Αρχείο σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομίας έχει στα χέρια της η ΔΟΕ, μετά από πολύχρονη και πολυδάπανη έρευνα.

Απ’ το 2007 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «τρέχει» ένα πρότζεκτ, στο οποίο συνεργάζονται επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο, προκειμένου να συντηρηθούν 33 χιλιάδες ώρες βίντεο, 500 χιλιάδες φωτογραφίες και 2 χιλιάδες έγγραφα που είχε στην κατοχή της και αποτελούν μεγάλο μέρος της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά από οκτώ χρόνια, περίπου 27 εκατ. ευρώ και 100 χιλιάδες ώρες δουλειάς, μεγάλο μέρος του υλικού είναι έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά και να προφυλαχθεί για έναν ακόμα αιώνα.

Ανάμεσα στις ανεπανάληπτες εικόνες, ξεχωρίζει το βίντεο του γύρου του θριάμβου του Σπύρου Λούη στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και ηχητικό ντοκουμέντο του θεμελιωτή των αγώνων, Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

Πάντως, το εγχείρημα είχε τρομερές δυσκολίες, αφού μεγάλο μέρος των αρχείων ήταν κατεστραμμένο. Ακόμα όμως και βίντεο που ήταν σε καλή κατάσταση, πρέπει να μετατραπούν σε πιο σύγχρονες μορφές, προκειμένου να μπορούν να αναπαραχθούν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Καταγγελίες για «αεροδυναμικά» σουτιέν προκαλούν σάλο στον Ποδηλατικό Γύρο Γυναικών Γαλλίας

Ντούσκος: «Η στήριξή σας είναι δύναμη»

63ο Ράλλυ Αιγαίου: Λάμψη πρωταθλητών στην απονομή των επάθλων στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου

Θρίαμβος των Ελλήνων σκοπευτών στον Ιταλικό Grand Prix

63ο Ράλλυ Αιγαίου: Πρωτιά στον Φοίνικα Σύρου για το «METATRON II» και το «WATER GIPSY»

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U15 & U19: Στους «32» του διπλού οι έφηβοι Κοσμάς/Κούτρα κι οι κορασίδες Τασιού/Μιχάλαρου

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ U15 & U19: Μέχρι τον τρίτο γύρο του διπλού μικτού Κοσμάς/Κοντοπούλου

Ράλλυ Αιγαίου: Σύρος και Λέρος συνεχίζουν το ταξίδι 63 ετών στην καρδιά του Αιγαίου

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ U15 & U19: Οι αντίπαλοι των αθλητών μας στα ατομικά αγωνίσματα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ U15 & U19: Στις θέσεις 21-22 έφηβοι και παίδες, 24ες κατετάγησαν νεάνιδες και κορασίδες