Η ώρα για το μεγάλο μαδριλένικο ντέρμπι έφτασε, με την Ατλέτικο να φιλοξενεί το απόγευμα της Κυριακής (7/3, 17:15) στο «Wanda Metropolitano» τη Ρεάλ στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της La Liga. Με την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε να οδηγεί την «κούρσα» του πρωταθλήματος, ούσα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα (58β.) και στο +5 -και με ματς λιγότερο- από τη συμπολίτισσά της, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση.

Δύο ομάδες που φέρουν… φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των προπονητών τους, οι οποίοι έχουν γράψει ήδη αρκετές σελίδες στην ιστορία των μεταξύ τους συγκρούσεων σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας (όλες σημειωμένες στα εν λόγω ντέρμπι).

Με τον καθοδηγητή της Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν, να αναδεικνύεται ως ο μεγάλος νικητής μέχρι στιγμής, αφού μετράει έξι νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες κόντρα στον Τσόλο. Προσαυξάνοντας την υπεροχή του και με την αρκετά πιο πλούσια τροπαιοθήκη του (τρία Champions League έναντι δύο Europa League και δύο πρωταθλήματα Ισπανίας έναντι ενός, μεταξύ άλλων).

Μάλιστα, ο κόουτς των «ροχιμπλάνκος» αποτελεί τον πλέον… πολυσύχναστο αντίπαλο στους πάγκους για τον τεχνικό της «Βασίλισσας». Εν αντιθέσει με τον τελευταίο που βρίσκεται στην 6η θέση (παρέα με τον Πάκο Χέμεθ) της σχετικής λίστας του 50χρονου Αργεντινού.

Βέβαια, το «ποτήρι» γίνεται ευθύς μισογεμάτο για τον Σιμεόνε, αν τεθούν στο τραπέζι και οι μονομαχίες των δύο όσο βρίσκονταν στην ενεργό δράση. Ωστόσο, με κάθε σεβασμό στον υπέροχο αυτόν τύπο του πάγκου της Ατλέτικο, το sport-fm.gr επί της παρούσης και επ' αφορμής του επικείμενου σημαντικού τους αγώνα, θα επικεντρωθεί στα έως τώρα πεπραγμένα τους -σε επίπεδο αποτελεσμάτων (αλλά και συστημάτων)- στον καιρό των… γραβατών.



Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα «συγκρούσεων» των δύο προπονητών

Η αλήθεια είναι ότι ο Σιμεόνε άρχισε με τον καλύτερο τρόπο τη σειρά των αναμετρήσεων με τον ομόλογό του στον πάγκο της Ρεάλ. Όταν τον Φεβρουάριο του 2016 -στο ντεμπούτο του δεύτερου στα μαδριλένικα ντέρμπι ως πρώτος προπονητής- κατάφερε να φύγει με το «διπλό» (1-0) από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» χάρη στο τέρμα του Αντουάν Γκριεζμάν στο 53ο λεπτό.

Ωστόσο, έκτοτε δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει με την ψυχή του ούτε μία φορά, καθώς ακόμα και στην έτερη νίκη του, στον αγώνα ρεβάνς για τα ημιτελικά του Champions League το 2017, είδε μεν την ομάδα του να επικρατεί (2-1), αλλά ταυτόχρονα και να αποκλείεται λόγω του συνολικού σκορ (4-2) στα δύο παιχνίδια.

Προφανώς, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για το ποια είναι η ήττα, η οποία τον έχει «πονέσει» πιο πολύ. Στις 28 Μαΐου του 2016 στο Μιλάνο ο Αργεντινός τεχνικός είχε την ευκαιρία να ρεφάρει τον προ δύο ετών χαμένο τελικό του Champions League κόντρα στη «Βασίλισσα» (με τον Ζιντάν να αποτελεί τότε τον βοηθό του Κάρλο Ανσελότι στον πάγκο των «μερένχες»). Κάτι που δεν του επέτρεψε ο 48χρονος Γάλλος προπονητής. Με τη Ρεάλ να επικρατεί 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι, ύστερα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης και να αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 11η φορά στην ιστορία της.



Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Σιμεόνε δεν έχει δει την ομάδα του να σκοράρει -πόσο μάλλον να κερδίζει- εντός έδρας σε επίπεδο πρωταθλήματος, στις τρεις περιπτώσεις που επιχείρησε να το κάνει. Μετρώντας δύο ισοπαλίες και μία ήττα (3-0).


(πίνακας αποτελεσμάτων στα μαδριλένικα ντέρμπι υπό την καθοδήγηση των Σιμεόνε και Ζιντάν)


Συστήματα

Η φιλοσοφία αμφότερων των τεχνικών διακρίνεται από αγωνιστικές σταθερές, οι οποίες αντικατοπτρίζονται και στα συστήματα με τα οποία είθισται να παρατάσσουν την ομάδα τους.

Ειδικά σε ό, τι αφορά τον Σιμεόνε, είναι ενδεικτικό ότι έχει αποχωριστεί το αγαπημένο του 4-4-2 στα ντέρμπι με τη Ρεάλ μόλις μία φορά. Συγκεκριμένα, στο πρώτο παιχνίδι της φετινής σεζόν (ηττήθηκε 2-0), κατά τη διάρκεια της οποίας καθιέρωσε την τριάδα στα στόπερ (3-4-2-1 εν προκειμένω).

Από την άλλη, ο «Ζιζού» έχει επιχειρήσει περισσότερες φορές να απομακρυνθεί από το δικό του αγαπημένο 4-3-3 (ή το 4-3-2-1) στις αναμετρήσεις με τη συμπολίτισσα, εφαρμόζοντας ενίοτε παραλλαγές του 4-4-2. Με την υποσημείωση, βέβαια, πως σε όλες τις περιπτώσεις τοποθετούσε στη δυάδα της επίθεσης το… υπερόπλο που ακούει στο όνομα «Κριστάνο Ρονάλντο» (με παρτενέρ του είτε τον Καρίμ Μπενζεμά είτε τον Γκάρεθ Μπέιλ).

Αντίπαλοι ως παίκτες

Συνολικά εννιά φορές έχουν βρεθεί αντίπαλοι ως ποδοσφαιριστές οι Ζιντάν και Σιμεόνε. Μάλιστα, στην συντριπτική πλειονότητα (8), οι εν λόγω μάχες έλαβαν χώρα στα γήπεδα της Seria A. Με τον νυν τεχνικό της Ρεάλ να φοράει τη φανέλα της Γιουβέντους και τον ομόλογό του αρχικά εκείνη της Ίντερ και εν συνεχεία της Λάτσιο.



Μπορεί, λοιπόν, προς το παρόν ο Αργεντινός τεχνικός να τα βρίσκει κατά κάποιο τρόπο… σκούρα με τον «Ζιζού» στις μάχες των πάγκων, όμως εντός αγωνιστικού χώρου είχε το «πάνω χέρι». Σημειώνοντας τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Με το τελευταίο αρνητικό αποτέλεσμα να συντελείται στη μία και μοναδική φορά (που ήταν και η τελευταία τους κοινή εμφάνιση ως ποδοσφαιριστές) που κοντραρίστηκαν σε μαδριλένικο ντέρμπι, ήτοι το 2003.



Λόγια αναγνώρισης και θαυμασμού του ενός προς τον άλλον

Ζιντάν για Σιμεόνε πριν τον τελικό του Champions League μεταξύ των Ρεάλ και Ατλέτικο το 2016:

«Έχει όλα χρειάζεται ένας προπονητής. Ωστόσο, πάνω από όλα, γνωρίζει καλά την ομάδα του και τους ποδοσφαιριστές του, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό».

Σιμεόνε για Ζιντάν πριν τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος των δύο ομάδων στις 12 Δεκέμβρη του 2020:

«Η Ρεάλ Μαδρίτης ανταγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια. Κάτι που σε κάνει να τη θαυμάζεις. Ο Ζιντάν μεταδίδει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Ήταν νικητής ως παίκτης και είναι νικητής και ως προπονητής. Το κατάφερε όντας ταπεινός και με σεβασμό προς τους αντίπαλους τεχνικούς, κάτι που θαυμάζω».







Διαβάστε ακόμα:

Μία πόλη, δύο ομάδες, δύο αγάλματα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κέρασε ο Διαμαντίδης: Σαν σήμερα η επιστροφή στον θρόνο και το 4ο αστέρι για τον Παναθηναϊκό

Γιατί δεν παίζουν ποδόσφαιρο στη Γαλλία κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου;

Το πιο μάγκικο του Παναθηναϊκού: Τα κόκκινα μπλουζάκια της Μπολόνια και ο λογαριασμός… Γκαστόνε

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του