Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων, η οποία είχε υπογραφεί το 2013 από τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως ουδέποτε επικυρώθηκε από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ανακοίνωση αυτή θα γίνει σε ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ινδιανάπολη, σε ένα συνέδριο της NRA, του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Η NRA ανέκαθεν διαφωνούσε με τη Συνθήκη αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

Η Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων έχει ως στόχο να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στις αγοραπωλησίες συμβατικών όπλων –μια επιχείρηση που φτάνει σε αξία τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια– και να εμποδίσει όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκτούν όπλα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Συνθήκη τον Απρίλιο του 2013 και οι ΗΠΑ, η οποία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, ψήφισε υπέρ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της NRA.

Το πανίσχυρο λόμπι ανησυχούσε ότι η Συνθήκη αυτή θα υπονόμευε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, κάτι που η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί.

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται στο ταξίδι του αυτό από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο Ερντογάν θέλει να μιλήσει με τον Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι – Τι είπε για τις ΗΠΑ

Συναγερμός για βόμβα σε πτήση Δουβλίνο - Ρώμη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Γαλλία

Νέος συναγερμός στην Ευρώπη: Αεροσκάφος εξετράπη στη Γαλλία λόγω απειλής για βόμβα

«Θέλω να πεθάνουν και αθώοι»: Οι εντολές του αρχηγού της αλβανικής μαφίας για τις επιθέσεις με χειροβομβίδες στην Αθήνα

Βραζιλία: Νεκροί εκπαιδευτής αιωρόπτερου και τουρίστας που καρφώθηκαν σε τσιμεντένιο τοίχο (video)

Νέα Δημοκρατία: Ανακοινώθηκαν 11 υποψήφιοι βουλευτές για τις εκλογές του 2027

Ελληνικό: Εισπράξεις 1,85 δισ. ευρώ, ισχυρές πωλήσεις κατοικιών

Ενώπιον του ανακριτή ο 37χρονος ιδρυτής της ΜΚΟ για την υπόθεση των δωρεών προς παιδιά με σοβαρές ασθένειες

Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με αυτοκίνητο - Τραυματίστηκε ο οδηγός του ΙΧ

Τζέι Ντι Βανς: Σε τεντωμένο σχοινί απέναντι στον Τραμπ