· Τι μας έδειξαν, μεταξύ άλλων, οι νίκες του Ολυμπιακού στα δύο τελευταία ντέρμπι με την ΑΕΚ (4-1) στο Καραϊσκάκη και με τον Παναθηναϊκό (1-0) στο ΟΑΚΑ; Ότι πολύ απλά, καταλύτης σε τέτοια παιχνίδια είναι οι Έλληνες παίκτες…

· Στο 4-1 επί της ΑΕΚ πρωταγωνιστές ήταν αφενός μεν ο Τοροσίδης, που μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο αντί του Βούκοβιτς, κι άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού, μαζί με την είσοδο και του Λάζαρου επίσης στο ημίχρονο αντί του Ζιλ Ντίας, αφετέρου δε ο Φορτούνης με τα δύο γκολ που πέτυχε (το 2-1 και το 4-1), αλλά κι ο Τσιμίκας με την έξοχη απόδοση του στο β΄ ημίχρονο.

· Στο δε 1-0 επί του Παναθηναϊκού πρωταγωνιστές ήταν ο Κούτρης με την φοβερή σέντρα που έβγαλε προς τον Γκερέρο για το νικητήριο γκολ, ο Μπουχαλάκης με την έξοχη εμφάνιση του κι ο Μασούρας, που έκανε ένα πολύ γεμάτο παιχνίδι, βοηθώντας και επιθετικά και ανασταλτικά και δημιουργικά. Και βέβαια ήταν βασικός και σε αυτό το ντέρμπι ο Φορτούνης.

· Ο διεθνής άσος έχασε δύο από τις πιο μεγάλες ευκαιρίες του Ολυμπιακού, αλλά συμμετείχε και σε αρκετές ακόμη φάσεις, είτε εκτελεστικά, είτε δημιουργικά, βγάζοντας πολύ καλές συνεργασίες με τον Ποντένσε, με τον οποίο «βρίσκονται» με κλειστά μάτια μέσα στο παιχνίδι. Μάλιστα, ο Φορτούνης «ανταπέδωσε» στο β΄ ημίχρονο στον Ποντένσε την ασίστ που του είχε βγάλει ο Πορτογάλος στο α΄ ημίχρονο, αλλά κι ο Ποντένσε δεν είχε το καλύτερο τελείωμα, όπως ακριβώς κι ο Φορτούνης στο α΄ ημίχρονο-καθυστέρησε να σουτάρει και προτίμησε μία εξεζητημένη (ψηλοκρεμαστή) πάσα στον Μασούρα, που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να σκοράρει.

· Παρεμπιπτόντως, αυτή η πάσα του Φορτούνη στον Ποντένσε ήταν μία από τις λιγοστές πραγματικά καλές ενέργειες που του βγήκαν του αρχηγού του Ολυμπιακού. Και δεν νομίζω ότι του έλειπε η διάθεση. Είναι ότι δεν του «περνούσαν» πράγματα μέσα στο παιχνίδι: κόπηκε εύκολα αρκετές φορές στην αρχή του ματς κι ίσως επηρεάστηκε, είχε συνήθως κακές πάσες και κακά σουτ.

· Συμβαίνουν βέβαια αυτά σε κάθε παίκτη. Και δεν ξέρω κιόλας μήπως αρχίζει και βγαίνει η κούραση στον Φορτούνη, στο φινάλε μίας σεζόν στην οποία ναι μεν πήγε πάρα πολύ καλά, αλλά ίσως υπερχρησιμοποιήθηκε από τον Μαρτίνς, δεν του δόθηκαν δηλαδή κάποιες ανάσες ώστε να την βγάλει ως το τέλος με την ίδια απόδοση.

· Κι επειδή μιλάμε για τους Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Μπουχαλάκης, σε μία από τις σπάνιες φορές που του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε ντέρμπι, έβγαλε προσωπικότητα. Γιατί δεν ήταν μόνο η καλή εμφάνιση του. Είναι ότι πήρε προσωπικές προσπάθειες, έκανε κούρσες 40 μέτρων, πέρασε επιθέσεις, απείλησε.

· Ο Κρητικός μέσος έκανε καλή δουλειά τόσο ανασταλτικά (π.χ. έπαιξε ρόλο 3ου στόπερ, βγήκε πρώτος στην μπάλα κι έτσι ξεκίνησε η φάση με Φορτούνη-Ποντένσε), όσο και επιθετικά, με πολύ καλές πάσες που πέρασε σε Κούτρη, Ποντένσε κι άλλους συμπαίκτες του, με προϋποθέσεις για να προκύψουν φάσεις.

· Απλά πρέπει κάποια στιγμή να διορθώσει κάποιες αδυναμίες του. Και σε ό,τι αφορά τις ήττες που τρώει σε προσωπικές μονομαχίες και κυρίως όταν αργεί να δώσει την μπάλα, οπότε και σαν να μπλοκάρει και την χάνει μέσα από τα πόδια του. Δεν πρέπει να καθυστερεί, αλλά να πασάρει πιο γρήγορα, ακόμη και προτιμώντας μία απλή μπαλιά. Γιατί πραγματικά είναι πρόβλημα όταν αργεί να αποφασίσει.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube