Η ημέρα των μυρίων κακών, της κακοτυχίας, της γρουσουζιάς, που πρέπει να έχεις τα μάτια σου.. δεκατέσσερα, μήπως και καταφέρεις να ξημερώσει η επόμενη χωρίς προβλήματα. Πως προέκυψε όμως αυτός ο φόβος; Που έχει τις ρίζες της η προκατάληψη;

Η Παρασκευή και 13 θεωρείται κακότυχη μέρα στις Αγγλοσαξονικές χώρες, στις Ισπανόφωνες, στην Πορτογαλία, στην Γερμανία και στην Γαλλία. Ο φόβος για την μέρα αυτή ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (ή και paraskevidekatriaphobia) και έχει τις ρίζες του στις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία, ενώ στους υπολογιστές υπάρχει ιός με την συγκεκριμένη ονομασία.

Η θρησκευτική εκδοχή και ο μυστικισμός των αριθμών



Υπάρχει ο μύθος πως η ημέρα αυτή (η Παρασκευή) θεωρείται δυσοίωνη επειδή είναι η επικρατέστερη της σταύρωσης του Ιησού και ο Ιούδας ο 13ος μαθητής Του. Ο αριθμός 12 άλλωστε συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και αρμονία και το 13 έρχεται να διαμελίσει αυτό τον τέλειο κύκλο, πρεσβεύοντας την εξαναγκαστική συνέχεια της τάξης που οδηγεί σε ασυμμετρία και χάος. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ''γρουσούζικη'' την σημερινή μέρα διότι ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν το μήλο Παρασκευή.

Η ιστορική εκδοχή



Η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει πως η «ιδιαιτερότητα» της ημέρας προέκυψε όταν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 πολλοί Ναΐτες συνελήφθησαν ύστερα από εντολή του βασιλιά Φίλιππου Δ' του Ωραίου με την υποστήριξη του Πάπα Κλήμη του Ε', ο οποίος κατάργησε το τάγμα και κατηγόρησε τους ιππότες ως αιρετικούς.

Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του τάγματος, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου Μεγάλου Μαγίστρου Ζακ ντε Μολέ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κάηκαν στην πυρά. Η δίωξη των Ναϊτών, των οποίων η περιουσία δημεύτηκε, οφείλεται στην τεράστια δύναμη, όχι μόνο οικονομική, που είχαν αποκτήσει, που σε συνδυασμό με το χρέοςς που είχε προς αυτούς ο βασιλιάς, έκανε τον τελευταίο να φοβάται για την εξουσία του και να επιθυμεί την εξόντωσή τους.

Στην Ρώμη Παρασκευή ήταν η μέρα των εκτελέσεων.Για τους Ιταλούς βέβαια,η ''γρουσούζικη'' μέρα είναι η Παρασκευή και 17.

Η «λέσχη των 13»

Μία αμερικανική ομάδα προσπάθησε να απομυθοποιήσει τα πιστεύω που περιβάλλονται γύρω από τον αριθμό 13 ιδρύοντας μία λέσχη (Λέσχη του 13) που συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου του 1881. Οι συγκεντρώσεις γίνονταν κάθε 13 του μηνός και σε αυτές έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Καθώς κυλούσαν τα χρόνια, η ομάδα έφτασε να αριθμεί μέχρι και 400 μέλη μεταξύ των οποίων και πρόεδροι των ΗΠΑ.

Βιβλίο και ταινία



Το 1907 ο εκκεντρικός χρηματιστής Τόμας Λάουσον δημοσίευσε βιβλίο με αυτόν τον τίτλο το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία, όπως και η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη το 1980 που «έσπασε» τα ταμεία του Hollywood. Μία ταινία τρόμου και ειδικότερα του είδους «slasher», σε σκηνοθεσία Σον Κάνινγκχαμ και σενάριο του Βίκτορ Μίλερ.

Σύμφωνα με την υπόθεση έξι νέοι δολοφονούνται ένας- ένας ενώ προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου μία εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση, στην οποία πριν από αρκετά χρόνια είχε συμβεί μία τραγωδία. Πρωταγωνιστούν οι Μπέτσι Πάλμερ, Αντριέν Κινγκ, Χάρι Κρόσμπι, Κέβιν Μπέικον κ.α



Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube