Αν κάποιος μπει στη διαδικασία να αντιληφθεί τι έχει καταφέρει να κάνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Μπρέντφορντ, τότε γρήγορα θα καταλάβει ότι δεν είναι απλά μια ομάδα που στοχεύει στην όσο πιο γρήγορη παραμονή της στην Premier League, αλλά ένας οργανισμός που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και οι προσδοκίες της εκτοξεύονται, σε σημεία που δεν είχε ονειρευτεί πιθανότατα, ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της.

Και αυτό γιατί στην άκρη του πάγκου της, έχει έναν άνθρωπο σαν τον Τόμας Φρανκ. Ο Δανός προπονητής πιστώνεται ακράδαντα την εξέλιξη των «μελισσών», καθώς μην ξεχνάμε ότι εκείνος την προβίβασε για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία μετά από 74 (!) χρόνια και συγκεκριμένα τη σεζόν 1946-1947! Ωστόσο, δεν παρέμεινε εκεί και συνεχώς τοποθετεί νέους στόχους που τους πετυχαίνει με άνεση και ευκολία.

Αρχικά, την περσινή πρώτη σεζόν στην Premier League που χαρακτηρίζεται χωρίς αμφιβολία ως η πιο δύσκολη για τις ομάδες που προβιβάζονται για να παραμείνουν, η Μπρέντφορντ εξασφάλισε την παραμονή της χωρίς να… ιδρώσει, αφού κατετάγη στην 13η θέση και στο +11 από την 18η, Μπέρνλι. Έτσι, οι στόχοι τη φετινή σεζόν άλλαξαν και η Μπρέντφορντ του Τόμας Φρανκ ανταποκρίνεται με ιδιαίτερα επιτυχία.

Ο λόγος; Μα πολύ απλά, γιατί μετά τη νίκη με 3-2 επί της Φούλαμ για την 26η αγωνιστική (06/03) έφτασε τους 38 βαθμούς και βρίσκεται στην 9η θέση και στο -3 και -1 από την 6η και 7η θέση αντίστοιχα, που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο σε Europa League και Conference League. Με ένα ρόστερ που ελάχιστα άλλαξε το καλοκαίρι, αφού δαπανήθηκαν μόλις 51,5 εκατομμύρια ευρώ, το τρίτο μικρότερο πόσο από τις 20 συνολικά ομάδες, για τους νεαρούς, Λουίς Πότερ, Άαρον Χίκι και τον συμπατριώτη του Φρανκ και περσινή αποκάλυψη της Σαμπντόρια, Μίκελ Ντάμσγκααρντ.



Στηρίζεται σε παίκτες που την έφτασαν μέχρι εδώ από την Championship, όπως ο γκολκίπερ, Νταβίντ Ράγια, ο ΝταΣίλβα στη μεσαία γραμμή, ο αμυντικός Ίθαν Πίνοκ και ο μεγάλος ηγέτης και τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 15 τέρματα, Ίβαν Τόνι. Πέραν αυτών, ο Φρανκ διαθέτει και αρκετούς Σκανδιναβούς διεθνείς, όπως οι Κριστιάν Νόργκααρντ, Ματίας Γένσεν, Μαντς Ρόεσλεφ και Κρίστοφερ Αγερ, επιλεγμένοι προσεκτικά από τη μέθοδο ανάλυσης των παικτών, «big data». Μια ομάδα με το τέταρτο μικρότερο μπάτζετ στο Νησί, που πορεύεται με τεράστια ταπεινότητα και στηρίζεται στην δουλειά της, σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας που ξοδεύουν τεράστια ποσά για ποδοσφαιριστές.



Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι και το μεγαλύτερο σερί που τρέχει μέχρι στιγμής στην Premier League αφού είναι αήττητη στα τελευταία 12 παιχνίδια από τον Οκτώβριο του 2021, εκ των οποίων, την εκτός έδρας νίκη με 2-1 απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, το «τρίποντο» απέναντι στην Λίβερπουλ και τις ισοπαλίες με Άρσεναλ και Τότεναμ με 1-1 και 2-2 αντίστοιχα. Επίσης, στην έδρα της τα πηγαίνει περίφημα με ρεκόρ επτά νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις ήττα, τον Σεπτέμβριο από την πρωτοπόρο, Άρσεναλ.



Παρ’ όλα αυτά, οι αγγλικές στοιχηματικές εταιρίες δεν φαίνεται να υπολογίζουν όλα τα παραπάνω, αφού οι πιθανότητες που δίνουν στο σύνολο του Τόμας Φράνκ για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου είναι μόλις στο 0,88%. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αγωνιστική εικόνα των ποδοσφαιριστών της Μπρέντφορντ και το δείχνουν σε κάθε αναμέτρηση. Και αν συνεχίσουν σε ανάλογους ρυθμούς, πιθανότατα και να τους διαψεύσουν στο τέλος της σεζόν και να πανηγυρίσουν την πρώτη ευρωπαϊκή έξοδο στην ιστορία της.

Επιμέλεια: Χρήστος Λόης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube