Stories

«Ντου» με όπλο, ληγμένα δελτία και τελικοί-φωτιά: 7 σκηνικά από τότε που το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ έγινε… κόλαση!

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται απόψε (20:00) στην Τούμπα για την 23η αγωνιστική της Stoiximan Super League, με το sport-fm.gr να θυμάται επτά επεισοδιακά ντέρμπι του παρελθόντος ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ανέκαθεν, οι αναμετρήσεις μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ περιελάμβαναν όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά του ντέρμπι. Πάθος και θέληση για τη νίκη τόσο μεγάλη, ικανή να δημιουργήσει ακραίες αντιδράσεις.

Η ένταση και τα νεύρα συνήθως πρωταγωνιστούν στις συναντήσεις των δύο Δικεφάλων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάσταση ξέφυγε και παρακολουθήσαμε... περίεργα σκηνικά.

Από τρομακτικά επεισόδια μεταξύ οπαδών, αντικείμενα σε διαιτητές ή ποδοσφαιριστές και διακοπές, μέχρι τον τελικό της ντροπής στον Βόλο, το... ένοπλο «ντου» του Σαββίδη και τα ληγμένα Δελτία Υγείας, το sport-fm.gr θυμάται τις φορές που ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μετατράπηκαν σε… κόλαση.

Τα τρομακτικά επεισόδια στον τελικό του 1983


ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τέθηκαν αντιμέτωποι το μακρινό 1983 στο κατάμεστο από περισσότερους από 72.000 θεατές ΟΑΚΑ, το οποίο φιλοξενούσε για πρώτη φορά αγώνα ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες, αφού είχαν προηγηθεί μόνο παιχνίδια του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Εθνικής ομάδας. Η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο, όμως ο τελικός σημαδεύτηκε από πολύ σοβαρά και μεγάλης έκτασης επεισόδια, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Μάλιστα, λίγο έλειψε ο τελικός να ματαιωθεί πριν καν ξεκινήσει, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να προκαλούν μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς το γήπεδο, αφήνοντας πίσω τους σπασμένα οχήματα σε περιοχές όπως αυτές της Νέας Ιωνίας και την Καλογρέζας. Όταν τελικά έφτασαν έξω από τις κερκίδες, επιτέθηκαν ακόμα και σε αθλήτριες στίβου που προπονούνταν στο βοηθητικό, με τα επεισόδια να γενικεύονται κατά την άφιξη του κύριου όγκου των οπαδών της ΑΕΚ.

Ο απολογισμός, 40 συλλήψεις, 13 τραυματίες και ζημιές ύψους 3 εκατ. δραχμών, με τον τότε ΓΓΑ, Κίμωνα Κουλούρη, να ανακοινώνει πως δεν θα διεξαγόταν ποτέ ξανά παιχνίδι ελληνικών ομάδων στο ΟΑΚΑ, κάτι που προφανώς δεν τηρήθηκε.

Συμπλοκές και οριστική διακοπή στην Τούμπα


Ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι μεταξύ των δύο Δικεφάλων διεξήχθη τον Νοέμβριο του 1995. Μπροστά σε μισοάδειες κερκίδες, αφού περίπου 12.000 κόσμος έδωσε το «παρών» εκείνη τη μέρα στο γήπεδο της Τούμπας (στο γήπεδο βρέθηκαν και εκδρομείς φίλοι της Ένωσης), ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα με γκολ του Ζουμπούλη, πριν η ΑΕΚ απαντήσει, κάνοντας την ανατροπή για το 1-3 με τους Τσάρτα, Κετσπάγια και Κωστή.

Η ατμόσφαιρα μύριζε... μπαρούτι από το πρώτο γκολ της ΑΕΚ, με τον διαιτητή του ντέρμπι, Βέλλιο, να διακόπτει το για περίπου 20 λεπτά το ματς, μετά από συμπλοκές οπαδών του ΠΑΟΚ με αστυνομικούς. Η κατάσταση ξέφυγε όταν αντικείμενο χτύπησε στο κεφάλι τον βοηθό διαιτητή, Παχτίδη, γεγονός που οδήγησε στην οριστική διακοπή του αγώνα.



Ο σιδηρολοστός στον Ασουνσάο


Επεισοδιακή ήταν και η αναμέτρηση των δύο ομάδων στην Τούμπα, για το πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05. Ένα ντέρμπι που ολοκληρώθηκε ισόπαλο, με την ΑΕΚ να παίρνει το προβάδισμα και με τους φίλους των γηπεδούχων να αντιδρούν, εισβάλοντας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι για αρκετά λεπτά, αλλά η κατάσταση δεν ηρέμησε ούτε αφού οι παίκτες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, με τον Πάουλο Ασουνσάο να δέχεται βροχή από αντικείμενα, ενώ πήγαινε να εκτελέσει ένα κόρνερ μπροστά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ένα από αυτά και ένας… σιδηρολοστός, ο οποίος αν τον έβρισκε θα μπορούσε να του προκαλέσει σοβαρότατο τραυματισμό. Τελικά, ο αγώνας ολοκληρώθηκε με μεγάλη δυσκολία και με τους Θεσσαλονικείς να ισοφαρίζουν.



Φωτοβολίδα στον Σάχα και κυνηγητό οπαδών με ποδοσφαιριστες


Το 2011 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην Τούμπα για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, στη ρεβάνς του 0-0 στην έδρα της Ένωσης. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με ένα γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο 48’ της αναμέτρησης και η πρόκριση έγερνε προς την πλευρά της Ένωσης.

Λίγο πριν τη λήξη του ντέρμπι και συγκεκριμένα στο 89ο λεπτό, μια φωτοβολίδα έπεσε πάνω στον τότε τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Σεμπάστιαν Σάχα, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά προς τους ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων, οι οποίοι κατέφυγαν άρον-άρον στα αποδυτήρια, ενώ φωτοβολίδες, κροτίδες και κάθε λογής αντικείμενα εκτοξευόντουσαν προς το μέρος τους.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Επτά επεισοδιακά ντέρμπι δικεφάλων

Μετά από σχεδόν μισή ώρα διαβουλεύσεων, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Μάνταλος, αποφάσισε να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, μόνο για να σφυρίξει άμεσα τη λήξη, φαβούμενος τα... ακόμα χειρότερα.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Επτά επεισοδιακά ντέρμπι δικεφάλων



Ο τελικός της απόλυτης ντροπής στο Πανθεσσαλικό


Πρόκειται για έναν από τους πιο επεισοδιακούς αγώνες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου το 17 που διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό του Βόλου, αλλά οι οπαδοί τους φρόντισαν να γράψουν μια από τις πιο μαύρες σελίδας του αθλήματος στη χώρα μας.

Οι σφοδρές συγκρούσεις των οπαδών ξεκίνησαν πολύ πριν την προγραμματισμένη έναρξη του τελικού της ντροπής και όσο περνούσαν οι ώρες γινόντουσαν ολοένα και πιο σκληρές, με ολόκληρο το πανελλήνιο να παρακολουθεί από την τηλεόρασή του μάχες σώμα με σώμα, με μαχαίρια, στιλέτα και κάθε είδους πολεμοφόδια.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Επτά επεισοδιακά ντέρμπι δικεφάλων

Η αστυνομία καθυστέρησε χαρακτηριστικά να επέμβει έτσι ώστε να δώσει ένα τέλος στην παράνοια, αλλά όταν αποφάσισε τελικά να δράσει ήταν ήδη πάρα πολύ αργά. Οι σκηνές ωμής βίας κυριάρχησαν και κάλυψαν οτιδήποτε είχε να κάνει με τα αγωνιστικά.





Το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα και το όπλο του Σαββίδη


Ακόμα ένα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που θα μείνει αξέχαστο, είναι αυτό του 2018. Εκείνη η συνάντηση των δύο ομάδων ήταν πάρα πολύ σημαντική στην κούρσα του τίτλου και με το 0-0 να παραμένει μπαίνοντας στα τελευταία λεπτά, η αγωνία στην Τούμπα χτυπούσε κόκκινο!

Με το χρονόμετρο του αγώνα σημαδεύει το 90ό λεπτό, ο Βαρέλα σκόραρε για τον ΠΑΟΚ, με τον διαιτητή Κομίνη και τον βοηθό του Ποντίκη αρχικά να μετρούν το γκολ, αλλά στη συνέχεια να το ακυρώνουν για οφσάιντ του Μαουρίσιο, μετά τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Επτά επεισοδιακά ντέρμπι δικεφάλων

Τότε ήταν που δημιουργήθηκε τεράστια ένταση, η οποία είχε ως αποκορύφωμά της την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο. Ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ ήταν εμφανέστατα εκνευρισμένος και κινήθηκε προς τον ρέφερι του αγώνα για να διαμαρτυρηθεί, ενώ φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αποκάλυψαν πως κουβαλούσε πάνω του το προσωπικό του όπλο!

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Επτά επεισοδιακά ντέρμπι δικεφάλων

Οι δύο ομάδες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια και το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με την έκβασή του να αποφασίζεται στις δικαστικές αίθουσες.



Τα ληγμένα δελτία του ΠΑΟΚ και η απόφαση της ΑΕΚ να μην κάνει ένσταση


Ένα ακόμα... ιδιαίτερο σκηνικό σε ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, συνέβη στο τέλος της σεζόν 2019-20. Τότε οι Θεσσαλονικείς είχαν παραταχθεί με 12 ποδοσφαιριστές τους να έχουν ληγμένα Δελτία Υγείας, κάτι που επέτρεπε στην Ένωση να κάνει ένσταση για να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης στα χαρτιά.

Τελικά, με τον αγώνα να έχει διεξαχθεί κανονικά και να έχει ολοκληρωθεί ισόπαλος και χωρίς τέρματα, η ΑΕΚ αποφάσισε να μην καταθέσει ένσταση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x