Γιώργος Πετρίδης

Παναθηναϊκός με σφυγμό και τσαγανό

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στον δεύτερο τελικό της Basket League.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, ο Παναθηναϊκός υπέταξε τον Ολυμπιακό (67-65) και ισοφάρισε μια σειρά που φαίνεται ότι έχει αρκετό μέλλον ακόμα. Οι «πράσινοι» έδειξαν σφυγμό και τσαγανό σε ένα ματς που έμοιαζε περισσότερο με… σκυλομαχία λόγω της μέτριας ποιότητας του μπάσκετ, ενώ συγχρόνως διέκοψαν το τρομερό σερί του αιώνιου αντιπάλου.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ιδανικές συνθήκες για το «τριφύλλι», που μπήκε με φόρα και απέκτησε διψήφια διαφορά στο δεκάλεπτο (25-13) έχοντας την απαραίτητη ώθηση από τους περίπου 14.000 φιλάθλους του. Σε αυτό το διάστημα ήταν καθοριστικός ο «καυτός» Λι, ο οποίος ήθελε να δώσει απαντήσεις και το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό: πέτυχε 7 πόντους, μοίρασε 4 ασίστ κι έκανε 2 κλεψίματα στην πρώτη περίοδο.

Παρά το ευνοϊκό μομέντουμ, οι παίκτες του Σερέλη ήπιαν… θάλασσα στο δεύτερο δεκάλεπτο (σ.σ. μόλις 8 πόντοι ενεργητικό) και φρόντισαν να γκρεμίσουν όσα με κόπο έχτιζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λες και βλέπαμε δηλαδή τη φετινή σεζόν του «εξάστερου» σε ένα 20λεπτο. Το +12 εξανεμίστηκε μέσα σε 3 λεπτά, με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να συνδεθούν με το αντίπαλο καλάθι: τα 0/4 εντός παιδιάς και τα 3 λάθη στις πρώτες επιθέσεις του Παναθηναϊκού σε αυτό το διάστημα τα λένε όλα.

Πετρίδης: Παναθηναϊκός με σφυγμό στη… σκυλομαχία

Συν τοις άλλοις, οι «πράσινοι» αποφάσισαν να δώσουν… χώρο (παίζοντας κάπως under) στον Γουόκαπ, ο οποίος έκανε τη μεγάλη ζημιά και ξεχαρβάλωσε την αντίπαλη άμυνα με τις διεισδύσεις του και τις εκτελέσεις του φέρνοντας μπροστά την ομάδα του. Σε εκείνο το σημείο, ο γκαρντ των «ερυθρολεύκων» διάβασε εξαιρετικά το παιχνίδι και φρόντισε να τιμωρήσει την επιλογή του «τριφυλλιού» στον τρόπο αντιμετώπισής του.

Τα πράγματα έδειχναν να γίνονται ακόμα πιο ευνοϊκά για τον «εξάστερο» στο τρίτο δεκάλεπτο λόγω της αποβολής του Γουόκαπ και της αποχώρησης του Βεζένκοφ με τραυματισμό, ωστόσο αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες μάλλον… κακό έκαναν στην ομάδα, αφού κυριεύτηκε από ανεξήγητη νευρικότητα. Από ‘κει και πέρα και όσο πλησιάζαμε στην τελική ευθεία, οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού ήταν η μία χειρότερη από την άλλη, αφού δεν υπήρχε συγκέντρωση και καθαρό μυαλό. Τα ποσοστά σε βολές (8/13) και δίποντα (16/35) επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στα τελευταία λεπτά δε, οι παίκτες του Σερέλη δεν είχαν τρόπο να περιορίσουν τον φανταστικό Παπανικολάου και παράλληλα έπεσαν σε… τρικυμία στην επίθεση, καθώς οι περισσότερες εκτελέσεις τους ήταν «σκοτωμένες». Το ακόμα πιο οξύμωρο είναι ότι εντεινόταν σε ασφυκτικό βαθμό η πίεση στα στρατόπεδο των γηπεδούχων κι αυτό το έβλεπες (και το ένιωθες) στο ΟΑΚΑ όσο φτάναμε στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα.

Πετρίδης: Παναθηναϊκός με σφυγμό στη… σκυλομαχία

Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του (με το σκορ στο 64-60 στα 2 λεπτά πριν από το τέλος), αισθανόσουν ότι ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του. Γι’ αυτό και άλλωστε το γύρισε κι έφτασε να περάσει μπροστά με σερί 5-0. Κάπου εκεί όμως μίλησε ο Πονίτκα, που αποδείχθηκε… ψυχάρα και πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο νίκης μπροστά στον Φαλ, παρόλο που αυτό δεν είναι το φόρτε του.

Η ουσία είναι ότι οι «πράσινοι» έδιωξαν από πάνω τους ένα τεράστιο βάρος που υπήρχε από το ιστορικό σερί του αιώνιου αντιπάλου, είναι ζωντανοί στους τελικούς (παραμένουν αουτσάιντερ πάντως), κέρδισαν μπόλικη αυτοπεποίθηση και οφείλουν να συνεχίσουν να παλεύουν με την ίδια αυταπάρνηση για να φτάσουν τη σειρά όσο πιο μακριά μπορούν, αλλά και να διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν…

Υ. Γ. Ευτυχώς για όλους όσους αγαπάμε τον αθλητισμό και το μπάσκετ συγκεκριμένα, ο Βεζένκοφ δεν έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Σε μια πολύ ωραία στιγμή πάντως, αρκετοί φίλοι του «τριφυλλιού» (η πλειονότητα) χειροκρότησαν τον άτυχο φόργουορντ, την ώρα που αποχωρούσε προς τα αποδυτήρια. Και έτσι πρέπει να συμβαίνει… Μπράβο και στον Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος πήγε στα αποδυτήρια για να δει την κατάσταση του Βεζένκοφ.

Υ. Γ. 2 Απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες οι επιθέσεις των οπαδών του Παναθηναϊκού στον Γιώργο Μπαρτζώκα και στην αποστολή του Ολυμπιακού. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι κάποια στιγμή πρέπει σταματήσουν όλα αυτά και να γίνονται και συλλήψεις. Από την άλλη, ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» οφείλει να έχει πιο κόσμια συμπεριφορά προς τους αντιπάλους. Μάλιστα, μετά το τέλος του δεύτερου τελικού έφτασε να βρίζει ανθρώπους των γηπεδούχων και φιλάθλους. Είναι άδικο για την εξαιρετική δουλειά που κάνει, να μην μπορεί να αποδέχεται μια ήττα μετά από τόσο καιρό.

Υ. Γ. 3 Σκεφτείτε να έχανε το «τριφύλλι» και αυτό το ματς, έτσι όπως εξελίχθηκε. Πόσο δύσκολο θα ήταν να συνέλθει μετά όλος ο «οργανισμός». Άλλωστε, ήταν καιρός να πάρει και ένα παιχνίδι με σουτ στο φινάλε…

Υ. Γ. 4 Και ο Παναθηναϊκός αποδεκατισμένος κατεβαίνει στους τελικούς. Με 4… +1/3 ξένους (αφού ο Γουίλιαμς δεν υπολογίζεται ουσιαστικά) και χωρίς δεύτερο καθαρόαιμο «άσο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x