• Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ούτε είναι εύκολο να κάνει διπλό ο Ολυμπιακός απόψε στο Βέλγιο, ούτε είναι εύκολο να βγει πρώτος, ακόμη κι αν το κάνει το διπλό.

• Αν μη τι άλλο, όμως, αξίζει να κάνει την προσπάθεια! Θα είναι κι ένα ωραίο ρεκόρ: για πρώτη φορά σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα έχει δύο διπλά (μην ξεχνάμε το 3-0 επί της Φενέρμπαχτσε στην Πόλη)! Και, πλάκα πλάκα, με ένα τρίποντο σήμερα με την Άντβερπ ο Ολυμπιακός θα κάνει ρεκόρ βαθμών (12) σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ η, Γιουρόπα Λιγκ!

• Με βάση όσα είδα από τα εντός έδρας αποτελέσματα της Άντβερπ στην Ευρώπη, πιθανότατα θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο το ποια ομάδα θα ανοίξει το σκορ.

Γιατί βλέπω ότι η βελγική ομάδα έχασε σε όσα ματς δέχθηκε πρώτη γκολ! Είτε σε ματς-γκραν γκινιόλ (3-4 από τη Ρέιντζερς με ένα πέναλτι στο 90’!), είτε σε ματς στα οποία δεν σκόραρε καν (0-1 από Άιντραχτ επίσης με πέναλτι στο 91’, 0-3 από Φενέρμπαχτσε και 0-1 από Λασκ Λιντς, με τους Αυστριακούς να παίζουν με παίκτη λιγότερο από το 68’, λόγω αποβολής)…

Όπως βλέπω και ότι η Άντβερπ όταν άνοιξε αυτή το σκορ, κέρδισε (1-0 την Πλίζεν, 1-0 την Τότεναμ, 3-1 τη Λούντογκορετς, 2-0 την Ομόνοια) και μία φορά ισοφαρίστηκε στο 90’ (από την ΑΖ Άλκμααρ), παίζοντας από το 35’ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής κι από το 75’ με εννιά παίκτες λόγω κι άλλης αποβολής (!), σε ματς που το πήγε στην παράταση, αλλά εκεί κατέρρευσε πια κι έχασε 1-4.

• Κι ο Ολυμπιακός άλλωστε είναι κατ΄ εξοχήν ομάδα που εκτός έδρας αν δεν βάλει πρώτος γκολ, δεν μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Εδώ πολλές φορές κι όταν ανοίγει το σκορ χάνει (κι όχι μόνο από ομάδες τύπου Τότεναμ, Μίλαν, αλλά κι από Ερυθρό Αστέρα, Μαρσέιγ κ.α) η, δεν κερδίζει (Λούντογκορετς, Σλόβαν, Μπέρνλι, Αστάνα.

Και τέλος πάντων, τελευταία φορά που έκανε ανατροπή ήταν πριν εννιά χρόνια, το φθινόπωρο του 2012, όταν κέρδισε 2-1 στη Γαλλία τη Μονπελιέ, ενώ έχανε 0-1. Υπάρχει και άλλη μία ανατροπή, 2-1 από 0-1, πρόπερσι, στη Ρωσία με την Κράσνονταρ, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη ουσία, καθώς ήταν ρεβάνς 4-0, με την πρόκριση δηλαδή να έχει κριθεί.

• Είναι αλήθεια ότι η Άντβερπ στα ευρωπαϊκά τουλάχιστον παιχνίδια της, εντός κι εκτός έδρας, χωλαίνει αμυντικά: στα οκτώ από τα 10 τελευταία έχει παθητικό από δύο έως πέντε γκολ! Στα άλλα δύο παιχνίδια, κέρδισε 2-0 την Ομόνοια κι έχασε 0-1 από την Άιντραχτ. Ειδικά φέτος, πάντως, χάνει στο γήπεδο της μόνο όταν δεν σκοράρει! Κι όχι μόνο από Φενέρ (0-3) κι Άιντραχτ (0-1), αλλά και σε επίπεδο πρωταθλήματος Βελγίου (Κορτράικ 0-1). Όποτε έβαλε φέτος έστω ένα γκολ στο γήπεδο της, κέρδισε η, μίνιμουμ έφερε ισοπαλία.



• Εδώ δε είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ολυμπιακό, που με τη σειρά του ειδικά φέτος δυσκολεύεται αφάνταστα να κρατήσει το μηδέν ιδιαίτερα εκτός έδρας: έχει παθητικό 11 γκολ στις έξι τελευταίες εξόδους του (ΟΦΗ 3-1, Λεβαδειακό 2-3, ΑΕΚ 3-2, Άιντραχτ 1-3, ΠΑΣ 2-1, Παναιτωλικό 2-1)! Και πιο πριν μέσα στη σεζόν, βλέπουμε ότι έχει 2-2 στη Λούντογκορετς και στην Σλόβαν, ακόμη και 2-1 στη Λαμία. Και λευκό παθητικό μόνο στη Φενέρ (3-0), στην Τρίπολη (2-0) και στη Νέφτσι (1-0).

• Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η αντιμετώπιση των στατικών φάσεων και δη η συνέχεια τους όταν θα διώξουν οι αμυντικοί την μπάλα-διότι αυτό που γίνεται με τρόπο απίστευτα επαναλαμβανόμενο είναι να παίρνει το ριμπάουντ η άλλη ομάδα και να κάνει αμέσως γκολ! Και στον ΟΦΗ το ίδιο πράγμα: έδιωξε ο Εμβιλά το κόρνερ, έγινε δεύτερο γύρισμα, ο Λόπες έδιωξε τραγικά κι ο Διαμαντής άνοιξε το σκορ. Με παρόμοιο τρόπο είχε σκοράρει κι η Λαμία, με τον Ονιεκουρού τότε να επιχειρεί να διώχνει τραγικά αλά Λόπες και τον Καραμάνο να μειώνει το σκορ. Συνολικά, ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί φέτος οκτώ τέτοια γκολ! Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι απολύτως ακριβές…

• Το άλλο θέμα που υπάρχει εσχάτως είναι η έλλειψη συγκέντρωσης στα πρώτα λεπτά, με συνέπεια να τρώει συνεχώς φάσεις η ομάδα. Άραγε, πρέπει να πηγαίνει ο Μαρινάκης κάθε τρεις και λίγο στο Ρέντη (όπως είχε κάνει πριν τις νίκες με την ΑΕΚ 3-2 και τη Φενέρμπαχτσε 1-0) για να κάνουν focus οι παίκτες;

• Παρεμπιπτόντως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι παίκτες βγάζουν τέτοια νεύρα μέσα στο παιχνίδι. Και κάνουν τόσο συχνά χειρονομίες εκνευρισμού για ενέργειες συμπαικτών τους. Και δίκιο να έχουν, νομίζω ότι δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος να το εκφράζουν, δημοσίως.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube