• Η αλήθεια είναι ότι η τεσσάρα (αποτέλεσμα που γενικά είχε λείψει τα τελευταία τρία χρόνια στους Ολυμπιακούς) την Κυριακή στην ΑΕΚ ξανάδωσε ψυχολογία στον Ολυμπιακό. Και ενόψει της ρεβάνς με την Ντινάμο Κιέβου. Πρόκειται για πραγματικά ευχάριστη εξέλιξη. Μόνο που βέβαια δεν αρκεί. Για να περάσει ο Ολυμπιακός από το Κίεβο, πρέπει να γίνουν πολλά σωστά πράγματα. Μεταξύ άλλων να γίνει η σωστή διαχείριση και από τον Πέδρο Μαρτίνς και από τους ποδοσφαιριστές του.

• Οι «ερυθρόλευκοι» απαγορεύεται να ξανακάνουν τα ίδια ασυγχώρητα λάθη που κάνουν στα τρία τελευταία παιχνίδια, με αποκορύφωμα του α΄ ημιχρόνου με την ΑΕΚ, όπου ανάμεσα σε άλλα είδαμε τον γκολκίπερ (Σα) να προσπαθεί, ανεπιτυχέστατα, να…ντριμπλάρει τον αντίπαλο φορ (Πόνσε), τον δεξιό στόπερ (Σισέ) να…επιχειρεί να σκοράρει με κεφαλιά κατά της ίδιας της εστίας του (!) και τον αριστερό στόπερ (Βούκοβιτς) να δίνει πάσα στον αντίπαλο εξτρέμ (Κλωναρίδη) κι έτσι να ξεκινάει το 0-1, καθώς στη συνέχεια και ο Σα αντί να μπλοκάρει την μπάλα την στρώνει με τον…καλύτερο τρόπο στον Πόνσε.

• Αλλά κι ο προπονητής, που σαφέστατα έχει δημιουργήσει μία πραγματικά καλή ομάδα φέτος κι αυτό είναι επιτυχία του, πρέπει να αναλύσει τι δεν πήγε καλά στα τρία αμέσως προηγούμενα μεγάλα παιχνίδια μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, σε επίπεδο στρατηγικής και κατάρτισης της ενδεκάδας. Γιατί είναι προφανές ότι κι εκεί κάτι δεν πήγε καλά.

• Π.χ. στην Τούμπα ήταν λάθος και που έπαιξε ο Νάτχο κι όχι ο Καμαρά (βασικός όλη τη σεζόν στα μεγάλα παιχνίδια), αλλά κι ο Γκερέρο αντί του Χασάν (ο οποίος είχε βάλει τρία γκολ στα τέσσερα παιχνίδια πριν τον ΠΑΟΚ στα οποία είχε αγωνιστεί βασικός, άρα είχε ρέντα). Όπως ήταν λάθος και που η ομάδα βγήκε τόσο «ανοικτά» να πάει να παίξει εκτός έδρας απέναντι στην καλώς η, κακώς πρώτη ομάδα του πρωταθλήματος. Με συνέπεια να αιφνιδιαστεί, αντί να αιφνιδιάσει.

• Με την Ντινάμο η ομάδα πρέσαρε πολύ δυνατά σε ένα διάστημα κι αιφνιδίασε την αντίπαλο της, αλλά στο β΄ ημίχρονο γύρισε υπερβολικά πίσω, χωρίς έστω να ασφαλίσει την άμυνα της, αφού έφαγε τρεις φάσεις, με συνέπεια να ισοφαριστεί έστω στο 89’. Οι δε αλλαγές ήταν χρονικά καθυστερημένες και δεν μπήκε καν δέκα λεπτά ο έμπειρος Γκερέρο.

• Με την ΑΕΚ χωρίς κανένα λόγο έπαιξε πάλι δεξί μπακ ο Μεριά κι έπρεπε να τραυματιστεί ο Βούκοβιτς για να δούμε τον Τοροσίδη στην ενδεκάδα και στη θέση του στο β΄ ημίχρονο-και να αλλάξει έτσι όλο το παιχνίδι. Αν δε έπρεπε να ξεκινήσει σε ένα ντέρμπι φέτος ο Λάζαρος, αυτό ήταν στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ, ανεξαρτήτως της μεγάλης ατυχίας του τραυματισμού του.

• Που θέλω να καταλήξω: για να έρθει μία πρόκριση με διπλό μέσα στο σπίτι μίας ομάδας που στο ranking της UEFA είναι 14 θέσεις πάνω από εσένα, πρέπει να τα κάνεις σχεδόν όλα καλά. Πρέπει οι λεπτομέρειες να είναι με το μέρος σου, άρα να προσέξεις το κάθε τι. Μόνο με σωστή τακτική, σωστές επιλογές από τον προπονητή και ελαχιστοποίηση των λαθών από τους παίκτες, θα έχεις τύχη.

• Κι αν θέλετε την γνώμη μου, νομίζω ότι τα πολλά λάθη που γίνονται από τους παίκτες, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έλλειψη συγκέντρωσης. Κι όπου βλέπεις παίκτες χωρίς συγκέντρωση, σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη χαλαρότητα στ΄ αποδυτήρια από αυτή που χρειάζεται…

• Ακόμη και τώρα, παρά το 2-2, αν ο Ολυμπιακός είναι πραγματικά καλός και διαβασμένος στο Κίεβο, μπορεί να την παίξει την πρόκριση στις λεπτομέρειες με την Ντινάμο. Έχει ακόμη την ευκαιρία να φτάσει στους «16» και μετά ποτέ κανείς δεν ξέρει, ειδικά τώρα που το τοπίο στο πρωτάθλημα είναι πιο ξεκάθαρο, αφού ο τίτλος πάει στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τη δεύτερη θέση υπάρχει μία ασφάλεια οκτώ βαθμών.

• Άρα, ο Ολυμπιακός θα μπορεί ξεκάθαρα να θέσει ως πρώτο στόχο το Γιουρόπα Λιγκ. Το ζητούμενο είναι να ξεπεράσει το (καθόλου μικρό) εμπόδιο στο Κίεβο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube