Ο «ξεγραμμένος» Παναθηναϊκός πάλεψε και έφτασε κοντά στην πηγή, αλλά δεν ήπιε… νερό στον πρώτο τελικό της Basket League κόντρα στον Ολυμπιακό, αφού ηττήθηκε στις λεπτομέρειες (73-70). Έχασε έτσι μια καλή ευκαιρία για να σπάσει την έδρα του αντιπάλου και να φτάσει σε ένα υπερβατικό διπλό.

Αρχικά, οι «πράσινοι» δεν… εμφανίστηκαν στο παρκέ, με συνέπεια να παραδοθούν στις ορέξεις και στον ρυθμό των γηπεδούχων, με συνέπεια να βρεθούν στο -16 (26-10) και να βάλουν πολύ δύσκολα στον εαυτό τους από την εκκίνηση του ματς. Σε αυτά τα 9 πρώτα λεπτά εμφανίστηκαν όλες οι παθογένειες που παρουσιάζει η ομάδα του Σερέλη: κάκιστες επιλογές στην επίθεση και «χαλαρή» άμυνα έδωσαν τη δυνατότητα στους «ερυθρόλευκους» να αποκτήσουν ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το «τριφύλλι» στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν το γεγονός ότι δεν απέδιδε καθόλου το βαρύ σχήμα (με Μαντζούκα, Γουίλιαμς και Παπαγιάννη ή Γκουντάιτις), αφού δεν υπήρχε κινητικότητα και κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, ενώ με αυτή την πεντάδα στο παρκέ δεν δικαιώθηκε ο προπονητής του «εξάστερου», που είχε ως στόχο να κλείσει τους διαδρόμους στην άμυνα.

Μετά την πρώτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε αισθητά στα… μετόπισθεν και εκμεταλλεύτηκε την «ανυπαρξία» του second unit του Ολυμπιακού για να ροκανίσει τη διαφορά πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Μάλιστα, η αίσθησή μας είναι ότι θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο στον «αιώνιο» αντίπαλό του…



Μπαίνοντας στο τρίτο δεκάλεπτο, οι «πράσινοι» έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τους γηπεδούχους (41-40), όμως κάπου εκεί χάθηκε τελείως η συγκέντρωσή τους και δεν μετουσίωσαν σε κάτι καλύτερο την υπεροχή τους και το ευνοϊκό μομέντουμ: από το -1 βρέθηκαν στο -13 (61-48) χύνοντας την καρδάρα με το γάλα και γκρεμίζοντας ό,τι με κόπο έχτιζαν.

Το «τριφύλλι» ωστόσο δεν πτοήθηκε και κατάφερε να γυρίσει τούμπα το παιχνίδι και να περάσει μπροστά πλησιάζοντας στην τελική ευθεία του αγώνα (65-66), καθώς πέτυχαν επιμέρους σκορ 18-4, που προήλθε από την εξαιρετική του άμυνα και τις ορθολογικές επιλογές του στην επίθεση. Έμοιαζε δεδομένο άλλωστε πως η προσήλωση στην άμυνα θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του ματς, κυρίως για τον εξάστερο.

Στα κρίσιμα όμως λύγισαν οι «πράσινοι», που έχασαν μια χρυσή ευκαιρία όταν πήραν το προβάδισμα και το μομέντουμ του αγώνα, με τον Αγραβάνη να κάνει αυτό το -κακό- φάουλ στα 3 δέκατα πριν από το τέλος της επίθεσης των γηπεδούχων και με τον Γουόκαπ να βρίσκεται σχεδόν στα 8-9 μέτρα και να μην έχει επαφή με το καλάθι. Εκεί η ομάδα του Σερέλη είχε βγάλει την άμυνα επί της ουσίας, αλλά το κακό δεν αποφεύχθηκε…



Φυσικά και δεν γίνεται να έχεις παράπονο από τον 28χρονο φόργουορντ, ο οποίος δίνει τα πάντα όταν αγωνίζεται και προσφέρει πολλά περισσότερα σε σύγκριση με τον «άνοστο» Γουίλιαμς. Τα λέει όλα το γεγονός πως με τον «Άγρα» στο παρκέ ο Παναθηναϊκός είχε +11, ενώ με τον Αμερικανό είχε -9!

Η ουσία όμως είναι ότι το «τριφύλλι» υπέστη τη 14η συνεχόμενη ήττα του από τον αιώνιο αντίπαλο και βρίσκεται πίσω με 1-0 στη σειρά των τελικών. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε την Πέμπτη…

Υ. Γ. Μήπως τελικά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία ο Γκριγκόνις για το ρόστερ της επόμενης σεζόν;

Υ. Γ. 2 Θετικότατος ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο οποίος έδωσε τα πάντα με την ενέργεια που κατέθεσε στο παρκέ και απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει.

Υ. Γ. 3 Κακή η διαιτησία του αγώνα, με 3-4 αποφάσεις εις βάρος του Παναθηναϊκού που σηκώνουν συζήτηση, όπως το φάουλ του Φαλ στον Πονίτκα ή το ανύπαρκτο φάουλ του Μαντζούκα που έδωσε 3 βολές στον Βεζένκοφ στο 41-40 ή το φάουλ του Βεζένκοφ που δεν δόθηκε κι ενώ ο ίδιος το παραδέχθηκε...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube