν λείπει ένα, άντε το πολύ δύο… γρανάζια. Στα τρία υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας, το οποίο κόστισε πολύ στον Ολυμπιακό. Ειδικά στο κλείσιμο του ματς. Εξ αρχής, ήταν γνωστό ότι θα απουσίαζε ο Κώστας Σλούκας. Το κενό αυτό είχε καλύψει αρκετά καλά ο Τόμας Γουόκαπ. Ο γκαρντ των «ερυθρόλευκων» ένιωθε καλά και ήταν από τους καλύτερους, ωστόσο με την αποβολή του στην αρχή του δεύτερου μέρους τέθηκε νοκ άουτ. Και λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός δέχτηκε και τρίτο ισχυρό πλήγμα που ήταν φυσικά ο τραυματισμός του Σάσα Βεζένκοφ. Όταν, λοιπόν, έχεις να βγάλεις ένα ματς και ειδικά ντέρμπι δίχως τρεις βασικούς σου συντελεστές και με το ματς να πηγαίνει στο τελευταίο σουτ, τότε οι πιθανότητες να το πάρεις δεν είναι σχεδόν ποτέ υπέρ σου και κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε με την ήττα.

Τα δύο κομβικά λάθη των «ερυθρόλευκων» στο τέλος: Αν και το ντέρμπι είχε «στραβώσει» για τους Πειραιώτες στα τελευταία λεπτά, ο Παπανικολάου με την προσωπικότητά του το… ίσιωσε για τον Ολυμπιακό, βάζοντάς τον μπροστά (64-65), στο 1:15’’ πριν από τη λήξη. Στην επόμενη επίθεση, ο Λι έκανε λάθος για τον Παναθηναϊκό και έτσι παρουσιάστηκε στους «ερυθρόλευκους» η ευκαιρία να διευρύνουν το προβάδισμά τους. Την απόφαση να επιτεθεί πήρε ο Λαρεντζάκης, ο οποίος έκανε το ντράιβ και προσπάθησε να σκοράρει μπροστά στον Παπαγιάννη, αλλά ανεπιτυχώς, στα 32’’. Στην επόμενη επίθεση του Παναθηναϊκού, ο Φαλ έκανε το λάθος να δώσει το σουτ στον Πονίτκα και όχι να «κολλήσει» πάνω του, με τον Πολωνό να ευστοχεί και να διαμορφώνει το 67-65. Η τελευταία επίθεση του ματς πήγε στον ΜακΚίσικ, ο οποίος αποφάσισε να σουτάρει έξω από τα 6,75μ. και όχι να κάνει πιο κάποιο ντράιβ και να «σπάσει» την μπάλα σε κάποιον καλύτερο σουτέρ και έτσι ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα.

Για άλλη μία φορά ο πάγκος δεν έδωσε πολλά στον Ολυμπιακό: Σε πολλές περιπτώσεις οι απουσίες είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους παγκίτες να βγουν μπροστά. Ελλείψει, λοιπόν, Σλούκα και στην πορεία των Γουόκαπ και Βεζένκοφ οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να πάρουν πράγματα από άλλους παίκτες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, από τους παίκτες του πάγκου, ο Τζόελ Μπολομπόι μπορεί κανείς να πει ότι πρόσφερε, στα 17:21’’ που αγωνίστηκε, έχοντας 6 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 τάπα. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι είχαν από μέτρια έως κακή παρουσία στο ματς. Ο Άλεκ Πίτερς κλήθηκε να πάρει τα λεπτά του τραυματία Βεζένκοφ. Μετά το καλό ξεκίνημά του στην τέταρτη περίοδο, πέρασε σχεδόν… απαρατήρητος στο ματς. Ο ΜακΚίσικ έδωσε συνέχεια των κακών εμφανίσεών του στους τελικούς, όπου στο ΟΑΚΑ είχε μόλις 3π. με 1/7 σουτ, 0 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 3 λάθη, σε 28:01’’. Ο Λαρεντζάκης και εκείνος δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά στο παιχνίδι, όπου σε 24:36’’ είχε 3π. με 1/8 σουτ, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube