Ένα ακόμη ντέρμπι «δικεφάλων» θα λάβει χώρα την Κυριακή (19/2, 20:30), με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί στην Τούμπα την ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 50 βαθμούς, έξι περισσότερους από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, έχοντας και ένα παιχνίδι λιγότερο.

Φυσικά, οι δύο ομάδες διαθέτουν πολλά επιθετικά… όπλα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος τους. Έχουν, όμως, και άλλους ποδοσφαιριστές, που μπορούν να γίνουν οι ήρωες της αναμέτρησης και να κρίνουν, με μία τους ενέργεια, το παιχνίδι.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που μπορούν να γίνουν ήρωες… από το πουθενά και να αλλάξουν τα δεδομένα του ντέρμπι!

Το ιστορικό των ντέρμπι των Βίντα και Ίνγκασον


Ένα στοιχείο, στο οποίο επικεντρώνονται όλες οι ομάδες, προκειμένου να… παραβιάσουν την αντίπαλη εστία, είναι οι στατικές φάσεις. Είναι προφανές πως οι αμυντικοί έχουν το προβάδισμα σε αυτές, μιας και για πολλούς, η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το φόρτε τους!

Ένας εξ αυτών είναι ο Ντομαγκόι Βίντα. Ο 33χρονος Κροάτης μετρά τέσσερις τελικές προσπάθειες τη φετινή σεζόν, ενώ έχει σκοράρει μία φορά, στην ανατροπή της ΑΕΚ στη Νίκαια απέναντι στον Ιωνικό, φέρνοντας το ματς στα ίσα λίγο πριν το φινάλε της αναμέτρησης.

Μάλιστα, ο στόπερ της «Ένωσης» έχει πετύχει αρκετά τέρματα σε ντέρμπι και ειδικά την περίοδο, που αγωνιζόταν στην Τουρκία, με τη φανέλα της Μπεσίκτας, κάτι που μπορεί να συμβεί και στην Τούμπα και να αλλάξει τα δεδομένα του ματς.



Ένας ακόμη, που έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά, είναι ο Ίνγκι Ίνγκασον, ο οποίος είναι ακόμη πιο… απειλητικός από τον παίκτη της ΑΕΚ, έχοντας επιχειρήσει να σκοράρει οκτώ φορές, μετρώντας δύο γκολ, το ένα με γυριστό, στο παιχνίδι με τον Άρη πριν από ενάμιση μήνα. Φυσικά και ο Ισλανδός κεντρικός αμυντικός έχει σκοράρει πολλές φορές σε ντέρμπι, με πιο πρόσφατο αυτό με τους «κίτρινους», δείχνοντας ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια του ταιριάζουν απόλυτα.



Πέραν αυτών, οποιοσδήποτε παίκτης, που αγωνίζεται στην αμυντική γραμμή των δύο ομάδων καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, με τους Κουλιεράκη και Μουκουντί να είναι εξίσου ικανοί στα «στημένα», είναι βέβαιο πως θα μετατραπεί σε… ήρωα! Βέβαια, πολύ καθοριστικοί μπορούν να γίνουν κάνοντας και μία σωτήρια επέμβαση, είτε κόβοντας κάποιον αντίπαλο, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, είτε να απομακρύνουν την μπάλα πάνω στη γραμμή.

Ο απειλητικός Αουγκούστο και ο επικίνδυνος Σιμάνσκι


Ένας ποδοσφαιριστής από τη μεσαία γραμμή των «ασπρόμαυρων», που απειλεί συνεχώς, δοκιμάζοντας αρκετές φορές το πόδι του, είναι ο Ντάγκλας Αουγκούστο.

Ο 26χρονος Βραζιλιάνος βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας των παικτών του ΠΑΟΚ σε τελικές προσπάθειες, μετρώντας 17, ενώ έχει πετύχει και τρία γκολ. Είναι βέβαιο πως αν βρει χώρους, δεν θα διστάσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του Αθανασιάδη και να φέρει τα πάνω κάτω στο ντέρμπι.



Ωστόσο, έχει και η «Ένωση» τον δικό της παίκτη, που μπορεί να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, έχοντας ιδιαίτερο ιστορικό στα ντέρμπι. Και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Νταμιάν Σιμάνσκι.

Ο Πολωνός αμυντικός μέσος της ΑΕΚ πατά συχνά στην αντίπαλη περιοχή, παρά το γεγονός πως φέτος έχει αλλάξει ρόλο, με τον Ματίας Αλμέιδα στο τιμόνι της ομάδας. Μάλιστα, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος και με σουτ εκτός περιοχής και είναι ένας ποδοσφαιριστής, που οφείλουν να προσέχουν οι αντίπαλες άμυνες, αν θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Τη φετινή σεζόν μετρά 12 τελικές προσπάθειες και ένα γκολ απέναντι στον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης».


Οι φύλακες άγγελοι


Φυσικά, όταν γίνεται συζήτηση για ήρωες, δεν μπορούν να λείπουν οι τερματοφύλακες. Οι Ντομινίκ Κοτάρσκι και Γιώργος Αθανασιάδης έχουν την ικανότητα και την ποιότητα, αν βρεθούν σε καλή βραδιά, να κατεβάσουν… ρολά και να γίνουν πολύ καθοριστικοί για την ομάδα τους.

Ο Κροάτης γκολκίπερ του ΠΑΟΚ έχει πραγματοποιήσει τη φετινή σεζόν 41 επεμβάσεις σε 21 αγωνιστικές και σε 50 τελικές προσπάθειες προς την εστία του, με μερικές εξ αυτών να είναι κρίσιμες, αλλά και εντυπωσιακές. Πέραν αυτού, έχει καταφέρει να αποκρούσει μία από τις πέντε εκτελέσεις πέναλτι, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.



Από την άλλη, ο 29χρονος πορτιέρε της ΑΕΚ (ο οποίος έχει πάρει τη θέση του βασικού από τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς) έχει απειληθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με τον 23χρονο άσο του ΠΑΟΚ, μετρώντας 21 αποκρούσεις σε 25 τελικές προσπάθειες, έχοντας κρατήσει επίσης 11 φορές ανέπαφη την εστία του, ενώ μετρά 0/1 στα πέναλτι, καθώς νικήθηκε από τον Ζοάο Πέδρο στη νίκη επί του Παναιτωλικού.



Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες, που μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς για την ομάδα τους, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα της αναμέτρησης, με μια τους μόνο ενέργεια.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube