Τρίτη σερί εβδομάδα χαμόγελο, δεν το λες και συνηθισμένο στον φετινό Ολυμπιακό. Μπορεί να είναι πλέον αργά, παρόλα αυτά κάθε νίκη είναι πολύτιμη. Ειδικά όταν μέσα από αυτές λάμπουν ακόμα περισσότερο τα αστέρια του παρόντος και του μέλλοντος. Και ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ξεκάθαρο πως είναι τέτοιο. Παίκτης του υψηλότατου επιπέδου πλέον και ένα πρότζεκτ που βγήκε χάρη στον χαρακτήρα και την σκληρή δουλειά του παίκτη, αλλά και την εμπιστοσύνη του «ερυθρόλευκου» οργανισμού σε αυτόν.

Η εμφάνιση του «Βέζε» στο Βερολίνο, όπου στο τέλος… μύρισε Κάουνας με το ένα ακόμα χαρακίρι που πήγε να κάνει φέτος η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ήταν απλά μυθική. 31 πόντοι με 6/7 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, ένα κόψιμο, πέντε κερδισμένα φάουλ και μόλις δύο λάθη σε 26 λεπτά. Άμυνες για σεμινάριο ήταν παίζοντας στο «4» είτε στο «3». Και χέρι… αλφάδι ακόμα και στην κρίσιμη στιγμή και μάλιστα από πολύ δύσκολη γωνιακή θέση, όταν το +11 είχε γίνει +1. Όταν ένας 25χρονος παίκτης φτάνει στο σημείο να βάζει συνεχώς και τα κρίσιμα, είναι αυταπόδεικτο πως δεν έχει κάνει μόνο το βήμα παραπάνω, αλλά έχει αλλάξει επίπεδο. Όσο και αν το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, η πέμπτη άλωση του Βερολίνου στην ιστορία της ομάδας σε ισάριθμα παιχνίδια, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή αυτού του παικταρά. Ρεκόρ σε πόντους, αξιολόγηση, εύστοχα τρίποντα και ισοφάριση ρεκόρ σε ριμπάουντ και κλεψίματα, δύσκολα πετυχαίνει ταυτόχρονα κάποιος σε ένα παιχνίδι.

Αν με κάποιο… μαγικό τρόπο ο Ολυμπιακός καταφέρει την νέα σεζόν να πλαισιώσει αυτόν και τον Σλούκα, με άλλους τρεις τέτοιου τύπου παίκτες στην περιφέρεια και στο «5», θα αρχίσει με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις την σεζόν. Ασφαλώς και δεν υπάρχουν τέτοια πρότζεκτ στην αγορά και οι θέσεις αυτές πρέπει να καλυφθούν με έτοιμους και παιγμένους στην Ευρωλίγκα παίκτες, αλλά δεδομένα θα πρέπει να είναι της αξίας του Βεζένκοφ. Ο οποίος είναι σίγουρο πως στην επόμενη προπόνηση θα παραμείνει το ίδιο ταπεινός, εργατικός και με στόχο το καλύτερο. Θα παίξει με την ίδια ζέση και στο φιλικό της Δευτέρας με τον Άρη, διότι στο αίμα του κυλάει το μπάσκετ. Το δίδυμο Σπανούλη-Πρίντεζη ίσως να μην ξαναυπάρξει ποτέ στον Ολυμπιακό, όμως το Σλούκας-Βεζένκοφ σκορπάει ελπίδα και αισιοδοξία. Αρκεί να πλαισιωθεί εύστοχα.

Ο 31χρονος γκαρντ έκανε εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο και βοήθησε σημαντικά μετά από αρκετό καιρό ντεφορμαρίσματος, όπου δεν του έβγαινε τίποτα πάνω στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο με 11 λάθη, 7 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, κακό ποσοστό στα τρίποντα, χαμένα λέι απ και κακή περιφερειακή άμυνα και περιστροφές, κατάφερε να βάλει το… τρένο στις ράγες στο δεύτερο με όπλο του την επίθεση. Μείωσε τα λάθη του, έφτασε σε καλά επίπεδα δημιουργίας (20 ασίστ) και εστίασε στο να κρατήσει χαμηλά τους εξαιρετικούς σκόρερ Σίβα και Έρικσον. Κυρίως όμως έβαλε τα μακρινά σουτ, τελειώνοντας το ματς με 47% πίσω από τα 6.75.

Σε γενικές γραμμές δεν παρασύρθηκε από τον γρήγορο ρυθμό της Άλμπα και παρότι είχε κάποιες κακές επιστροφές και λάθος αποφάσεις, ήλεγξε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση. Η άμυνα με αλλαγές και τα χαμηλά σχήματα, εκτός από 11 κλεψίματα, βοήθησε ξανά ο αντίπαλος να πάει σε πολλές κακές επιλογές μακρινών σουτ. Δεν μπήκαν, τα έβαλε ο Ολυμπιακός και νίκησε. Ασφαλώς και από το 35’ και μετά δίνοντας επί μέρους 11-1 στην πάντα μαχητική γερμανική ομάδα, οι «ερυθρόλευκοι» θέλησαν να μας θυμίσουν πως παραμένουν ομάδα με δύο πρόσωπα, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Αυτή την φορά δεν στοίχισε γιατί… μίλησε ο Βεζένκοφ.

Υ.Γ. Σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι Λαρεντζάκης, Πρίντεζης, Ζαν Σαρλ, ενώ θετικοί ήταν και οι Έλις, Σπανούλης (σ.σ. κρίμα για το υπέρτατο ρεκόρ να έχει 20 χαμένες βολές φέτος). Ενέργεια είχε και ο ΜακΚίσικ αλλά δεν του ταίριαζε πολύ το παιχνίδι, σωστά ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε περισσότερο τους Χάρισον, Τζένκινς και Κουφό.




Διαβάστε ακόμα:

Η κριτική του Ολυμπιακού: «Μαγικός» Βεζένκοφ

Τα highlights της νίκης του Ολυμπιακού στο Βερολίνο

«Διέλυσε» σχεδόν όλα τα προσωπικά του ρεκόρ ο Βεζένκοφ!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube