Ρεσιτάλ «εγκλημάτων» από τον Κύζα και πρόκριση για τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου, όπου απέναντι στην ΑΕΚ θα διεκδικήσει το πέμπτο τρόπαιό του στον θεσμό.

Ο διαιτητής από τη Δράμα έσφαξε χωρίς αναισθητικό τον Παναθηναϊκό και τον υποχρέωσε σε ήττα με σκορ 4-0, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των ανθρώπων του τριφυλλιού απ' όταν έγιναν οι ορισμοί των επαναληπτικών. Κάπως έτσι, ο δικέφαλος του βορρά ανέτρεψε τα δεδομένα (μετά το εις βάρος του 2-0 στη Λεωφόρο) και μέσα σε αποθέωση στην φλεγόμενη Τούμπα πανηγύρισε μία μεγάλη πρόκριση.

Στο 14’ ο Πέλκας άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (κι ενώ δεν υπήρχε καμία παράβαση), στο 48’ ο Λέο Μάτος διπλασίασε τα τέρματα των Θεσσαλονικέων, στο 74’ ο Σάκχοφ έδωσε σκορ πρόκρισης στην ομάδα του, ενώ στο 83’ μπήκε το... κερασάκι στην τούρτα των γηπεδούχων από τον Πρίγιοβιτς.

Βέβαια, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είχε προηγηθεί ρεσιτάλ σκανδάλων από τον διαιτητή Κύζα, ο οποίος έβαλε τη… σφραγίδα του στην πρόκριση του ΠΑΟΚ, και ρεσιτάλ… χαμένων ευκαιριών από τον Κλωναρίδη στο α' ημίχρονο. Ο Έλληνας ρέφερι «ανακάλυψε» ανύπαρκτο φάουλ με το οποίο έγινε το 1-0, έκλεισε τα μάτια σε πεντακάθαρο πέναλτι του Βαρέλα στον Μπεργκ στο 18’ (ο αμυντικός του δικεφάλου κλώτσησε τον Σουηδό φορ), έκανε το ίδιο σε κράτημα του Κρέσπο στον Κλωναρίδη στο 28', δεν απέβαλλε σε δύο περιπτώσεις(!) στο πρώτο μέρος τον Λέο Μάτος, ο οποίος έπρεπε να δεχθεί δεύτερη κίτρινη για μαρκαρίσματα σε Μπεργκ-Χουλτ, ενώ συνέχισε το show του, βγάζοντας δεύτερη κίτρινη στον Χουλτ στο 72’ δίχως ο Σουηδός να έχει κάνει το παραμικρό μεμπτό πειθαρχικά στον Μάτος.

Το όνομα του Ιβάν Σαββίδη φώναξαν ρυθμικά οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο τέλος της αναμέτρησης. Respect για τον Ουζουνίδη, ο οποίος παρά την ανελέητη σφαγή Κύζα, δεν θέλησε να αναφερθεί σε αυτό το κομμάτι στις πρώτες του δηλώσεις στο συνδρομητικό.

Το ματς

«Φορτωμένος» μπήκε στο ματς ο Παναθηναϊκός που έδειξε να μην αρκείται στο προβάδισμα του πρώτου αγώνα, ούτε να «μασάει» από την ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Οι παίκτες του Ουζουνίδη πίεζαν ασφυκτικά ψηλά τους αντιπάλους τους, έδειξαν να αιφνιδιάζουν τους γηπεδούχους και μάλιστα έφτασαν νωρίς-νωρίς κοντά στο γκολ, αλλά ο Γλύκος αντέδρασε υποδειγματικά στις «βολίδες» των Βιγιαφάνιες και Κουρμπέλη. Κι ενώ ως τότε ο δικέφαλος του βορρά δεν έδειχνε να μπορεί να απειλήσει, μία λανθασμένη απόφαση του Κύζα και ένα «ποίημα» του Πέλκα άλλαξαν τις ισορροπίες. Ο διαιτητής, λοιπόν, «ανακάλυψε» φάουλ του Μολέδο στον Πρίγιοβιτς λίγο έξω από την περιοχή και ο Έλληνας άσος των γηπεδούχων με αριστουργηματική εκτέλεση, προκάλεσε πανδαιμόνιο στην Τούμπα για το 1-0 στο 14’.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Κύζας… κατάφερε να γίνει για τα καλά αρνητικός πρωταγωνιστής του επαναληπτικού. Διότι σα να μην έφτανε το λάθος του νωρίτερα, ήρθε και νέο, ακόμα χειρότερο! Τέσσερα λεπτά αργότερα, λοιπόν, έκλεισε τα μάτια σε πεντακάθαρο πέναλτι που έκανε ο Βαρέλα στον Μπεργκ (τον κλώτσησε εντός περιοχής), ενώ στο 28’ έδειξε «παίζετε» σε κράτημα του Κρέσπο πάνω στον Κλωναρίδη! Παρά το ότι οι παίκτες του Ουζουνίδη είχαν ένα… κάρο λόγους να «βράζουν» με τη διαιτησία, εκείνοι προσπάθησαν να κρατήσουν το μυαλό τους συγκεντρωμένο και να συνεχίσουν το παιχνίδι τους. Αυτό που έκαναν δηλαδή, παίζοντας σχεδόν μονότερμα τον τραγικό ΠΑΟΚ, ο οποίος σώθηκε από «θαύμα».

Για την ακρίβεια, σώθηκε επειδή ο Κλωναρίδης πέταξε στα σκουπίδια ένα «τσουβάλι» ευκαιρίες. Στο 36’ βγήκε τετ-α-τετ με τον Γλύκο, αλλά σημάδεψε άουτ απέναντι από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, ο οποίος δύο λεπτά νωρίτερα είχε σώσει σαν… Superman την παραβίαση της εστίας του μετά από κόντρα του Βαρέλα σε γέμισμα του Κλωναρίδη. Ο Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός, δημιουργούσε συνεχώς προϋποθέσεις για γκολ με αντεπιθέσεις, αλλά ο προαναφερθείς επιθετικός του είτε τα έκανε μαντάρα στην τελική προσπάθεια, είτε σημάδευε άουτ, σπαταλώντας όλες τις χρυσές ευκαιρίες για ένα… χρυσό γκολ!

Κάπως έτσι, αντί για… 1-3 (2 έναντι 7 οι τελικές), το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε βρει δίχτυα… από το πουθενά (με το ανύπαρκτο φάουλ που μετουσίωσε σε τέρμα ο Πέλκας) και είχε μείνει όρθιος χάρη στον Κύζα. Όχι μόνο γιατί δεν είχε δώσει τα πέναλτι νωρίτερα στο τριφύλλι, αλλά και γιατί σε δύο περιπτώσεις, σε ισάριθμα μαρκαρίσματα του Λέο Μάτος σε Μπεργκ και Χουλτ (στο 39’ και στο 42’ κι ενώ είχε κιτρινιστεί από το 37’), δεν έστειλε πρόωρα στα αποδυτήρια τον δεξιό μπακ των Θεσσαλονικέων, προκαλώντας εκ νέου τα δικαιολογημένα παράπονα των φιλοξενούμενων.

Σε τέτοια ματς θέλεις να έχεις ρέντα. Και όπως αποδείχθηκε, ο Βλάνταν Ίβιτς είχε… μπόλικη. Διότι με το που έριξε στο ματς τον Μπίσεσβαρ (με την έναρξη του δεύτερου μέρους) εκείνος σέρβιρε υποδειγματικά (μία φάση νωρίτερα ο Πέλκας είχε δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πλάγια θέση)και με εντυπωσιακή κεφαλιά ο Λέο Μάτος έκανε το 2-0 στο 48’, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα στη Λεωφόρο. Το μομέντουμ ήταν ξεκάθαρα υπέρ του ΠΑΟΚ, οι πράσινοι έδειχναν εντελώς σοκαρισμένοι από την εξέλιξη που είχε πάρει το ματς και έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν. Είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο 20λεπτο της επανάληψης, το παιχνίδι παιζόταν μόνιμα στο μισό του Παναθηναϊκού, δείγμα και της πίεσης που ασκούσαν οι γηπεδούχοι, με τον Πέλκα κυρίως να είναι άκρως επικίνδυνος από τα αριστερά.

Ο Ουζουνίδης έψαχνε τον τρόπο να «αφυπνίσει» την ομάδα του, που είναι αλήθεια πως δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη του πρώτου ημιχρόνου που είχε «πατήσει» τον ΠΑΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη φάση του τριφυλλιού στο δεύτερο μέρος ήρθε στο 67’, όταν ο Μπεργκ σούταρε άουτ, με την μπάλα να του στρώνεται στο… πίσω βήμα και να μην του επιτρέπει να εκτελέσει όπως θα ήθελε. Και ξαφνικά, τα διαιτητικά «όργια» επέστρεψαν, πάντα σε βάρος του Παναθηναϊκού… Όχι μόνο γιατί δεν σηκώθηκε η σημαία στην προβολή του εκτεθειμένου Πρίγιοβιτς (έστω κι αν ο Βλαχοδήμος με εκπληκτικά ρεφλέξ έσωσε την εστία του), αλλά γιατί στο 72’ ο Κύζας «καθάρισε» οριστικά τους φιλοξενούμενους με μία απόφαση-σκάνδαλο.

Ο Δραμινός διαιτητής ανακάλυψε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Χουλτ, για ένα απλό φάουλ στον Λέο Μάτος (ο οποίος υπενθυμίζουμε θα έπρεπε να είχε αποβληθεί από το πρώτο μέρος) και σε ένα κρίσιμο σημείο του επαναληπτικού άφησε τον Παναθηναϊκό –με το έτσι θέλω- να παλεύει με δέκα παίκτες. Στα προηγούμενα «εγκλήματα» οι φιλοξενούμενοι είχαν καταφέρει να σταθούν όρθιοι, σε αυτό όμως… κατέρρευσαν και ο ΠΑΟΚ ξετύλιξε τα δώρα της διαιτησίας. Στα… καπάκια μετά την αποβολή του Χουλτ, η μπάλα στρώθηκε στον Σάκχοφ κι αυτός με εν κινήσει σουτ έγραψε το 3-0, προκαλώντας πανδαιμόνιο στην Τούμπα και δίνοντας σκορ πρόκρισης στην ομάδα του.

Ακόμα κι έτσι, το τριφύλλι είχε την ύστατη στιγμή την ευκαιρία να «αγκαλιάσει» την πρόκριση. Η κεφαλιά του Μπεργκ, όμως, στο 80’ πέρασε… βασανιστικά άουτ και δεν έδωσε το πολυπόθητο τέρμα που τόσο χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός, την ώρα φυσικά που επανήλθαν οι καρδιές των φίλων του ΠΑΟΚ στη θέση τους. Οι παίκτες του Ουζουνίδη δεν είχαν άλλες δυνάμεις να τα βάλουν κόντρα… σε Θεούς και δαίμονες. Και τελικώς στο 83’ ο Μπίσεσβαρ έβγαλε νέα ασίστ, ο Πρίγιοβιτς βρέθηκε στο σωστό σημείο και από κοντά υπέγραψε το 4-0, βάζοντας ταφόπλακα στο όνειρο του τριφυλλιού και παράλληλα στέλνοντας τον δικέφαλο στα... ουράνια!





ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Λέοβατς, Κρέσπο, Βαρέλα, Σάκχοφ (79’ Κάνιας), Τσίμιροτ, Ουάρντα (46’ Μπίσεσβαρ), Κάμπος (59’ Ενρίκε), Πέλκας, Πρίγιοβιτς

Στον ασπρόμαυρο πάγκο: Σιαμπάνης, Μαλεζάς, Ματθαίου, Αθανασιάδης

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Κουτρουμπής, Μολέδο, Ρέις, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες (88’ Χατζηγιοβάννης), Εμποκού (66’ Μολίνς), Κλωναρίδης (77’ Λουντ), Μπεργκ

Στον πράσινο πάγκο: Στιλ, Μέστο, Ευαγγέλου, Μαρινάκης

Διαιτητής: Κύζας
Βοηθοί: Χασάν, Γκάγκας
Γήπεδο: Τούμπα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Αντωνίου: «Μπορεί να γίνει τελικός με 20.000 οπαδούς στο Πανθεσσαλικό»

Άρης στην ΕΠΟ: «Τελικός στο Πανθεσσαλικό ή στο ''Βικελίδης''»

Νέο μήνυμα Καρυπίδη: «Στο Πανθεσσαλικό ο τελικός ακόμη και χωρίς κόσμο»

Αντιπρόεδρος ΕΠΟ: «H Cosmote πρέπει να έχει την απάντηση για την έδρα του τελικού έως την Τετάρτη, υπάρχει ρήτρα»

Καρυπίδης: «Αν το Πανθεσσαλικό είναι έτοιμο, τις 70.000 ευρώ τις βάζω εγώ»

Ανένδοτος ο Καρυπίδης στο δίλημμα της ΕΠΟ για τον τελικό του Κυπέλλου - «Ό,τι λέει η προκήρυξη. ΟΑΚΑ όχι, Βόλος μόνο»

Πέταξε το μπαλάκι σε Παναθηναϊκό και Άρη η ΕΠΟ - «Τελικός στο Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή αλλού με κόσμο»

Πρόστιμα της ΕΠΟ σε Παναθηναϊκό και Μπέο

Θύρα 13: «Προτείνουμε τελικό Κυπέλλου στο Χαριλάου - Πρέπει να γίνει με κόσμο, τι πιο απλό και τι πιο αυτονόητο»!

Δανιήλ: «Μέχρι τις 15 Απριλίου οι τελικές αποφάσεις για τον τελικό Κυπέλλου»