Ρότζερ Φέντερερ: Το φινάλε ενός φαινομένου!

Ρότζερ Φέντερερ: Το φινάλε ενός φαινομένου!

Το 2022 έμελλε να είναι η χρονιά της τελευταίας παράστασης του Ρότζερ Φέντερερ, ενός ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του τένις, κάνοντας όλα του τα όνειρα πραγματικότητα.

Δημήτρης Κάππας |

8 Αυγούστου 1981. Ήταν η ημέρα που ήρθε στη ζωή ο Ρότζερ Φέντερερ, ένας άνθρωπος που κάποια χρόνια αργότερα θα άλλαζε μια για πάντα την ιστορία ενός αθλήματος. Και όχι οποιουδήποτε αθλήματος, αλλά του τένις. Ενός αθλήματος διαφορετικού από τα υπόλοιπα. Αυτού που παίζεις για ατελείωτες ώρες ολομόναχος, αυτού που θέλει έναν ξεχωριστό τρόπο για να ξεχωρίσεις και να μεγαλουργήσεις.

Ο «Ελβετός Μαέστρο» κατάφερε κάτι που ίσως κανείς άλλος δεν έχει κατορθώσει. Να γίνει αγαπητός σε όλο τον κόσμο, να μην έχει ούτε έναν hater! Πως το κατάφερε; Ήταν απλά, ένας διαφορετικός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που όλοι θα ήθελαν να του μοιάσουν, τόσο εντός, όσο και εκτός των court.

Ο Ρότζερ Φέντερερ έκανε όλα του τα όνειρα πραγματικότητα, όντας πάντα ταπεινός και μετριόφρων. Κάτι, που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στον αθλητισμό. Την ώρα που έχανε κάποιον πόντο, δεν άφησε ποτέ τον «κακό» του εαυτό να ξεπροβάλλει. Ήταν πάντα ευγενικός και μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τους συναδέλφους του.

Ρότζερ Φέντερερ: Το φινάλε ενός φαινομένου!

Το πιο σημαντικό όλων, όμως, πέραν των αμέτρητων τίτλων και διακρίσεων, ήταν πως ανεβαίνοντας στην κορυφή του τένις, άλλαξε -προς το καλύτερο- ολόκληρο το άθλημα. Το έκανε ακόμη πιο γνωστό. Όλοι ήθελαν να φτάσουν στο δικό του επίπεδο, με αποτέλεσμα να δουλεύουν νυχθημερόν μέσα σε ένα court.

Ο Φέντερερ ήταν απλά ο εαυτός του και τα κατάφερε! Από το μικρό παιδί που μεγάλωσε στη Βασιλεία της Ελβετίας, έγινε ο «Βασιλιάς Ρότζερ». Και μπορεί όταν ακούει κάποιος τη λέξη φαινόμενο, το μυαλό του να πηγαίνει σε κάποιον άλλον -πασίγνωστο- αθλητή, αλλά είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει το μεγαλείο του GOAT του τένις.

Η τελευταία παράσταση



Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε στο last dance του, ο Ρότζερ Φέντερερ να είναι συμπαίκτης με τον μεγάλο του -μέσα στα court- αντίπαλο, τον Ράφα Ναδάλ. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, η «θρυλική δυάδα» έσμιξε για τελευταία φορά, στο Laver Cup του Λονδίνου. Αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο παιχνίδι του «Ελβετού Μαέστρο», καθώς ηττήθηκαν με 2-1 σετ.

Ήταν το 1750ό παιχνίδι, σε μία καριέρα γεμάτη τρόπαια και διακρίσεις. Το τι επακολούθησε μετά το τέλος του παιχνιδιού, δεν περιγράφεται με λόγια. Τόσο ο ίδιος, όσο και «βασιλιάς του χώματος» ξέσπασαν σε κλάματα, με τον Ρότζερ Φέντερερ να κρεμάει τη ρακέτα του σε ηλικία 41 ετών.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει λίγες μέρες νωρίτερα, όταν ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί μετά το Laver Cup, θα συνεχίσει να παίζει ακόμη περισσότερο τένις (εκτός των λαμπερών courts) και θα το κάνει γιατί αυτό τον διασκεδάζει! Απόδειξη του πόσο πολύ αγαπούσε αυτό που έκανε.



Τα τρόπαια, οι διακρίσεις και τα ρεκόρ



Το να αναλύσει κάποιος τα τρόπαια και τις διακρίσεις του Ρότζερ Φέντερερ, είναι βέβαιο πως θα του πάρει αρκετές μέρες, καθώς οι κορυφαίες στιγμές του είναι αμέτρητες! Αρχικά, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, έχει κερδίσει και τα τέσσερα Grand Slam, μετρώντας 20 κατακτήσεις. Ενδεικτικά, έχει στο παλμαρέ του 6 Australian Open, 1 Roland Garros, 8 Wimbledon και 5 US Open.

Συνολικά, έχει κατακτήσει 103 τίτλους, ανάμεσά τους και 28 τουρνουά Masters, πίσω μόνο από τον Τζίμι Κόνορς, θρύλο των δεκαετιών του ‘70 έως του ‘90, έχοντας ενισχύσει το πορτοφόλι του με 130,594,339 δολάρια, που τον κατατάσσουν τρίτο στη σχετική λίστα.

Ρότζερ Φέντερερ: Το φινάλε ενός φαινομένου!

Όπως είναι φυσικό, έχει στη κατοχή του κάποια ρεκόρ που εξαιρετικό δύσκολο για κάποιον να τα φτάσει, πόσο μάλλον να τα ξεπεράσει.

Αναλυτικά τα ρεκόρ του Ρότζερ Φέντερερ:

6 χρονιές με δύο ή περισσότερα Grand Slams (2004–07, 2009, 2017)

3 χρονιές με τρία ή περισσότερα Grand Slams (2004, 2006,2007)

2 συνεχόμενες χρονιές με τρία η περισσότερα Grand Slams (2006,2007)

4 συνεχόμενες χρονιές με δύο ή περισσότερα Grand Slams (2004–07)

5 συνεχόμενες χρονιές με δύο ή περισσότερες κατακτήσεις διαφορετικών Grand Slams (2003–2007 Wimbledon, 2004–2008 US Open)

Κατάκτηση και των τεσσάρων Grand Slams μέσα σε τρία χρόνια (2006–2007, 2009)

46 ημιτελικοί σε Grand Slam

58 προημιτελικοί σε Grand Slam

81 εμφανίσεις σε Grand Slam

10 συνεχόμενοι τελικοί σε Grand Slam

23 συνεχόμενοι ημιτελικοί σε Grand Slam

36 συνεχόμενοι προημιτελικοί σε Grand Slam

369 νίκες σε Grand Slam

100+ νίκες σε δύο διαφορετικά Grand Slams (Wimbledon, Australian Open)

40 συνεχόμενες νίκες σε δύο διαφορετικά Grand Slams (Wimbledon, US Open)

429 εμφανίσεις σε Grand Slam

8 τίτλοι σε δύο διαφορετικές επιφάνειες (σκληρή, γρασίδι)

12 τελικοί σε δύο διαφορετικές επιφάνειες (σκληρή, γρασίδι)

191 νίκες σε σκληρή επιφάνεια

5 τίτλοι σε τρία διαφορετικά Grand Slams (Australian Open, Wimbledon, US Open)

4 συνεχόμενοι τελικοί σε τρία διαφορετικά Grand Slams (Rolland Garros, Wimbledon, US Open)

6 συνεχόμενoι τελικοί σε δύο διαφορετικά Grand Slams (Wimbledon, US Open)

13 ημιτελικοί σε δύο διαφορετικά Grand Slams (Australian Open, Wimbledon)

15 ημιτελικοί σε ένα Grand Slam (Australian Open)

12 ημιτελικοί και στα 4 Grand Slams



Συνολικά, σε 1750 παιχνίδια (σε μονό και διπλό) μετρά 1382 νίκες, ενώ στο μονό έχει κερδίσει στο 82% των παιχνιδιών του.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά όσα έχει καταφέρει μέσα στα court στα 24 χρόνια παρουσίας του. Αυτό όμως που επιβεβαιώνει το μεγαλείο του, είναι ο αδαμάντινος χαρακτήρας του. Ο «βασιλιάς Ρότζερ» είναι ένας άνθρωπος-υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε παιδί, και όχι μόνο.

Έκανε απλώς τα όνειρα πραγματικότητα και αποσύρθηκε ως ένα πραγματικό φαινόμενο. Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος και έδωσε απλόχερα ό,τι διέθετε στο άθλημα που τον ανέδειξε και τον καταξίωσε στην ελίτ των κορυφαίων αθλητών στην ιστορία των σπορ. Και αυτός δεν είναι άλλος, από τον μύθο, Ρότζερ Φέντερερ!



Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x