Είκοσι Grand Slam τίτλοι. Εκατό τρεις ATP τίτλοι. Τριακόσιες δέκα εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα σπουδαία επιτεύγματα του Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος ανακοίνωσε το φινάλε μιας υπέρλαμπρης καριέρας.

Τα κατορθώματά του είναι αμέτρητα και τον καθιστούν πρωτοστάτη του big-3, που άλλαξε για πάντα την ιστορία του τένις. Ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί στα κορτς από το 2003 και 19 χρόνια αργότερα μετράει 1251 νίκες, 103 τίτλους, 65 σερί νίκες στο γρασίδι (2003-2008), 41 νίκες σερί γενικά (2006-2007), 24 σερί νίκες απέναντι σε παίκτες του Top10 (2003-2005) και 17 σερί τελικούς (2005-2006).

Τα νούμερά του ζαλίζουν. Το sport-fm.gr θυμάται οκτώ φορές που ο Ράφαελ Ναδάλ απέδειξε πως η θέση του είναι μόνο στην κορυφή.

Ο πρώτος του τελικός και ο πρώτος του τίτλος


Ήταν Φεβρουάριος του 2000, όταν ο νεαρός, τότε, Ελβετός έφτασε στον πρώτο τελικό της καριέρας του. Ο 18χρονος Φέντερερ έκανε τρομερή εμφάνιση στο τουρνουά της Μασσαλίας και έφτασε ως τον τελικό, όμως δεν ολοκλήρωσε την υπέρβαση. Απέναντί του βρήκε τον Μαρκ Ροσέ ο οποίος επικράτησε 2-6, 6-3, 7-6 και έμεινε στην ιστορία ως... ο πρώτος που λύγισε τον Ελβετό σε τελικό.

Έπρεπε να περάσουν περίπου δώδεκα μήνες και ένας ακόμα χαμένος τελικός για να σηκώσει το πρώτο του τρόπαιο. Στο Μιλάνο το 2001, ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν διψασμένος για τη μεγάλη διάκριση και πανέτοιμος να εκτοπίσει τους κορυφαίους. Το τελευταίο του εμπόδιο στάθηκε ο Ζουλιέν Μπουτέρ, τον οποίο λύγισε για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο.


Ο -πρώτος- θρίαμβος στο Wimbledon


Το Λονδίνο είναι αναμφίβολα το... αγαπημένο μέρος του Φέντερερ. Έχει πανηγυρίσει οκτώ κατακτήσεις του Wimbledon, με τις πέντε από αυτές να είναι σερί. Η αρχή έγινε το 2003, σε μια χρονιά που το άστρο του έλαμψε για τα καλά.

Πέρασε τους τέσσερις πρώτους γύρους με χαρακτηριστική άνεση, χάνοντας μόλις ένα σετ. Με την ίδια άνεση προσπέρασε το εμπόδιο του Ολλανδού Σάλκεν στα προημιτελικά (6-3, 6-4, 6-4) και του Αμερικανού Ρόντικ στα ημιτελικά ((6)6-7, 3-6, 3-6), για να φτάσει στον τελικό. Εκεί επικράτησε χωρίς να χάσει σετ του Μαρκ Φιλιππούσις (7-6(5), 6-2, 7-6(3)) και ξεκίνησε το σερί.



Η κυριαρχία του στο Wimbledon συνεχίστηκε ασταμάτητα ως το 2007. Το 2008 μέτρησε έναν χαμένο τελικό, για να επιστρέψει ξανά στον θρόνο το '09. Κατέκτησε τον τίτλο, επίσης, το 2012 και το 2017.

Η πρώτη επιτυχία του στο Λονδίνο, όμως είχε συμβεί δύο χρόνια πριν τον πρώτο τίτλο. Ήδη από το 2001 είχε δώσει τα πρώτα δείγματα, όταν λύγισε τον Πιτ Σάμπρας σε έναν συναρπαστικό ματς που κρίθηκε στα πέντε σετ, για τον τέταρτο γύρο του θεσμού. Μάλιστα, έβαλε τέλος σε ένα τρομερό σερί 31 νικών που διατηρούσε ο Αμερικανός στα λονδρέζικα κορτς.


Η... άλωση του Παρισιού για το Career Grand Slam


Ως το 2009 ο Ρότζερ Φέντερερ είχε κατακτήσει δώδεκα major τίτλους. Πέντε στο Λονδίνο, άλλους τόσους στις ΗΠΑ και τρεις στη Μελβούνη. Το μόνο τρόπαιο που έλειπε από τη συλλογή του ήταν το Roland Garros. Φυσικά, το έκανε κι αυτό για μία και... καλή φορά!

Ο Ελβετός θρύλος αντιμετώπισε στον τελικό τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ, ο οποίος είχε εξουδετερώσει στον τέταρτο γύρο τον κάτοχο των τεσσάρων τελευταίων τίτλων (και των πέντε επόμενων), Ράφα Ναδάλ. Ο τελικός αποδείχτηκε παιχνιδάκι για τον Φέντερερ, ο οποίος έγινε ο έκτος παίκτης όλων των εποχών που συμπλήρωσε το Career Grand Slam.


Όταν ξεπέρασε τον Πιτ Σάμπρας


Το 2009 ήταν σημαντικό για έναν ακόμα λόγο. Ο Ελβετός έκανε το double σε Roland Garros και Wimbledon -κάτι όχι πολύ συνηθισμένο- πανηγυρίζοντας το 15ο Grand Slam τίτλο του. Έτσι άφησε πίσω τον θρυλικό Πιτ Σάμπρας και έγινε ο πρώτος σε τίτλους, επίτευγμα που θα διατηρούσε ως το 2020, όταν τον ισοφάρισε ο Ράφα Ναδάλ, ο οποίος στη συνέχεια τον προσπέρασε (όπως και ο Νόβακ Τζόκοβιτς)

Η... εγκατάσταση στην κορυφή


Για πολλά χρόνια, όταν κάποιος σκεφτόταν την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, το μυαλό του πήγαινε αυτόματα στον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στην κορυφή στις 2 Φεβρουαρίου το 2004 σε ηλικία 22 ετών.

Έχει μείνει στην πρώτη θέση για 310 εβδομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένα τρελό ρεκόρ με 237 εβδομάδες σερί.

Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ που συνδέθηκε με το όνομά του, αφού στις 19 Φεβρουαρίου του 2018 έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία Νο1 της κατάταξης, σε ηλικία 36 ετών.

Ο πρώτος τίτλος μετά τα χειρουργεία


Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Φέντερερ είναι η αποφασιστικότητα. Την κατέθεσε αμέτρητες φορές στα κορτς, την έδειξε και στην επιστροφή του σε αυτά.

Το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον Ρότζερ Φέντερερ. Πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για επέμβαση στο γόνατο και κατά τη διάρκεια της σεζόν υπέφερε από πρόβλημα στη μέση. Δεν στάθηκαν ούτε αυτά αρκετά για να σταματήσουν τον υπεραθλητή Φέντερερ. Επέστρεψε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση και έπαιξε το τένις της ζωής του.

Ξεκίνησε τη σεζόν ιδανικά. Παρότι είχε πέσει στη 17η της κατάταξης μπήκε σαν... σίφουνας στη σεζόν και κατέκτησε το αυστραλιανό open, προσθέτοντας στη συλλογή του τον 18ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του και πρώτο μετά το Wimbledon του 2012.



Η χρονιά συνεχίστηκε θριαμβευτικά, με την επιστροφή του στην κορυφή του Wimbledon μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ κατέκτησε και πέντε ακόμα τίτλους (Indian Wells, Miami Open, Halle Open, Shanghai Masters και Swiss Indoors).

Το τελευταίο Grand Slam


Στην Αυστραλία το 2018 ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε μία ακόμα σπουδαία κορυφή, όμως αυτή τη φορά θα ήταν η τελευταία.

Ο θρυλικός τενίστας έφτασε στον τελικό χωρίς να χάσει ούτε σετ και υπερασπίστηκε τον τίτλο του απέναντι στον Μαρίν Τσίλιτς, σε έναν συναρπαστικό τελικό (6-2, 6(5)-7, 6-3, 3-6, 6-1)

Με αυτόν τον τίτλο έγινε ο πρώτος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος που φτάνει τους 20 major τίτλους.


Το αξέχαστο παιχνίδι με τον Τζόκοβιτς


Έχει δώσει χιλιάδες παιχνίδια κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Έχει πανηγυρίσει αξέχαστες νίκες, αλλά και έχει υποφέρει οδυνηρές ήττες. Μια από αυτές έμελλε να είναι στον κορυφαίο, ίσως, τελικό στην ιστορία του αθλήματος.

Το 2019 στο Wimbledon ο Νόβακ Τζόκοβιτς λύγισε τον Ρότζερ Φέντερερ σε έναν συναρπαστικό τελικό που έγραψε ιστορία, με διάρκεια πέντε ωρών.

Ο Ελβετός ηττήθηκε, παρότι έφτασε δύο φορές σε championshop point και κυριάρχησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες απέναντι στο Σέρβο. Ο τελευταίος προηγήθηκε δύο φορές στο παιχνίδι λυγίζοντας τον στο τάι μπρέικ. Ο Φέντερερ, από την άλλη ισοφάρισε ισάριθμες πολύ εύκολα, για να στέιλει το ματς στο τάι μπριεκ. Ακόμα και αυτό, όμως, κρίθηκε στους έξτρα πόντους, αφού οι δύο παίκτες αρνήθηκαν να παραδοθούν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube