· Ο Παναθηναϊκός μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Ειλικρινά δεν με πολυενδιαφέρει, 31 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό είναι. Ντρέπονται οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού;…

· Εμένα με ενδιαφέρει ο Ολυμπιακός. Κι η εικόνα του. Κι εννοώ τόσο από πλευράς καθαρά αγωνιστικής, όσο κι από πλευράς νοοτροπίας που έβγαλε χθες. Διότι εδώ υπάρχουν δύο κομμάτια. Το αγωνιστικό και το πνευματικό.

· Καλά στο πνευματικό κομμάτι είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός απέτυχε παταγωδώς σε αυτό το ντέρμπι, όπως παραδέχθηκε ευθέως ο ίδιος ο Μαρτίνς στις δηλώσεις του αμέσως μετά το παιχνίδι, ομολογώντας ξεκάθαρα ότι η ομάδα του δεν προετοιμάστηκε καλά από πλευράς νοοτροπίας γι΄ αυτό το παιχνίδι.

· Όταν στα 25 δευτερόλεπτα βλέπεις τον πιτσιρικά τον Αλεξανδρόπουλο να πάει να παίρνει τα πόδια του Φορτούνη, το μήνυμα είναι σαφές: «Από εδώ απόψε δεν θα περάσετε». Το έκανε και στο 11΄ ο Ανουάρ στον Μπουχαλάκη. Κι ο Θεοχάρης στο 25’ στον Γκασπάρ. Το ξανάκανε στον Φορτούνη στο 44΄ ο Μπουζούκης (ο διαιτητής έβγαλε μία κίτρινη στις τέσσερις). Ποια ήταν η αντίδραση των παικτών του Ολυμπιακού; Τους είδατε να κάνουν ένα σκληρό μαρκάρισμα για να τους «νιώσει» ο αντίπαλος; Αν θυμάμαι καλά, μόνο ο Σεμέδο σε μία φάση στο α΄ ημίχρονο έκανε ένα τάκλιν που πόνεσε λίγο. Ένα σκληρό μαρκάρισμα παίκτης του Ολυμπιακού σε 100 λεπτά αγώνα.

· Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός χθες απέτυχε και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Αν θυμάστε, έγραψα αμέσως μετά και το παιχνίδι με τον ΟΦΗ ότι ο Καρέρα άνοιξε δρόμο και στις άλλες ομάδες για την καλύτερη αντιμετώπιση του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, με την αλλαγή που έκανε στο τελευταίο ΑΕΚ-Ολυμπιακός παίζοντας από κάποιο σημείο και μετά με πέντε αμυντικούς (τρία στόπερ). Το ίδιο έκανε κι ο Σίμος την Τετάρτη στο Ολυμπιακός-ΟΦΗ και δυσκόλεψε αφάνταστα τον Ολυμπιακό.

· Είχα προεξοφλήσει ότι ακριβώς το ίδιο θα έκανε κι ο Δώνης και είχε τονίσει την ανάγκη ο Μαρτίνς να βρει την κατάλληλη «απάντηση», γιατί πολύ απλά θα το έβρισκε μπροστά του, σημειώνοντας μάλιστα ότι η λύση να παίζει με δύο σέντερ φορ μπορεί να ήταν μία επιλογή στα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη με Λαμία κι ΟΦΗ, αλλά εκφράζοντας την αμφιβολία μου αν θα είναι λύση για πιο δύσκολα παιχνίδια και δη εκτός έδρας.

· Είδαμε λοιπόν ότι ο Δώνης έπαιξε κι αυτός χθες με 3-5-2, ουσιαστικά με 5-3-2 κι ότι πάλι ο Μαρτίνς αντέδρασε με το να βάλει στο ημίχρονο και τον Χασάν, δίπλα στον Ελ Αραμπί, παίζοντας πλέον 4-4-2 αντί 4-3-3. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ολυμπιακός στο β΄ ημίχρονο να είναι ακόμη πιο ακίνδυνος απ΄ ότι στο α΄…Πρώτον, γιατί οι δύο σέντερ φορ ακόμη δεν έχουν βρει χημεία καθώς δεν έχουν παίξει αρκετά μαζί (ο ένας στον άλλο επιχείρησε μία πάσα επί 45 λεπτά κι αυτές δεν βγήκαν κιόλας) και δεύτερον γιατί οι δύο δημιουργικοί χαφ, ο Φορτούνης με τον Βαλμπουενά, στο β΄ ημίχρονο ήταν κατώτεροι κι από ότι στο α’! Σε βαθμό που να μοιάζει ενοχλητικό να τους έχει μέσα ως το 65’ ο Μαρτίνς!

· Το χειρότερο είναι ότι βγαίνοντας ο Φορτούνης κι ο Βαλμπουενά, ο Ολυμπιακός με φρέσκα πόδια από Λοβέρα και Μασούρα, ήταν ακόμη πιο ακίνδυνος, φτάνοντας στο σημείο από το 70ο λεπτό και μετά να μην καταγράψει ούτε καν μία τελική! Διότι ο Λοβέρα έβγαλε μεν διάθεση και πήρε πρωτοβουλίες, γύρισε και μία φορά πίσω όταν χρειάστηκε να καλύψει τον μπακ, αλλά χωρίς ποτέ να κάνει τη διαφορά και τρώγοντας άσχημη ήττα στην προσωπική μονομαχία από τον Θεοχάρη όταν πήγε να μπουκάρει στην περιοχή. Και διότι ο Μασούρας επί μισή ώρα δεν φάνηκε καν-έκανε πολύ σωστές δηλώσεις μετά το ματς («δεν μπορούμε όταν κερδίζουμε να μην μιλάμε για κόπωση κι όταν δεν παίζουμε καλά να λέμε τη δικαιολογία της κόπωσης»), αλλά μέσα στο ματς χάθηκε. Νομίζω εν τέλει ότι έπρεπε να βγει ο Ελ Αραμπί και να έμενε μέσα ένας των Φορτούνη, Βαλμπουενά, μάλλον ο πρώτος μόνο και μόνο γιατί ο Γάλλος είχε παραδώσει «ψυχή και σώμα».

· Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός βραχυκύκλωσε τον Ολυμπιακό, τον μπλόκαρε επιθετικά. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα, αγωνιστικά αυτό έγινε. Με πέντε στην άμυνα, με πίεση ψηλά, με δυναμικά μαρκαρίσματα, με καλή συγκέντρωση δεν άφησε τον Ολυμπιακό να βγάλει φάσεις-ακόμη και το πέναλτι δεν ήταν φάση. Κι η ευκαιρία του Αραμπί στο β΄ ημίχρονο, με εκείνη την στραβοκλοτσιά από ιδανική θέση, φάση δεν ήταν, απλά πήγε η μπάλα στα πόδια του από διώξιμο στόπερ σε μία σέντρα.

· Με τον τρόπο που έπαιξε ο Παναθηναϊκός, κανονικό Ολυμπιακό είδαμε σε ελάχιστες στιγμές. Στο β΄ ημίχρονο μόνο μία, με την έξοχη κάθετη του Καμαρά στον Χασάν, ο οποίος όμως άργησε τόσο όσο και να μην σουτάρει ο ίδιος και η πάσα του στον Ελ Αραμπί να μην ηταν εύκολα αξιοποιήσιμη. Στο α΄ ημίχρονο είδαμε δύο τρεις πραγματικά καλές επιθέσεις του Ολυμπιακού, με σωστή ανάπτυξη, αλλά χωρίς καλή τελική πάσα, με εξαίρεση την σέντρα του Βαλμπουενά στον Ελ Αραμπί, που όμως εδώ και καιρό δεν έχει κάνει έστω μία επικίνδυνη κεφαλιά!

· Και το πρόβλημα δεν είναι το παιχνίδι αυτό καθ΄ εαυτό. Είναι η συνέχεια. Γιατί το πώς έπαιξε ο Καρέρα στο β΄ ημίχρονο τον Ολυμπιακό αποτέλεσε οδηγός μετά και για τον Σίμο και για τον Δώνη. Χθες αυτό που έκανε ο Δώνης, με την πίεση ψηλά στο α΄ ημίχρονο, θα γίνει οδηγός για τους επόμενους αντίπαλους του Ολυμπιακού. Κι εκεί θα πρέπει να δούμε αντίδραση από τον Μαρτίνς και τους παίκτες του. Τι θα δούμε;

· Ας περιμένουμε. Κάθε ομάδα δικαιούται μία κακή βραδιά-ακόμη κι ο φετινός συνήθως σοβαρός και συνεπής Ολυμπιακός, που κάνει μία φοβερή σεζόν κι όλοι τον επευφημούμε. Άλλο όμως η κακή βραδιά κι άλλο η θλιβερή εικόνα που είδαμε χθες στο ΟΑΚΑ. Αυτή η εικόνα δεν είναι αποδεκτή από κανένα στην μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού και δη σε ένα παιχνίδι με τον αιώνιο αντίπαλο, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται ο Παναθηναϊκός.

· Και μην βλέπουμε τι γίνεται στο εξωτερικό μόνο όταν μας βολεύει. Ναι, η Λίβερπουλ έχοντας πάρει το πρωτάθλημα έφαγε τέσσερα από τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά η Μπάγερν παίρνοντας το πρωτάθλημα με 13 βαθμούς διαφορά τέλειωσε την Μπουντεσλίγκα με 13 σερί νίκες…

· Να σας πω την αλήθεια, το πιο ανησυχητικό για εμένα είναι τα τρία χαμένα πέναλτι μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Ένα του Φορτούνη με τον Άρη και δύο τώρα του Βαλμπουενά με τον ΟΦΗ και τον ΠΑΟ. Κακοκτυπημένα πέναλτι (δύο τα έπιασαν εύκολα οι γκολκίπερ και ακόμη και το άλλο ήταν στο έξω μέρος του δοκαριού), που μπορεί και να βγάζουν ακριβώς και τη χαλαρότητα που πλέον υπάρχει στην ομάδα-εκνευριστικό πραγματικά που ο Βαλμπουενά έχοντας χάσει πέναλτι την Τετάρτη, πήγε χωρίς φόρα και το εκτέλεσε την Κυριακή, θέλοντας να δείξει ότι και καλά δεν έτρεχε τίποτα.

· Και δεν είναι μόνο ότι χάθηκαν δύο βαθμοί, με το χθεσινό. Είναι κι ότι με τα χαμένα πέναλτι χάνουν και ψυχολογία οι δύο καλύτεροι δημιουργικά παίκτες της ομάδας, ο Φορτούνης κι ο Βαλμπουενά. Είδαμε ότι ο Φορτούνης έκτοτε δεν έχει σκοράρει, ο δε Βαλμπουενά μετά το χαμένο πέναλτι δεν υπήρχε στο β΄ ημίχρονο. Και γενικότερα ποτέ δεν είναι καλό να χάνει μία ομάδα πέναλτι. Πάντα επηρεάζεται, δημιουργείται εκνευρισμός, ενώ ακόμη και σε επίπεδο τι θα γίνει όταν ξανακερδίσεις πέναλτι, δεν είσαι καλά ψυχολογικά.

· Δυστυχώς δεν το είδαν καλά, ούτε ο Βαλμπουενά, ούτε ο Μαρτίνς.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1279457443223928835

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube