Ο Σλάβκο Βίντσιτς ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ και όταν ακούσαμε το όνομά του, μάλλον… σαστίσαμε!

Ο διαιτητής που συμμετείχε στο πάρτι των οργίων, που είχε συλληφθεί αρχικά για κατοχή όπλων και ναρκωτικών αλλά στη συνέχεια έμεινε ελεύθερος θα είναι ο… άρχων του αγώνα της Τούμπας την Κυριακή!

Δεν ξέρουμε, προφανώς, αν η επιλογή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ αποδειχτεί σωστή ή αν έψαξε αρκετά για να τον βρει. Ωστόσο, εμείς παραθέτουμε ορισμένους ακόμη διαιτητές που αν μη τι άλλο θα μπορούσαν να είναι στη θέση του Βίντσιτς, έχοντας αφήσει νωρίτερα το δικό τους στίγμα στο ποδόσφαιρο.

Μπάιρον Μορένο





Η καριέρα του σημαδεύτηκε από σκάνδαλα. Το αποκορύφωμα ήταν όταν συνελήφθη με δυο κιλά ηρωίνη πάνω του, και φυλακίστηκε για δυο χρόνια βάζοντας τέλος στην καριέρα του. Στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 2002 ανάμεσα στην Ν. Κορέα και την Ιταλία, μέτρησε ένα αντικανονικό γκολ των γηπεδούχων (και διοργανωτών), ακύρωσε δυο κανονικά γκολ της Ιταλίας και δεν έδωσε καθαρό πέναλτι στην παράταση στον Τότι, αποβάλλοντάς τον με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί και στο πρωτάθλημα του Εκουαδόρ ανάμεσα στην Κίτο και την Μπαρτσελόνα έκανε πάρα πολλά… περίεργα λάθη, ενώ στο τέλος έδωσε 6 λεπτά καθυστερήσεων και κράτησε το ματς 13 λεπτά!

Τσαρλς Αριοτίμα



Ο διαιτητής που μας έβγαλε την… πίστη για ένα πέναλτι! Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2004 στο Παμπελοποννησιακό στάδιο. Η Σερβία έπαιζε με την Τυνησία για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Ολυμπιακού Τουρνουά. Ο αγώνας ήταν ισόπαλος (1-1), όταν στο 79ο λεπτό σφύριξε πέναλτι υπέρ της Τυνησίας. Όταν έγινε η εκτέλεση και ο παίκτης βρήκε δίχτυα, ο Αριοτίμα ζήτησε ξανά να εκτελεστεί, καθώς όπως είπε οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές πατούσαν την γραμμή.



Έτσι, ζητούσε επανάληψη κάθε φορά που έβλεπε έναν παίκτη να μπαίνει νωρίτερα στην περιοχή. Μάλιστα, το αστείο της υπόθεσης (εκτός από το όλο σκηνικό) είναι πως οι θεατές φώναζαν ‘’κι άλλο κι άλλο’’ κάθε φορά που στηνόταν η μπάλα στην βούλα. Ύστερα από τρία γκολ και δύο αποκρούσεις, είχαμε και έκτη εκτέλεση και στη συνέχεια ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Η Τυνησία κέρδισε 3-2 αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση... Φανταστείτε, όμως, να γίνει ένα τέτοιο σκηνικό στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ…

Ρόμπερτ Χόιτσερ



Σε συνεργασία με τα αδέρφια Σαπίνα ο Ρόμπερτ Χόιτσερ έστηνε αγώνες και τα έπαιζαν στο στοίχημα μάλιστα και αυτοί κερδίζοντας 2 εκατ. ευρώ. Οι αγώνες αφορούσαν τη δεύτερη κατηγορία, τη Ρεγκιοναλίγκα και τους πρώτους γύρους του Κυπέλλου Γερμανίας. Όταν κάποιοι άλλοι διαιτητές… μυρίστηκαν τη δουλειά τους κατήγγειλαν και έγιναν έρευνες από την ομοσπονδία. Σε 13 ματς έγιναν έρευνα, από τα οποία μερικά στήθηκαν και μερικά άλλα δεν μπόρεσαν να στηθούν.



Τα αδέρφια Σαπίνα συνελήφθησαν, όπως και ο Ρόμπερτ Χόιτσερ ο οποίος μάλιστα ομολόγησε τα πάντα και του επιβλήθηκε η ποινή της φυλάκισης 29 μηνών, ωστόσο βγήκε με αναστολή. Όχι μόνο αυτό, αλλά και οι παίκτες Αλεξάντερ Μάντλουνγκ, Νάνσο Ράφαελ και Γιόσιπ Σίμουνιτς φέρεται να είχαν κάποια σχέση με τα αδέρφια Σαπίνα, όμως λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Την ίδια ώρα το Αμβούργο το οποίο έπεσε… θύμα του Χόιτσερ σε ματς κυπέλλου, αποζημιώθηκε με 2 εκατ. ευρώ.


Ο «χρυσός» διαιτητής που… έπαιζε τα πάντα





Ο Λου Γουν ήταν για χρόνια ο κορυφαίος διαιτητής στην Κίνα και εκ των κορυφαίων στην Ασία, έχοντας σφυρίξει μεταξύ άλλων και σε Μουντιάλ. Αποκαλούνταν η «χρυσή σφυρίχτρα», αλλά αποδείχτηκε πως… χρυσός είχε γίνει ο τραπεζικός του λογαριασμός αφού συμμετείχε σε σκάνδαλα και σε στήσιμο αγώνων. Φυσικά, αποδείχτηκε πως έπαιζε στο στοίχημα τα περισσότερα από τα παιχνίδια που… βοηθούσε με την σφυρίχτρα του να «φτιαχτούν» και τελικά συνελήφθη παρέα με τρεις ακόμη διαιτητές που είχαν επίσης συμμετοχή.


Πίνω και... σφυρώ



Πάμε τώρα σε μια ξεκάθαρα αστεία περίπτωση, αλλά βοηθού διαιτητή στην Τσεχία, ο οποίος είχε… πιεί λιγάκι παραπάνω και αλλού πατούσε κι αλλού βρισκόταν. Όμως εκείνος δεν εγκατέλειψε… Δυο άντρες της ασφάλειας πήγαν προς το μέρος του για να τον βγάλουν έξω, φωνάζοντας και τον διαιτητή, όμως εκείνος του επέτρεψε να συνεχίσει, παίρνοντας το σημαιάκι στο χέρι και… ρίχνοντας ζεϊμπεκιές μέσα στο γήπεδο. Θα μπορούσε εύκολα να… χάνει οφσάιντ αλλά και να κόβει επιθέσεις βλέποντας διπλούς τους αμυντικούς και τους επιθετικούς.



Άλλη μια ιστορία ενός διαιτητή που γούσταρε λίγο παραπάνω το… ποτό είναι αυτή του Σεργκέι Σμόλικ, ο οποίος το 2008 σφύριξε το Βίτεμπσκ-Νάφταν. Ο ρέφερι που θεωρούνταν από τους καλύτερους που έβγαλε η χώρα, μπορεί να έβγαλε… νηφάλιος το πρώτο ημίχρονο αλλά στην επανάληψη άρχισε το ποτό να τον «βαράει». Σφύριζε ασυνάρτητα, έκανε παραπάνω χειρονομίες απ’ όσες χρειαζόταν, έχανε φάσεις. Και όλα αυτά ενώ ήταν ακούνητος στο κέντρο και προφανώς μεθυσμένος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube