Stories

Κουίν'ς Παρκ: Η ομάδα που ανακάλυψε την… πάσα έγινε επιτέλους επαγγελματική και τα θέλει όλα!

Έζησε για 152 χρόνια ως ερασιτεχνική ομάδα, έβγαλε τον Ρόμπερτσον και της ανήκε το «Χάμπντεν Παρκ». Όταν έγινε, επιτέλους, επαγγελματική, η Κουίν'ς Παρκ άρχισε να... καταπίνει τις κατηγορίες!

Όταν ακούει κανείς το όνομα της Κουίν’ς Παρκ, το μυαλό του πηγαίνει πιθανότατα στο στοίχημα. Άλλωστε από τότε που ήρθε στην Ελλάδα η δυνατότητα πονταρίσματος σε αγώνες ποδοσφαίρου, η σκωτσέζικη ομάδα αποτελούσε κλασικό... θαμώνα της απογευματινής σαββατιάτικης ζώνης – πράγμα λογικό, αφού μεταπολεμικά συμμετείχε ανελλιπώς στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Παρότι η ίδια παρέμεινε ερασιτεχνική από την ίδρυσή της το 1867, όταν έγινε η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε εκτός Αγγλίας & Ουαλίας, μέχρι το... 2019, όταν και πάρθηκε επιτέλους η απόφαση να γίνει ο σύλλογος επαγγελματικός!

Μια απόφαση που αποδείχτηκε ιστορική για κάθε λογής λόγους. Μπορεί η σεζόν 2019/20 να μην ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο από την επόμενη χρονιά, οι «αράχνες» ξεκίνησαν ένα εντυπωσιακό σερί ανόδων που τους έφερε από τη League Two στην Championship μεταξύ 2020 και 2022.



Φέτος λοιπόν, η Κουίν’ς Παρκ μετέχει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Σκωτίας και έχει τον πρώτο λόγο για την απευθείας άνοδο στην Premiership, καθώς είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με 47 βαθμούς σε 26 αγωνιστικές – τέσσερις περισσότερους από την Νταντί.

Φαίνεται λοιπόν πως όταν το 91% των μελών του κλαμπ αποφάσισαν τον Νοέμβριο του ’19 να αφήσουν πίσω τους το ερασιτεχνικό τους στάτους –το οποίο προέβλεπε μονάχα την κάλυψη των εξόδων των παικτών- λειτούργησε κάτι παραπάνω από ευεργετικά. Αξίζει κανείς να παρατηρήσει ότι στο παρελθόν, η Παρκ είχε χάσει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές δίχως να πάρει ούτε μία λίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο... Άντι Ρόμπερτσον, που είχε φύγει το 2013 για την Νταντί Γιουνάιτεντ, πολύ πριν αρχίσει να οργώνει στην αριστερή πλευρά της Λίβερπουλ, την ίδια εποχή που ο διεθνείς Λόρενς Σάνκλαντ έφευγε για την Αμπερντίν.

Κουίν'ς Παρκ: Η ομάδα που ανακάλυψε την πάσα

Το γήπεδο και ο ευεργέτης


Δεν ήταν όμως μόνο η... μετάλλαξη από ερασιτέχνες σε επαγγελματίες που επέτρεψε στην Κουίν’ς Παρκ να σταματήσει να «συμπληρώνει απλώς τα νούμερα», όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά από τον πρόεδρό της.

Βλέπετε, η αρχαιότερη ομάδα της Σκωτίας είχε στην ιδιοκτησία της για πάνω από 100 χρόνια το «Χάμπντεν Παρκ»! Το ιστορικό, 52.000 θέσεων, γήπεδο που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες ως έδρα η εθνική ομάδα της χώρας και που πέρασε στα χέρια της Ομοσπονδίας μόλις το 2020. Έως τότε, η SFA το νοίκιαζε από τις «αράχνες», με τη συμφωνία για την πώλησή του να κλείνει το 2019. Η μεγάλη διαφορά που υπήρχε στο οικονομικό κομμάτι μεταξύ των δύο πλευρών έκλεισε χάρη στη βοήθεια του ευεργέτη του κλαμπ, λόρδο Γουίλι Χόουι, που... τσόνταρε για να κλείσει η συμφωνία στα πέντε εκατομμύρια λίρες.

Κουίν'ς Παρκ: Η ομάδα που ανακάλυψε την πάσα

Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Σκωτία, με περιουσία που εκτιμάτο σε πάνω από 250 εκατομμύρια λίρες το 2017 και που χρηματοδοτεί την Κουίν’ς Παρκ, καθοδηγώντας τη προς την τρίτη συνεχόμενη άνοδο. Ο συνδυασμός της πώλησης του γηπέδου με τη βοήθεια του 67χρονου εκατομμυριούχου, έφεραν μπόλικο... καλό κόσμο στη Γλασκόβη, με τον Λίαν Ντέμπστερ να αναλαμβάνει χρέη CEO έχοντας δουλέψει σε Μάδεργουελ και Χιμπέρνιαν, τον άλλοτε προπονητή των Σεντ Τζόνστον, Μπέρνλι, Μπόλτον, Γουίγκαν, Μπλάκμπερν, Ρος Κάουντι, Χιούστον Ντινάμο και... Τσεναΐν, Όουεν Κόουλι να κάθεται στον πάγκο εδώ και έναν χρόνο.



Πού παίζει βέβαια η Κουίν’ς Παρκ από την στιγμή που πωλήθηκε το «Χάμπντεν Παρκ»; Για την ώρα, χρησιμοποιεί ως έδρα το «Ότσιλβιου Παρκ» στο Στενχάουσμιουρ, ενώ του χρόνου θα μετακομίσει στο Λέσερ Χάμπντεν, το οποίο χρησιμοποιείτο όλα αυτά τα χρόνια από τις ακαδημίες του συλλόγου. Η χωρητικότητα θα είναι μόλις 1.700 θεατών, κάτι που προβληματίζει από την στιγμή που στην Κουίν’ς Παρκ φιλοδοξούν να παίξουν στην Premiership…

Η γέννηση του «συνδυαστικού ποδοσφαίρου»


Ασχέτως του γηπέδου πάντως, στην Σκωτία η επιστροφή της ομάδας στα σαλόνια συζητιέται αρκετά. Από το 1958 έχουν να παίξουν στην πρώτη κατηγορία οι «αράχνες», που κουβαλούν πάντοτε την κληρονομιά της παλαιότερης ομάδας της Σκωτίας. Και όχι μονάχα αυτήν. Αναφέραμε τον Ρόμπερτσον, αναφέραμε το «Χάμπντεν Παρκ», θα αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτή η αναφορά στην... ανακάλυψη της πάσας που εντοπίζεται στον τίτλο.

Για να σκαλίσουμε την ιστορία αυτή, θα πρέπει να γυρίσουμε ενάμιση αιώνα πίσω. Αρχές της δεκαετίας του 1870, το ποδόσφαιρο έκανε τα πρώτα του βήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και τότε δεν θύμιζε ιδιαίτερα το άθλημα που βλέπουμε σήμερα.

Συστήματα όπως το... 1-2-7 και κυριολεκτικά ποδόσφαιρο αλάνας, με τον παίκτη που γινόταν κάτοχος της μπάλας να δέχεται ασφυκτική πίεση από τους αντιπάλους του. Ας μην μας κάνει εντύπωση λοιπόν που το πρώτο διεθνές ματς της ιστορίας, στις 30 Νοεμβρίου του 1872, είχε λήξει ισόπαλο δίχως γκολ.

Η Σκωτία είχε αντιμετωπίσει την Αγγλία στη Γλασκόβη, με την ενδεκάδα των γηπεδούχων να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ποδοσφαιριστές της Παρκ. Το σύστημα αυτής, 2-2-6, με τους Σκωτσέζους να κάνουν κάτι που προξένησε εντύπωση στους Άγγλους. Βλέπετε, προσπαθούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους όταν είχαν την κατοχή της μπάλας, γεννώντας τον όρο «συνδυαστικό ποδόσφαιρο». Με λίγα λόγια, προσπαθούσαν να... πασάρουν, κάτι που δεν συναντούσε κανείς ως τότε!

Κουίν'ς Παρκ: Η ομάδα που ανακάλυψε την πάσα

Το γεγονός μάλιστα ότι και οι έντεκα διεθνείς είχαν συνηθίσει να προπονούνται μαζί στην Κουίν’ς Παρκ τους επέτρεψε να παρουσιάσουν ένα δεμένο σύνολο, σε αντίθεση με την Αγγλία, που είχε έντεκα παίκτες από εννέα διαφορετικούς συλλόγους.

Η πρωτοποριακή νοοτροπία του κλαμπ του επέτρεψε να κατακτήσει δέκα φορές το Κύπελλο Σκωτίας μεταξύ 1874 και 1893, ενώ το 1884 και το 1885 έφτασε μέχρι τον τελικό του FA Cup – καθώς είχε αποτελέσει και μέλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Τα χρόνια πέρασαν, ομάδες όπως η Σέλτικ, η Ρέιντζερς, η Αμπερντίν, η Χαρτς, η Χιμπέρνιαν και η Νταντί Γιουνάιτεντ προσπέρασαν την μικρή ομάδα από την πρωτεύουσα που έμεινε στο ερασιτεχνικό της στάτους αλλά ενάμιση αιώνα και κάτι μετά, βρήκε ξανά τον δρόμο προς την επιτυχία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x